Vágólapra másolva!
A Budapest Honvéd nyerte a labdarúgó Magyar Kupát, miután a szerdai döntőben - a rendes játékidő 1-1-es és a hosszabbítás 2-2-es eredményét követően - tizenegyesekkel 3-1-re győzött a Debrecen ellen a megyeri úti Szusza Ferenc-stadionban. A kispestiek történetük hatodik kupagyőzelmét aratták, legutóbb 1996-ban hódították el a serleget.

A kezdés előtt az elmúlt 20 évben kupagyőztes együttesek egy-egy képviselőjéből álló díszsorfal fogadta a pályára kivonuló csapatokat. A füstbombák és pirotechnikai eszközök ellenőrzése és elkobzása a bejáratoknál csak részben valósult meg, mindkét szurkolótábor füstfelhővel köszöntötte kedvenceit.

A hajdúsági szurkolók 50 perccel, a kispestiek 25-30 perccel a kezdés előtt érkeztek meg. A debreceni hívek egy hatalmas, "Három a magyar igazság" feliratú transzparenst feszítettek ki. Ezzel arra utaltak, hogy csapatuk várhatóan sorozatban harmadszor megnyeri a bajnokságot.

Mindkét tábor saját együttesét éltette, a rendezők lejátszották a két klub indulóját is. A találkozó kezdésére a kispestiek is kifeszítettek egy transzparenst "Győzzél értünk csodálatos Kispest!" felirattal.

Magyar Kupa, döntő:
Budapest Honvéd - DVSC-TEVA 2-2 (1-0, 1-1), 11-esekkel: 3-1
Szusza Ferenc-stadion, 6880 néző, v: Bede
Honvéd: Tóth - Schindler, Pomper, Vincze - Benjamin, Smiljanic - Dobos (Genito, 90.), Szabó, Ivancsics - Abraham (Ndjodo, 57.), Hercegfalvi (Koós, 80.).
DVSC-TEVA: Balogh - Bernáth (Bíró, 46.), Komlósi, Mészáros, Leandro - Vukmir - Kiss, Tchana (Zsolnai, 62.), Tulio (Sándor, 46.), Dzsudzsák - Sidibe.
gól: Ivancsics (28.), Szabó (102., 11-esből), illetve Zsolnai (70.), Sidibe (96., 11-esből)
kiállítva: Pomper (96.), illetve Bíró (114.)
sárga lap: Benjamin (21.), Szabó (30.), Ivancsics (60.), Pomper (64., 96.), illetve Vukmir (36.), Bíró (77., 114.), Komlósi (112.), Sidibe (120.)

28. perc: Szabó passzolt az egyedül hagyott Ivancsicshoz, aki a bal szélről, 11 méterről félmagasan a bal sarokba lőtte a labdát (1-0).

31. perc: Dzsudzsák lőtt kapura a tizenhatos bal oldali sarkáról, Tóth előrevetődve megfogta a labdát.

39. perc: Tchana futott el a jobbszélen, két csel után visszagurította a labdát Dzsudzsákhoz, akinek 18 méteres lövését Tóth megfogta.

65. perc: Leandro csavart kapura szabadrúgást a balszélről, Tóth a léc alól ütötte az alapvonalon túlra a labdát.

68. perc: az első sportszerűtlen szurkolói megnyilvánulás: a kispesti drukkerek egy debreceni szabálytalanságra "cigányok, cigányok!" rigmussal reagáltak...

70. perc: Sándor ugratta ki Sidibét, aki az akciót kísérő Zsolnaihoz passzolt, a csereként beállt játékos pedig közelről az üres kapuba gurított (1-1). Az egyenlítő találat után több petárda is felrobbant a debreceni táborban, s előkerültek újabb füstbombák is.

85. perc: Zsolnai 13 méterről fordulásból lőtt, Tóth lábbal hárított.

96. perc: Leandro átadásával Zsolnai tört be a tizenhatoson belülre, ahol Pomper visszahúzta, 11-es! A büntetőt a kispesti szurkolók huhogásától kísérve Sidibe a jobb felső sarokba lőtte (1-2).

102. perc: Szabó ívelte be a labdát a tizenhatoson belülre, Koós mellel levette, majd elesett, a játékvezető tizenegyest ítélt. A büntetőt Szabó a bal sarokba lőtte, de mivel a kispestiek a lövés előtt befutottak a tizenhatoson belülre, Bede újrarúgatta a tizenegyest. Szabó másodszor is a bal sarokba talált (2-2).

114. perc: Bíró belerúgott Koósba, és mivel már volt egy sárga lapja, Bede kiállította a debreceni futballistát.

118. perc: Dzsudzsák futott el a balszélen, laposan belőtt labdája a becsúszva menteni akaró Genito lábáról centiméterekkel kerülte el a jobb sarkot.

Forrás: MTI

"Kupagyőztes, kupagyőztes!"

Óvatosan kezdtek a csapatok, mindkét oldalon nagyon ügyeltek arra, hogy ne hibázzanak, ezért az első 20 perc említésre méltó esemény nélkül telt el. Az első debreceni megingást kihasználták a kispestiek, és megszerezték a vezetést. Előnyük birtokában a fővárosiak visszahúzódtak a térfelükre, és gyors ellentámadásokra építettek. A debreceniek távoli lövésekkel próbálkoztak, kevés sikerrel.

A második játékrészben Sándor Tamás beállásával ötletesebb, kiismerhetetlenebb lett a debreceniek játéka, akik óriási energiákat mozgósítottak az egyenlítésért. Kitámadott a Debrecen, veszélyesen kontrázott a Honvéd, mindkét oldalon akadtak ígéretes helyzetek. A hajdúságiak egyenlítő gólja megfogta a fővárosiakat, ekkor volt egy 6-8 perces időszak, amikor beszorult a kispesti együttes, de a debrecenieknek nem sikerült fordítaniuk. A hajrában mindkét gárda el akarta dönteni a találkozót, ezért izgalmasan teltek az utolsó percek, de a rendes játékidő letelte után 1-1 volt az állás.

A hosszabbítás első félidejében Pomper kiállítása miatt hamar tízen maradtak a kispestiek a pályán, ráadásul a védő szabálytalansága következtében megítélt tizenegyest is értékesítették a debreceniek, akik először vezettek a fináléban. A Honvéd azonban szintén tizenegyesből egyenlített.

A második 15 percben fölénybe került az emberelőnyben játszó Debrecen. A hajrában Bíró kiállítása után ismét egyenlő létszámban játszottak a csapatok, de a kispestieknek már nem maradt erejük a támadásokra. Mivel a debreceniek sem szereztek újabb gólt, következett a 11-es párbaj.

A kispestiek kezdtek, Ivancsics a jobb felső sarokba lőtt, a debreceni Komlósi a felső lécre bombázott, Genito a bal sarokba rúgta a labdát, Sidibe lövése Tóth kezéről és a jobb kapufáról pattant a hálóba, két sorozat után a Honvéd vezetett 2-1-re. Ndjodo a felső lécet találta el, Kiss fölé bombázott, maradt a kispesti vezetés. A negyedik párban Szabó a bal sarokba lőtt, Zsolnai a kapufát találta el, így a kispestiek 3-1-re nyerték a büntetőpárbajt, és 1996 után lettek ismét kupagyőztesek.

Forrás: MTI

Supka Attila és a játékosok földöntúli boldogsága

Supka Attila, a Budapest Honvéd vezetőedzője: "Nagyon színvonalas meccs volt, mindkét gárda megérdemelte volna a győzelmet. Úgy érzem, mi jobban akartuk a sikert, Magyarország legjobb csapatát múltuk felül. Ha több ilyen találkozót rendeznének, talán a bajnoki mérkőzések iránt is nagyobb lenne az érdeklődés."

Miroslav Beranek, a DVSC-TEVA vezetőedzője: "Mindkét csapat jól játszott, a szurkolóknak köszönhetően végig remek volt a hangulat. Az első félidőben a Honvéd irányított, a másodikban mi voltunk a jobbak. Hiába szereztünk vezetést a hosszabbításban, előnyünket nem tudtuk megőrizni. A 11-es párbajt ellenfelünk jobban bírta idegekkel. Sajnos mi a bajnokságban is rengeteg büntetőt kihagyunk."