Vágólapra másolva!
Aligha van még egy olyan válogatott csatár, aki olyan sok méltatlan kritikát kapott volna pályafutása egy szakaszában, mint a Liverpool FC és az angol nemzeti tizenegy futballistája, Peter Crouch. A riporterek és újságírók gyakran csak a közel kétméteres magasságával foglalkoznak, és eltekintenek attól a ténytől, hogy góljai mellett (amelyekből egyre többet szerez) a csapat szempontjából is milyen hasznosan futballozik.

Crouch Macclesfield városában született 1981. január 30-án, Cheshire megyében, amelyről egy angol újságíró, bizonyos John Harris (aki szintén a környéken látta meg a napvilágot) egyszer azt írta: "valószínűleg ez Anglia legkevésbé érdekes megyéje".

A Crouch család mindenesetre nem sokáig élt ott, hiszen a családfő, Bruce Londonban kapott állást egy reklámügynökségnél, sőt amikor a kis Peter négyesztendős volt, a família egy évet Szingapúrban is eltöltött. Crouchék egy év elteltével visszatértek Londonba, Peter pedig az egyik külvárosi iskolában, a Drayton Manor High School nevű intézményben kezdte meg a tanulmányait. Érdekesség, hogy a család férfi tagjai a Chelsea-nek szurkoltak, és a kis Peter édesapjával és nagypapájával gyakran járt ki a Stamford Bridge-re.

A későbbi válogatott csatár már akkor kitűnt magasságával a többiek közül; hamar az iskolai futballválogatott egyik erőssége lett, és futószalagon ontotta a gólokat. Erre a Tottenham Hotspur tehetségkutatói is felfigyeltek, és az egyesület inasszerződést ajánlott a fiatal tehetségnek, aki így a White Hart Lane-en tanulhatta tovább a sportág alapjait.

A londoni klubnál mindenesetre elég tehetségesnek tarthatták, mert még nem volt 18 esztendős, amikor a Spurs profiszerződést kötött vele. Crouch 1998. július 2-án írta alá kontraktusát az egyesületnél, és akkor alighanem azt gondolta, hogy pár éven belül majd ennek a klubnak a mezében szerepelhet a Premier Leauge-ben.

Az ifjú támadó azonban sehogyan sem tudott bekerülni az első csapatba, még edzőmérkőzéseken sem próbálták ki, pedig a Spurs akkoriban nem volt a topon, csatárjai pedig végképp nem remekeltek, az 1998-99-es idény sorozatban már a harmadik volt, amikor egyik támadó sem ért el tíznél több találatot. Crouch jobb híján a korosztályos válogatottban vigasztalódhatott, mert annak folyamatosan tagja volt, olyannyira, hogy 1999 februárjában szerepelt a nemzeti tizeneggyel az U20-as világbajnokságon Nigériában.

Az angol együttesben olyan futballisták játszottak, mint Ashley Cole, Andy Johnson vagy Matthew Etherington, de a háromoroszlánosok a csoportmérkőzések után pont nélkül búcsúztak - Crouchot csak egy találkozón, Japán ellen vetették be, csereként.