Vágólapra másolva!
A Manchester United duplázásra készül, a Chelsea pedig a csalódást jelentő idény szép befejezésére az angol labdarúgó FA-kupa szombati döntőjében, amely 16 órakor kezdődik a felújított Wembley-Stadionban. Az 1,2 milliárd euróért újjáépített legendás létesítményben alighanem teltház, azaz 90 ezer néző várja majd a csapatokat.

A bajnok Manchester United 12. kupagyőzelmére készül és az 1994-es finálét emlegeti előszeretettel, amikor a Chelsea 4-0-s legyőzésével duplázott (bajnoki cím, kupadiadal) a gárda. Az akkori csapatból Ryan Giggs maradt meg hírmondónak, aki már négyszer emelhette magasba a trófeát.

"Ryan kapitány vezérletével megkoronázhatjuk az idei szezont" - jelentette ki Alex Ferguson vezetőedző.

A másik oldalon viszont a 2000-es döntőt idézik fel, a régi Wembley utolsó FA-Kupa-fináléját, amikor a Chelsea 1-0-ra verte az Aston Villát.

"Mi voltunk az utolsó csapat, amely a régi Wembley-ben kupát nyert, és mi leszünk az első győztes az új Wembleyben" - mondta Jose Mourinho. A londoniak portugál mestere annak ellenére rukkolt ki a felettébb derűlátó előrejelzéssel, hogy sok sérültje miatt - Ballack, Sevcsenko és Carvalho biztosan nem játszhat - összeállítási gondjai vannak.

A mérkőzést igazi gálaműsor előzi meg. Egyrészt a helyi Brent iskola növendékei 72 zászlóval vonulnak fel, ezzel szimbolizálva az 1923 és 2000 között a szentélyben kupát nyert klubokat. Másrészt a szervezők ismert klasszisokat hívtak meg, olyanokat, akik valaha fontos szereplői voltak egy-egy Wembleyben rendezett összecsapásnak, esetleg rendezvénynek.

Forrás: EPA

Így ott lesz a meccsen Sir Bob Geldof, az 1985-ös Live Aid-koncert szervezője, Sir Henry Cooper, aki 1963-ban ugyan KO-vereséget szenvedett, ám a bokszmeccs során egyszer padlóra küldte Muhammad Alit, de nem maradhat ki a sorból az 1966-os vb-döntő hőse, a mesterhármast szerző Sir Geoff Hurst sem.

További hírességként a listán szerepel még Denis Law, Ray Clemence, Frank Stapleton, Sir Trevor Brooking, Glenn Hoddle, Norman Whiteside, Ian Rush, John Barnes, Terry Venables, Ian Wright, Neville Southall, Gary Pallister, Dennis Wise, David Seaman, Peter Schmeichel, Marcel Desailly, illetve a csúcstartóként az FA-kupát négyszer is a Wembleyben magasba emelő Mark Hughes neve is.

(MTI) / [origo]