Vágólapra másolva!
Amikor a magyar futball szóba kerül, mindig el kell mondani: a múlt dicsőségéből nem lehet már megélni. De emlékezni illik és muszáj! Napra pontosan 22 esztendeje történt, hogy nemzetközi kupadöntőben utoljára lépett pályára magyar együttes. A Videoton a hazai pályán 3-0-ra elveszített első mérkőzés után Madridban - az azóta elhunyt Májer Lajos góljával - 1-0-ra nyert. Nézzük újra a meccs összefoglalóját!

1985. május 22.
UEFA-kupa, döntő, visszavágó
Real Madrid - Videoton 0-1 (0-0)
Madrid, Bernabéu-stadion, 98 ezer néző
v.: Ponnet (belga)
Real Madrid: Miguel Angel - Chendo, Stielike, Camacho, Sanchis - San José, Butragueno, Michel - Santillana, Gallego, Valdano (Juanito, 57.)
Videoton: Disztl P. - Csuhay, Horváth, Disztl L., Végh - Burcsa, Májer, Csongrádi (Wittmann, 57.) - Szabó, Vadász, Novath (Palkovics, 51.)
gól: Májer (86.)

Elképesztő menetelést produkált az 1984/85-ös szezonban a Videoton labdarúgócsapata, amely a csehszlovák Dukla Praha, a francia Paris Saint-Germain, a jugoszláv Partizan Beograd, az angol Manchester United és a másik jugoszláv csapat, a Zeljeznicar Sarajevo kiverésével eljutott az UEFA-kupa döntőjéig.

A fináléban a spanyol Real Madrid következett, amely az első meccsen Michel, Santillana és Valdano találataival 3-0-ra nyert a Sóstói-stadionban.

A visszavágón aztán a Videoton fantasztikusan játszott, s nyert.


Nézze meg a találkozó összefoglalóját!

A találkozó 8. percében Végh lerántotta Butraguenót, Valdano büntetőjét azonban Disztl Péter szögletre ütötte, majd a nagy nyomás közepette a 76. percben Santillana gólját les miatt érvénytelenítette a játékvezető.

A 86. percben aztán jött a csoda: "Wittmann ment el a jobb szélen, beadása Sanchisról a jobbösszekötő helyén álló Májer elé pattant. A csatár egyből lőtt, s a labda bombaként vágódott a bal felső sarokba."

A végén még Butragueno is lesről talált a hálóba, így maradt a világra szóló eredmény: 0-1. "A spanyoloké a kupa, de a fehérváriak győztek a Bernabéuban" - summázta a finálét a Népsport, kiemelve, nagyon kevés csapatnak adatott meg, hogy nyerjen a Bernabéuban.

Soha azóta nem sikerült magyar klubcsapatnak ilyen sikert elérnie.