Vágólapra másolva!
Sokak szerint a Bundesliga történetének legmeglepőbb bajnokát avatták a múlt héten Németországban, és az biztos, hogy az előzetes esélylatolgatásoknál az aranyérmes VfB Stuttgartot maximum az UEFA-kupában való szereplés kiharcolására tartották esélyesnek. A sváboknak azonban fiatalos lendületükkel sikerült megelőzniük a favoritokat, amelyek közül a legjobban a Bayern München szerepelt le - az FC Schalke 04-nek és a Werder Bremennek elsősorban az elszalasztott esély fájhat.

Az idény elején szokás szerint a Bayern Münchent tartották a legesélyesebbnek, ami nem meglepő, figyelembe véve, hogy a bajorok az előző két szezonban magabiztosan szerezték meg a bajnoki címet. A müncheniek első számú riválisai közé a Werder Brement, illetve az FC Schalke 04-et sorolták, és akadt szakember, aki még a Hamburger SV-ről is a titkos bajnokesélyesként nyilatkozott - a VfB Stuttgart neve viszont senkinél sem merült fel, mint komoly aranykandidáns. Ez érthető is volt, hiszen a svábok a legutóbbi pontvadászatban csak kilencedikek lettek, és nem sok jel mutatott arra, hogy ennél sokkal előrébb léphetnek.

Főleg, hogy a Stuttgart az első fordulóban hazai pályán beleszaladt egy háromgólos vereségbe a Nürnberg ellen, és utólag már azt is tudjuk: ha a piros-fehérek következő bajnokijukat nem nyerik meg, akkor a szakvezetőt, Armin Veh-t menesztették volna. Bielefeldben aztán a hajrában emberhátrányban sikerült begyötörni a győztes találatot, így a szakember maradhatott a helyén, és a csapat kezdte összeszedni magát, de sokáig így is csak ott tanyázott, ahová előzetesen várták, vagyis a hatodik pozíció környékén. Veh eközben jelentősen átalakította a gárdát, és inkább a saját nevelésű fiatalokban bízott, mint a korábbi sztárigazolásokban: így került ki a kezdő tizenegyből Jon Dahl Tomasson, Alexander Farnerud vagy Markus Babbel, és került be a teljesen ismeretlen Sami Khedira vagy Serdar Tasci.

Forrás: EPA

Három sikerkovács: Pardo, Meira és Osorio

A stuttgartiak már a 12. fordulót követően az első helyen találták magukat, de hiába álltak innentől kezdve végig a dobogón, valahogy senki sem vette őket komolyan. A svábok így a "surranópályán" gyűjtögették pontjaikat, és míg a bajnoki hajrában a jobban favorizált csapatok sorra hibáztak, addig ők nem: utolsó nyolc mérkőzésükön egyetlen pontot sem veszítettek, és teljesen megérdemelten nyerték meg a bajnokságot. A saját nevelésű fiatalok mellett még a tavaly nyáron a másodosztályból vásárolt Roberto Hilbertet, a csapatkapitány Fernando Meirát, a mexikói légiósok közül pedig Pavel Pardót érdemes kiemelni - utóbbi a Kicker osztályzatai alapján a Stuttgart legjobb játékosa volt.