Vágólapra másolva!
A zürichi, rendkívüli kongresszuson eszközölt szabálymódosításoknak köszönhetően a korábbiaknál több befolyást és hatalmat kapott az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA) Michel Platini elnök.

Az 53 tagország küldöttei egyértelműen támogatták a négy hónapja megválasztott francia vezető reformtörekvéseit, ezt tükrözi, hogy a szervezeti szabályzatot összesen 28 pontban változtatták meg vagy módosították.

"Az új szisztéma jelentősen megkönnyíti az életünket és lehetővé teszi, hogy az UEFA még inkább a futball szolgálatába állhasson. Emellett reményeim szerint megszünteti a szervezeten belüli testvérharcokat és egyesíti a futballcsaládot" - mondta Platini.

A változások közül mindenképpen említésre méltó, hogy a végrehajtó bizottság létszámát 13-ról 15-re emelik, 2009-től pedig az eddigi 11 helyett már 19 bizottság tevékenykedik majd az UEFA-ban. Ez utóbbiak vezetőire Platini tesz majd javaslatot.

Az elnök jogkörét azonban a 11-es pont módosítása szélesítette ki leginkább: ezek szerint a jövőben sokkal inkább hatalmat gyakorolhat a mindennapi munkában és ő dönthet az operatív kérdésekben. A főigazgatót a jövőben főtitkárnak nevezik majd és a korábbiaknál kevesebb jogköre lesz.

Az UEFA következő, évi rendes közgyűlését Horvátországban tartja majd, a tanácskozás időpontja 2008. január 31-e lesz.

A következő közgyűlésnek eredetileg Ukrajna adott volna otthont, mivel azonban az ország - Lengyelországgal közösen - időközben elnyerte a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát, a kongresszust elhalasztották és új házigazdát kerestek.