Vágólapra másolva!
Az egyedüli jelöltként induló Joseph Blattert közfelkiáltással választották újra a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökének a szervezet Zürichben zajló 57. kongresszusán. A 71 éves svájci sportvezető így harmadik ciklusát kezdheti meg, amely 2011-ig tart.

Blattert 1998 júniusában az európai szövetség korábbi elnökével, a svéd Lennart Johanssonnal szemben 111-80 arányban választotta első emberévé a nemzetközi szövetség, majd 2002-ben újabb négy évre bizalmat kapott. Akkor a kameruni Issa Hayatout győzte le 139-56-ra a szavazáson. Egy évvel később, Dohában úgy határoztak a tagok, hogy 2007-ig meghosszabbítják a mandátumát és a jövőben mindig a világbajnokságot követő évben rendezik a tisztújító kongresszust.

A kongresszusonbejelentették, hogy 265 millió igazolt futballistát tartanak nyilván. "Ha játékosokhoz hozzávesszük az edzőket, családtagokat, barátokat és a szurkolókat, akkor egészen mesés szám jön ki" - fogalmazott Blatter.

A tanácskozáson nagy hangsúlyt kapott a szervezet látványos pénzügyi renoválása: a 2003-ban még 9,1 millió eurós hiánnyal küszködő FIFA jelenleg 452 milliós saját tőkével rendelkezik, amely 2010-re a becslések szerint 630 millióra emelkedik majd. Csak tavaly, a világbajnoki évben 185 milliós nyereség keletkezett, nagyrészt a németországi torna bevételeiből. A főkönyvből az is kiderült, hogy 2003 és 2006 között 3,28 milliárd euróra rúgott a szövetség forgalma, ami már-már egy multinacionális konszernéhez mérhető.

A szervezet felvette soraiba Montenegrót. A Szerbiától tavaly júniusban függetlenedett ország a 208. FIFA-tag, amely januárban 53-adikként csatlakozott az európai szövetséghez (UEFA). A balkáni állam szövetségének elnöke, a korábbi kiváló futballista Dejan Savicevic jelképesen egy nemzeti zászlót nyújtott át Joseph Blatter elnöknek, akinek újraválasztásában már teljes jogú tagként szavazott a nap folyamán.