Vágólapra másolva!
Különleges mérkőzésen tiltakozott Evo Morales bolíviai elnök a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hétfői döntése ellen, melynek értelmében a jövőben a tengerszint felett 2500 méternél magasabban nem rendezhetnek nemzetközi találkozókat.

Az államfő egy 30 perces bemutató meccsen vett részt - sőt, rúgott négy gólt - néhány újságíró és turista bevonásával az 5270 m-en található chalcaltayai obszervatórium mellett. Az összecsapást többször is félbe kellett szakítani, amikor a labda legurult a meredek hegyoldalon.

Az érintett dél-amerikai országok közül eddig jobbára Bolívia használta ki különleges helyzetét, amikor a 3600 méter magasan fekvő fővárosában, La Pazban játszotta le világbajnoki selejtezőit, ugyanis a riválisok ott rendre oxigénhiánnyal küszködtek.

Forrás: EPA

Sokan biztosan szívesen fociznának La Pazban: a képen a bolíviai főváros nyugati része, háttérben a 6462 méteres Illimani

Peru pénteken kilátásba helyezte, hogy ha nem lesz változás, a válogatott nem vesz részt a június 26-án kezdődő Copa Americán. Az andokbeli nemzetek közössége (CAN) - amelynek Kolumbia, Peru, Ecuador és Bolívia a tagja - kedden tiltakozott a FIFA döntése miatt.

Joseph Blatter FIFA-elnök hétfőn jelentette be, hogy az orvosi bizottság útmutatása szerint nemcsak sportszerűtlen a vendégcsapattal szemben ilyen magasságban játszani egy találkozót, hanem a sportolók egészségét is veszélyezteti.