Vágólapra másolva!
Szerdán 19 órakor Oslóban - Európa-bajnoki selejtezőn - Norvégia ellen lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott. Az északiak szombaton 4-0-ra legyőzték Máltát, a mieink 2-0-ra kikaptak a görögöktől, az ellenfél még továbbjuthat, a Várhidi-csapat a C csoport negyedik helyét érheti még el esetleg. A két válogatott külön kategória és más-más céllal lép pályára, a norvégok nem meglepő módon a három pont begyűjtésére törekszenek, Hajnal Tamásék pedig a tisztes helytállásban bízhatnak. Utánajártunk, a norvég sajtóban mit mondtak a találkozó előtt az ellenfél főszereplői.

Kezdjük a nagy hiányzóval. A norvég együttes támadója, Ole Gunnar Solskjaer nem léphet pályára a magyarok ellen, hétfőn már meg is műtötték a sérült térdét, s várhatóan öt hetet kell kihagynia. Az Angliában légióskodó futballista így nem is nyilatkozott a szerda esti meccsről, de azért érdekes, mit gondol saját karrierjéről. "Szó sincs róla, hogy a pályafutásom végét jelentené ez a sérülés, hiszen ez csak egy kis beavatkozás volt" - mondta a Babaarcú Gyilkosnak becézett, 34 esztendős csatár, aki már alig várja az angol bajnokság következő szezonját: "Meg is hívtam a műtétet végző doktort a Bajnokok Ligája következő évi döntőjére" - tette hozzá az optimista Solskjaer, aki ezek szerint kupafináléra készül a MU-val 2008-ban.

A norvégok szombaton - Haestad, Helstad, Iversen és J. A. Riise találataival - 4-0-ra legyőzték Máltát, ám Aage Hareide szövetségi kapitány ennek ellenére nem volt teljesen elégedett a gárda játékával: "Magasabbra kell tennünk a lécet és még jobbnak kell lennünk a magyarok elleni meccsen. Nem hihetjük el, hogy tudunk vízen járni" - tette hozzá a tréner, aki arra célzott utóbbi mondatával, hogy Magyarország ellen semmiképp nem engedheti meg a botlást csapata, és a 4-0-s hangolás ellenére igenis sokat kell tenniük azért, hogy begyűjtsék a három pontot. "A magyar csapat sokkal támadószelleműbb futballt játszik, és jobban is járatja a labdát Máltánál. Egy szinte teljesen új csapatot építettek a magyarok, így nem indulhatunk ki abból, hogy tavaly 4-1-re nyertünk Budapesten, ez egy teljesen más meccs lesz."

Az északi sajtó szerint a norvégok talán legjobb formában lévő játékosa a Blackburnben légióskodó Morten Gamst Pedersen, aki Málta ellen meglepő módon igencsak gyengén muzsikált, ennek ellenére - várhatóan - Hareide mester mégis a kezdőbe teszi a mieink ellen. A "büntetése" annyi, hogy a szögleteket nem ő fogja elvégezni, John Arne Riise teszi ezt majd meg helyette.

"Nagyon örülök, hogy az edzőm hisz bennem, Aage is tudja, hogy bárkinek lehet rossz napja. Temérdek találkozón léptem pályára a Blackburnben, és bizony ott is volt néha egy-egy gyengébb napom. Bár még nem tudok semmit a csapat összeállításáról, ha lehetőséget kapok, élni akarok vele, egy jó 90 perccel feledtethetném a Málta elleni produktumomat."

A norvégok minden bizonnyal ugyanazzal a csapattak állnak ki Oslóban Magyarország ellen, mint amellyel Máltát megverték szombaton. Ez azért is meglepő lenne, mert mióta Hareide 2004-ben leült a skandinávok kispadjára, nem fordult elő, hogy kétszer egymás után ugyanazt a gárdát küldte volna ki a gyepre. Egy módosításra azért van az esély, a norvég lapok szerint Christian Grindheim válthatja Kristofer Haestadot a középpályán.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=nZywyXwbz3CEgLln


Csizmadia Csaba és Dzsudzsák Balázs meccs előtti várakozásai

Európa-bajnoki selejtező, C csoport:
Norvégia - Magyarország
Oslo, UIllevaal-stadion, 19 ó (tv.: Sport2)
v.: Eduardo Iturralde González (spanyol)
a várható kezdőcsapatok:
Norvégia:
Opdal - Storbaek, Hagen, Hangeland, J. A. Riise - B. H. Riise, Andresen, Haestad - M. G. Pedersen, Carew, Iversen.
Magyarország: Végh - Szélesi, Juhász R., Balogh B., Vanczák - Tőzsér, Tóth B., Buzsáky - Hajnal - Gera, Priskin.

A 2006. szeptember 2-ai meccsen történt:
Magyarország - Norvégia 1-4 (0-3)
Budapest, Szusza Ferenc-stadion
v.: Vink (holland)
Magyarország: Király - Fehér, Éger, Juhász (Vanczák, 65.), Lőw - Horváth A. (Kiss Z., 61.), Molnár, Dárdai - Gera, Huszti - Sowunmi (Torghelle, 80.).
Norvégia: Myhre - Rambekk, Hagen, Hangeland, Johnsen - Strömstad (Braaten, 62.), Andresen, Haestad (Larsen, 85.), Pedersen - Solskjaer, Carew (Iversen, 76.).
gól: Gera (88., 11-esből), illetve Solskjaer (15., 54.), Strömstad (32.), Pedersen (41.)
sárga lap: Éger (61.), Torghelle (81.), Johnsen (84.)

A C csoport további programja:
Bosznia-Hercegovina - Málta, Szarajevó 20.15
Görögország - Moldova, Iráklió 20.30