Vágólapra másolva!
A Premier League csapatai közül a nyáron alighanem a Newcastle Unitedre vár a legnagyobb változás: a Szarkákhoz máris új szakvezető érkezett Sam Allardyce személyében, és a játékoskeret kicserélődése is megkezdődött. Az egyesület legendásan lojális szurkolói pedig abban bíznak, hogy kedvenceik végre ismét az élklubok közé tartoznak majd Angliában - és nem csak az elköltött pénzt illetően.

A Newcastle United utolsó trófeáját 1969-ben gyűjtötte be, amikor is VVK döntőjében az Újpesti Dózsa ellen diadalmaskodott. Az azóta eltelt 38 esztendőben az egyesület megjárta a másodosztályt is, ugyanakkor többször is közel járt ahhoz, hogy gyarapítsa vitrinjének tartalmát: a Szarkák három FA-kupa- és egy Ligakupa-döntőt játszhattak, de mindegyiket elbukták, mint ahogyan az 1995-96-os pontvadászatban is "csak" második helyen végeztek a Premier League-ben - pedig volt, hogy 12 ponttal vezettek a későbbi bajnok Manchester United előtt.

A legutóbbi három idény pedig kifejezetten rosszul sikerült a gárda számára, hiszen a 2004-2005-ös pontvadászatot a 14. helyen fejezte be, majd ezt követően ugyan hetedik lett, de a nemrég véget ért bajnokságban megint csak a 13. pozíciót tudta megszerezni - annak ellenére, hogy ebben a periódusban is fontmilliókat költött játékosvásárlásra. A drága igazolások azonban csak a legritkábban váltak be, hol sérülés miatt, hol pedig egyszerűen azért, mert képtelenek voltak tartósan jó teljesítményt nyújtani. Ez alól a legutóbbi pontvadászat sem volt kivétel, elég, ha csak Damien Duffra vagy Michael Owenre gondolunk. A Szarkák persze még így is előrébb végezhettek volna, hiszen tíz körrel a zárás előtt a kilencedik helyen álltak, de egészen katasztrofálisan hajráztak: utolsó 11 mérkőzésükön mindössze három gólt értek el, nem csoda, hogy ennyi mérkőzésből csak egyet tudtak megnyerni.

A Blackburn Rovers elleni, hazai 2-0-s vereség után a tréner, Glenn Roeder is levonta a konzekvenciát, és benyújtotta a lemondását, amit a vezetőség el is fogadott. Az utolsó bajnokin így Roeder asszisztense, Nigel Pearson ült a kispadon, de mindenki tisztában volt vele, hogy aligha őt fogják kinevezni a következő szezonra. Sőt a jól értesültek azt is tudni vélték, hogy ki lesz az utód, és a pletykák ezúttal igaznak bizonyultak: a pár nappal a bajnokság zárását követően hivatalosan is bejelentették, hogy a Newcastle United hároméves szerződést kötött Sam Allardyce-szal.

Az Angliában csak Big Samként ismert szakvezető 1999 óta irányította a Bolton Wandererst, amelyet két év alatt felvitt a Premier League-be, és nem csak hogy benntartotta a csapatot a legjobbak között, de rendre a középmezőny első felében végzett vele - az elmúlt három idény mindegyikében megelőzte a sokkal nagyobb költségvetéssel dolgozó Newcastle-t. A tavaly nyáron az angol válogatottal is kapcsolatba hozott szakvezető alighanem úgy érezte, hogy a Szarkáknál nagyobb mozgástere lesz az átigazolásoknál, és bizonyíthatja, hogy képes megfelelni a nagy elvárásoknak - mert Boltonban ezekről nem lehetett beszélni.

Az új mester mindenesetre rögtön megkezdte a keret átalakítását, hiszen első lépésként több futballistát is szabadlistára tett, köztük olyanokat is, akik az előző szezonban viszonylag sok játéklehetőséget kaptak. Allardyce nem tartott igényt például Antoine Sibierskire, Titus Bramble-ra, Olivier Bernard-ra, Pavel Srnícekre, Craig Moore-ra és Oguchu Onyewura - kis túlzással a teljes védelmet elküldte. Nem meglepő, hogy a Newcastle egyik elsődleges célja egy megbízható középhátvéd leigazolása, és az első számú kiszemelt is megvan a Paris Saint-Germain cseh focistája, David Rozehnal személyében. A bekk a hírek szerint szívesen igazolna a Szarkákhoz, de a Borussia Dortmund is érdeklődik iránta, így egyelőre még nem lehet biztosra venni, hogy a St. James' Parkban köt ki.

Egy futballista viszont bizonyosan Newcastle-ban folytatja pályafutását, hiszen a klub megegyezett a Manchester Cityvel Joey Barton leigazolásáról. A problémás középpályás a hírek szerint 5,5 millió fontba kerül majd, és a kezdő tizenegyben Scott Parker helyét foglalhatja majd el - ő ugyanis a West Ham Unitedbe tart, mégpedig hétmillió fontért. Az angol lapok azt is biztosra veszik, hogy a Middlesbrough FC ausztrál csatára, Mark Viduka is a NUFC focistája lesz, és a jól fejelő, erőszakos csatár maximálisan bele is illik az Allardyce-ra jellemző taktikába. A tréner emellett váltig erősködik, hogy a jelenlegi két klasszis támadóját, Michel Owent és Obefami Martinst is meg akarja tartani, ami az általa preferált háromcsatáros felállást tenné lehetővé.

Mike Ashley brit vállalkozó vásárolta meg az angol labdarúgó Premier League-ben szereplő Newcastle Unitedet.
A többek között sportüzlet-hálózatot üzemeltető mágnás az eddigi 41,6 helyett immár 70 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a 200 millió euró értékű klubban.
A legutóbbi idényt csak 13-adikként záró Szarkáknál május 15-én volt edzőváltás, amikor a Boltontól érkezett Sam Allardyce ült a kispadra.

www.global-soccer.eu