Vágólapra másolva!
Furcsa szezonon van túl a Borussia Dortmund: noha a csapat elmaradt a várakozásoktól a bajnokságban, és nem tudta kiharcolni az európai kupaszereplést, az idényt mégis pozitívan zárta a gárda. A szezon során alkalmazott harmadik szakvezető, Thomas Doll vezetésével ugyanis sikerült elkerülni a kiesést, ráadásul az utolsó előtti játéknapon a BVB legyőzte az ősi rivális FC Schalke 04-et, és ezzel megakadályozta a gelsenkircheniek bajnoki címét.

Az évtized elején még abszolút sztárklubnak számító, 2001-ben bajnokságot nyert, egy évre rá pedig az UEFA-kupában döntőt játszott dortmundiak a túlzásba vitt játékosvásárlás és a pazarló gazdálkodás miatt kis híján csődbe mentek, és így ez elmúlt években elsősorban az anyagi helyzet rendezése volt a cél a klubnál. Tavaly nyáron aztán végre úgy tűnt, hogy a pénzügyi helyzet alkalmas arra, hogy az egyesület bátrabban költekezzen a játékospiacon, és ennek megfelelően olyan futballistákat igazoltak, mint a brazil Tinga, a svájci Alexander Frei és paraguayi Nelson Haedo-Valdez.

A cél tehát ismét a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása volt, amihez legalább a hatodik helyen kellett volna végezni - a legutóbbi két idényben a Dortmund egyaránt hetedik lett. Azonban hiába voltak elfogadhatóak az eredmények az ősszel (15 forduló után az együttes éppen a hatodik helyen állt), a drukkerek mégis elégedetlenek voltak, mert a csapat hazai pályán korántsem nyújtotta az a látványos támadójátékot, amit a fanatikusok látni szerettek volna. Ennek okát elsősorban a holland mesterben, Bert van Marwijkban látták, akit a téli szünetben menesztettek is, és a helyére Jürgen Röber került.

A gond csak az volt, hogy az új mesterrel a tavaszi szezonban már nem csak a látványos játék, hanem az eredmények is elmaradtak: ugyan az első idei mérkőzését 3-2-re megnyerte csapat, ráadásul a Bayern München ellen, ezt követően azonban kínos vereségek következtek. Különösen az Energie Cottbus elleni hazai 2-3 volt kellemetlen, és amikor egy hétre rá a VfL Bochumtól is kikapott a csapat, visszaesve a 13. pozícióba (ráadásul csak egy pontnyira volt a kiesést jelentő 16. helytől), akkor Röber is felállt a kispadról. A csapat harmadik edzője a szezon során Thomas Doll lett, aki a bajnokságot még a Hamburger SV-nél kezdte, de februárban a gyenge eredmények miatt menesztették.

Doll feladata egyszerű volt: benntartani a Dortmundot a legjobbak között, hiszen a másodosztályba való kiesés katasztrofális következményekkel járt volna a klub számára - egyes számítások szerint közel 65 millió euróval kevesebb támogatást kapott volna a Bundesliga 2-ben.

Az új szakvezetőnek azonban sikerült felráznia az együttest, és nem csak hogy benntartotta a csapatot, de majdnem az UEFA Intertotó-kupába is sikerült bejuttatnia. A hadrenden csak minimálisan változtatott: megmaradt az elődje által alkalmazott 4-4-2-es taktika, azonban a támadó középpályás szerepkörében Doll maximálisan megbízott Steven Pienaarban, aki ezt megelőzően kevesebb lehetőséget kapott.

A lényeg azonban a focisták szerint nem ez volt, hanem hogy ismét önbizalmat plántált a labdarúgókba, és ennek köszönhetően a BVB a bajnoki hajrában egymás után négy meccset nyert, kapott gól nélkül. A sorozat utolsó összecsapása volt a Schalke 04 elleni otthoni diadal, aminek köszönhetően az idény végül pozitívan zárult a dortmundiak számára - annak ellenére, hogy csak a kilencedik helyen fejezték be a pontvadászatot.

A következő szezon játékoskeretének kialakítására sem vártak sokat a Borussiánál, hiszen máris négy új tagja van a csapatnak, miközben egyelőre egy alapember távozott. Utóbbi nem más, mint a középhátvéd Christoph Metzelder, akit szerződése lejártával a Real Madrid ingyen szerzett meg, rajta kívül azonban csak a csupán pár alkalommal bevetett, fiatal Kosi Saka távozott.

Ami az érkezőket illeti, azt már márciusban tudni lehetett, hogy a BVB leigazolta a másodosztály bajnokának, a Karlsruher SC-nek támadó középpályását, Giovanni Federicót, aki a Bundesliga 2-ben 20 alkalommal volt eredményes. A lengyel Wisla Kraków jobbszélsőjének, Jakub Blaszczykowskinak a megvétele is már tavasszal tény volt, érte közel hárommillió eurót fizettek. Kevéssel a Bundesliga zárása után az is eldőlt, hogy a támadó részlegbe sikerült leigazolni a VfL Wolfsburg argentin középcsatárát, Diego Klimowiczot, aki egymillió eurót kóstált, cserekapusnak pedig az 1. FC Saarbrücken portását, Marc Zieglert szerezték meg a dortmundiak.

Az átigazolási szezon hátralévő részében még két posztra szeretne igazolni a klub: a sportigazgató, Michael Zorc a trénerrel közösen egy játékmestert és egy középhátvédet keres. Előbbi pozícióra a wolfsburgi Marcelinho Paraíba és a berlini Yildiray Bastürk volt az első számú kiszemelt, de mindketten nemet mondtak, így a dortmundiak figyelme az FC Basel horvát focistája, Mladen Petric felé fordult.

Ami a középhátvéd posztját illeti, miután a bielefeldi Heiko Westermann és a párizsi Jan Rozehnal is nemet mondott (mindketten inkább más klubot választották), Zorc újabb listát állított össze, amelyen több név is szerepel - például Vedran Corlukáé a Dinamo Zagrebből, Martin Skrtelé a Zenit Szankt-Petyerszburgból vagy Nicola Goiané a Steaua Bucurestiből.

www.global-soccer.eu