Vágólapra másolva!
Legutóbbi összefoglaló anyagunkban már utaltunk arra, milyen jelentős átrendeződésnek lehetünk tanúi a nyár folyamán, az idei szezon végeztével az olasz labdarúgásban. Meg is elégedhetnénk ezzel az általános kijelentéssel, de a hihetetlen mértékű edzőváltási hullám mégsem hagyhatja hidegen a kicsit is érdeklődő futballrajongókat - egészen addig, míg be nem indul a játékosok csereberélése.

A leghosszabb ideje napirenden lévő ügy érdekes módon nem is egy élvonalbeli csapat, hanem a Juventus FC kispadjának gazdája, Didier Deschamps sorsa volt. Az egykori világ- és Európa-bajnok középpályás ugyan megnyerte a Serie B-t a Zebrákkal, de a vezetőséggel való viszonya kezdettől fogva feszült volt, ami oda vezetett, hogy múlt héten távozott a csapattól, a helyére pedig az a Claudio Ranieri érkezett, aki februárban tíz év után tért vissza dolgozni hazájába. Ám miután a Parma FC kiváló munkájának eredményeként kiharcolta az élvonalban maradást, elköszönt a csapattól, majd elfogadta a Juve ajánlatát.

A sárga-kékek idénye is megér egy misét: Fernando Coutóék a Modenából szerződtetett, de pármai gyökerekkel rendelkező Stefano Piolival kezdték az idényt, ám a klubvezetés még időben (februárban) belátta, hogy az első Serie A-s idényét kezdett szakvezetővel erősen kétséges a csapat bennmaradása. Ezért egy tapasztaltabb, mondhatni "sztáredzőt", Ranierit kérték fel a feladatra, amit ő végre is hajtott: megmentette a klubot a kieséstől, majd távozott.

A megüresedett posztra a legesélyesebb a Veronából eljött Luigi del Neri és az expalermói Francesco Guidolin. Utóbbi is mozgalmas szezont tudhat maga mögött; a Palermo mestereként a csapattal a szezon jó részében eséllyel pályázott dobogós, BL-selejtezőt érő helyre, ám öt fordulóval az idény vége előtt már világosan látszott, hogy ezt nem érheti el - Guidolint ekkor felfüggesztették állásából, és az együttes irányítását segítőjére, Renzo Gobbóra bízták.

Vele azonban az első, győztes mérkőzés után kétszer is vereséget szenvedett az együttes, és még az UEFA-kupás pozíció is veszélybe került, a klubvezetés pedig visszahelyezte pozíciójába a trénert, aki az utolsó két mérkőzésen győzelemre vezette Eugenio Coriniéket - ennek ellenére a szezon végeztével ismét elköszöntek tőle, az új edző az Atalantától távozott Stefano Colantuono lett.

Colantuono két év után távozott Bergamóból, miután elfogadta a Palermo ajánlatát - abból a szempontból érthető lépés, hogy ezzel a csapattal sokkal többet valószínűleg nem érhetett volna el: előbb a másodosztályt megnyerve feljuttatta, majd újoncként a nyolcadik helyre vezette a kék-feketéket. Az Atalanta így momentán edzőt keres, a posztra a másodosztályú Albinoleffével kisebb csodákat művelt Emiliano Mondonico, valamint a Sienából távozott Mario Beretta esélyes.

Utóbbi amúgy is vándortípus, tavaly nyáron Parmából költözött át Toszkánába - ám valamivel többet vártak tőle, mint kiesés elleni küzdelmet és egy 15. helyezést. Lehetséges utódaként az FC Internazionale egykori hátvédjét, Andrea Mandorlinit emlegetik, aki ennek érdekében már fel is bontotta szerződését előző klubjával, a Padovával.