Vágólapra másolva!
A labdarúgó NB II Keleti és Nyugati csoportjában is a szombati utolsó fordulóban dől el, hogy melyik együttes végez az élen, ám továbbra sem tudhatjuk biztosan, hogy mely csapatok szerepelhetnek a következő szezontól az élvonalban. Annyit azonban már most elmondhatunk, a másodosztály élmezőnyének idei versengése nem a sportszerűség miatt marad emlékezetes. A Haladás és a Felcsút közötti korábbi vádaskodás után ezúttal a Nyíregyháza hivatalos honlapján jelentek különféle ferencvárosi provokációkról szóló híradások.

A Keleti csoportban a Nyíregyháza két pont előnnyel vezet a Ferencváros előtt. A nyírségiek a Vecsést, a fővárosi zöld-fehérek a Baktalórántházát fogadják. A ferencvárosiak csak akkor előzhetik meg riválisukat, ha nyernek és a szabolcsiak nem győznek. Pontegyenlőség esetén a Ferencváros végez az első helyen.

A Nyíregyháza tavaly április 10-e óta veretlen hazai pályán, ennek ellenére vélhetően nem lesz könnyű dolga, hiszen a Vecsés nyolc forduló óta szintén nem talált legyőzőre, és idegenben is elég jól teljesít. A Fradinak sérülés miatt Dragóner Attilát és Bognár Zsoltot is nélkülöznie kell, visszatér viszont Balog Zoltán, aki a két Nagy testvérrel alkotja majd védelmet, a csatársorban pedig először lehet kezdő Zoran Kuntic felfedezettje, a fiatal Kulcsár Dávid.

A Nyíregyházát a héten ötszázezer forintra büntette a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága, amiért a csapat szurkolói a múlt szombati, Makó elleni idegenbeli találkozón összeverekedtek a hazai drukkerekkel. A nyírségiek most ismét botránytól tartanak, úgy tudják, ferencvárosi provokátorok érkeznek a mérkőzésükre. "A hírek szerint kétszáz fős fradista szurkolókból verbuvált csapat készül a szombati nyíregyházi bajnoki meccsre" - olvasható az egyesület hivatalos honlapján. A Városi Stadionban a meccs alatt a rendbontás lesz a feladatuk, abban reménykedve, hogy az így kiprovokált nézőtéri balhé miatt a klubunkat pontlevonással sújtja az MLSZ. Cselekedetükkel az is a céljuk, hogy jó szándékú, a csapatunk sikerét ünnepelni készülő, békés szurkolóinkat elriasszák! A fradisták egyéb dezinformációkkal is próbálják megzavarni klubunkat, focistáinkat, szurkolóinkat és kisvárosunkat szerető embereket a szombati találkozó előtt. A lábra kapott hírek szerint egy magát szparista szurkolónak álcázó provokátor vecsési játékost keresett meg azzal, hogy csapatuk veresége esetére jelentős összeget ígérjen. Erről - állítólagosan - hangfelvétel is készült."

Magyar Balázs, a Ferencvárosi Szurkolók Szövetségének elnöke az [origo] megkeresésére a következőképpen reagált a vádakra: "Elképesztő, hogy egy hivatalosnak mondott honlapon pletykákon és különböző fórumok névtelen hozzászólásain alapuló hírek jelennek meg. Ez komolytalanná teszi az egész klubot. Nem először próbálják lejáratni a Ferencvárost és szurkolóit, ezt felháborítónak tartjuk és visszautasítjuk. Különösen azért, mert az idény során többször is hangoztattuk, csak a tisztességes úton kiharcolt feljutást tudjuk elfogadni a csapattól. Ennek fényében természetesen semmiféle nyíregyházi akcióra nem készülünk. Különösen visszás, hogy azt a tábort vádolják meg, amely 2003 óta nem keveredett semmilyen botrányba, szemben az ő szurkolóikkal, utalok itt a makói eseményekre. Végezetül annyit: a sas nem kapkod a legyek után, azaz nem foglalkozunk a Nyíregyházával, az efféle magatartás a kis klubok sajátja."

Nyugaton - ahol nemrégiben szintén javában ment a vádaskodás - a listavezető BFC-Siófok a Mosonmagyaróvárral, a második Haladás a Dunaújvárossal, a harmadik Felcsút pedig a Kaposvölgyével találkozik hazai pályán. A siófokiak előnye két pont üldözőivel szemben. Azonos pontszám esetén előbb a több győzelem rangsorol, ebben a tekintetben a Haladás mindkét vetélytársánál jobban áll. Ha a Siófok és a Felcsút zár azonos pontszámmal, akkor a felcsútiaknak csak abban az esetben marad esélyük a feljutásra, ha legalább hat góllal nyernek.

Habár a bajnoki címek sorsa mindenképpen eldől szombaton, az még egyelőre a jövő zenéje, hogy valójában mely csapatok indulhatnak az élvonalban. A Nemzeti Sport információja szerint ugyanis elképzelhető, hogy a Tatabánya 40 millió forintos hiánya miatt nem vállalja az NB I-es szereplést, ebben az esetben pedig - véli a sportnapilap - az NB II legjobb második helyezettje léphet a helyére. Mindez azonban ellentmondana a tavalyi gyakorlatnak, amikor a Ferencváros visszasorolása után nem valamelyik másodosztályú csapat, hanem a papíron kieső Vasas maradhatott az élvonalban. A találgatásokra a futballszövetség szűkszavú, ám a válaszhoz közelebb nem vivő közleményben reagált, mely szerint "az MLSZ elnöksége százszázalékos döntési kompetenciával rendelkezik a 'feltöltés' kérdésének eldöntésében."

Ne feledjük továbbá, hogy az MLSZ egyelőre Újpest, a Fehérvár, a Sopron és a REAC nevezését sem fogadta el az új bajnokságra - mind a négy klub élt a fellebbezés lehetőségével.

Labdarúgó NB II, 30. (utolsó) forduló:
Keleti csoport:
FTC-Baktalórántháza 18 ó
Jászberény-Szolnok 18 ó
Karcag-Makó 18 ó
Békéscsaba-Jászapáti 18 ó
KBSC-Budafok 18 ó
Kecskemét-Bőcs 18 ó
Tuzsér-Orosháza 18 ó
Nyíregyháza-Vecsés 18 ó

az élcsoport:
1. Nyíregyháza 66 pont (66-24)
2. Ferencváros 64 (70-21)

Nyugati csoport:
Gyirmót-BKV Előre 18 ó
Soroksár-Celldömölk 18 ó
BFC Siófok-MTE 1904 18 ó
Felcsút-Kaposvölgye 18 ó
Lombard Pápa-Hévíz 18 ó
Balatonlelle-Budaörs 18 ó
Haladás-Dunaújváros 18 ó
Barcs - INTEGRÁL-DAC 18 ó

az élcsoport:
1. BFC-Siófok 59 pont (54-23)
2. Haladás 57 (61-25)
3. Felcsút 57 (50-25)
4. Barcs 56 (46-28)