Vágólapra másolva!
A Bundesliga legutóbbi négy idényében a Werder Bremen volt az egyetlen klub, amely mindegyik alkalommal a dobogón végzett, ám mivel a gárda ezen időszak alatt csak egyszer tudott bajnokságot nyerni, így az egyesületnél nem lehetnek maximálisan elégedettek. Legutóbb például "csak" bronzérmes lett a csapat, és a drukkerek szemében az első számú bűnbak a gárda csatára, Miroslav Klose volt, aki tavasszal nem remekelt, ráadásul az idény végén kijelentette: mindenképpen a Bayern Münchenbe akar igazolni.

A brémaiak féltávnál még vezették a Bundesligát, igaz, már akkor is csak jobb gólkülönbségüknek köszönhetően előzték meg a velük azonos pontszámmal álló FC Schalke 04-et. Az első két idei bajnokin úgy tűnt, hogy minden a legnagyobb rendben van, hiszen a Werder mind a két összecsapást megnyerte, és a Bayer Leverkusen ellen Klose is eredményes volt.

Ezt követően azonban a legutóbbi világbajnokság gólkirálya nyolc találkozón keresztül képtelen volt betalálni, ráadásul az osztályzatai is pocsékak voltak - a csapat pedig ebben az időszakban mindössze három összecsapást tudott megnyerni, viszont elveszítette a Schalke, illetve a VfB Stuttgart elleni rangadót is.

Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy a Bremen ebben a periódusban bukta el az aranyérmet, és ugyan nem lehet csak Klose nyakába varrni a visszaesést, az tagadhatatlan, hogy jelentősen hozzájárult a brémaiak gyengélkedéséhez. Pedig a csatár rendszeresen játéklehetőséget kapott, és rosszabb formája ellenére is rendre ott volt a kezdő tizenegyben, azonban a jelek szerint nem tudott maximálisan koncentrálni - mivel már azzal foglalkozott, hogy hol is folytassa pályafutását.

Az már korábban is köztudott volt, hogy Klose 2007 nyarán nagy valószínűséggel távozik a Werdertől, mivel szerződése 2008-ig érvényes, vagyis ha a brémaiak pénzt akarnak keresni rajta, akkor most kell eladniuk. A legtöbben azonban azt gondolták, hogy a csatár külföldre igazol majd, és időről időre fel is merültek pletykák ezzel kapcsolatban - legtöbbször a Juventusszal boronálták össze a támadót, de szóba került az FC Barcelona is. Ehhez képest kisebbfajta szenzációt jelentett, amikor az egyik német bulvárlap nyilvánosságra hozta, hogy Klosét egy hannoveri szállodában a Bayern München menedzserével, Uli Hoenesszel látták együtt.

A brémaiak persze rögtön megbüntették a csatárt, majd pár nappal később Klose hivatalosan bejelentette, hogy kitölti 2008-ig szóló szerződését a Werdernél - hogy a jövő nyáron ingyen válthasson klubot. Úgy tűnt, hogy ezzel el is intéződik az ügy, azonban a helyzet a szezon végeztével tovább bonyolódott, mivel a szlovákok elleni válogatott mérkőzést követően a csatár úgy nyilatkozott: mindenképpen a Bayern Münchenben folytatja pályafutását, a kérdés csak az, hogy mikor igazol a bajorokhoz - idén vagy jövő nyáron.

Utóbbi megoldás igazából egyik félnek sem jó, hiszen a Werder egyrészt nem jutna pénzhez egyik legjobbjáért, másrészt pedig a következő szezonban Klosénak meglehetősen nagy nyomás alatt kellene játszania, az első gyengébb meccs után megtalálnák a drukkerek.

A Bayern pedig már most szeretné a soraiban tudni a csatárt, és meg is tette ajánlatát a brémaiaknak: a bajorok pontosan tízmillió eurót kínáltak Kloséért. A Werdernél azonban úgy vélik, hogy ez túl alacsony összeg, és alternatív javaslattal álltak elő: a készpénz mellett Lukas Podolskit is szerették volna megkapni a müncheniektől, amibe persze Hoenessék nem mentek bele. Így egyelőre patthelyzet állt elő, de nagy a valószínűsége, hogy az egyik fél előbb-utóbb engedni fog, és ez inkább a Bayern lesz.

Könnyen lehet, hogy az ügy megoldását az Olympique Lyon jelenti majd: a francia egyesület a nyáron mindenképpen szeretne egy gólerős középcsatárt igazolni, és jelöltjeik között Klose mellett ott van a müncheniek holland focistája, Roy Makaay is - aki Luca Toni, illetve Klose esetleges érkezésével létszámfölöttivé válhat a Bayernnél.

A németalföldi támadónak Kloséhoz hasonlóan 2008 nyarán jár le a kontraktusa, vagyis egy év múlva ingyen távozhat - nem csoda, hogy most akarják eladni. Ha őt a bajorok jó pénzért "le tudják passzolni" (akár a Lyonnak), akkor az érte kapott összegből emelhetik ajánlatukat Kloséért.

A Werdernél fenti spekulációval mindenesetre nem foglalkoznak, a klub sportigazgatója, Klaus Allofs szerint úgy számolnak, hogy Klose a következő idényben is náluk szerepel majd, és egyelőre nem tervezik újabb csatár igazolását. Csak nehogy kapkodniuk kelljen majd augusztusban...