Vágólapra másolva!
A labdarúgó NB II utolsó fordulóját követően eldőlt, hogy a Keleti csoportból a Nyíregyháza, a Nyugatiból pedig a BFC-Siófok jutott fel az élvonalba. A Nyíregyháza élről várta a zárást, és miután 1-0-ra legyőzte a Vecsést, az üldöző Ferencváros nem tudott a szabolcsiak elé kerülni. A zöld-fehéreknek ez azért sem sikerülhetett, mert hazai pályán csak döntetlent játszottak a Baktalórántházával. Nyugaton a siófokiak listavezetőként az utolsó körben hazai pályán 5-1 nyertek a Mosonmagyaróvár ellen, s ezzel megőrizték első helyüket. Mindkét csoportból az első helyezett jutott fel az NB I-be.

Tán még soha nem övezte ilyen nagy figyelem az NB II utolsó fordulóját, ami egyértelműen a Ferencvárosnak köszönhető, a 28-szoros bajnok korábban még soha nem szerepelt a másodosztályban, s 2006-ban sem a megszerzett pontokkal volt probléma. Az egész szezon során nagy kérdés volt: az első osztályból száműzött gárda vajon egyből visszakerül majd az élvonalba? Az anyagi gondokkal küszködő zöld-fehérek az idény nagy részében vezették a Keleti csoportot, ám tavasszal előzött a Nyíregyháza, és az utolsó fordulót a szabolcs megyei város együttese várta az élről. Az FTC-nek tehát győznie kellett a feljutáshoz, és közben abban bíznia, hogy a Vecsés pontot lopjon Nyíregyházáról.

Fradi-szurkolók stadionon belül és kívül, Kuntic-nyilatkozat - kattintson!


Az Üllői úton a bemelegíteni érkező hazai játékosokat az alábbi transzparens fogadta a Nagyvárad tér felőli kapu mögött: "Egész tavasszal szembe köptetek bennünket, szégyelljétek magatokat! Bízzunk a szerencsében..." Az ultrák ezen kívül úgy fejezték ki elégedetlenségüket, hogy az egész mérkőzés alatt üresen hagyták azt a négy szektort (többek között a B közepet is), amelyből a csapatot máskor biztatni szokták.

A meccsek egységesen 18 órakor kezdődtek, és az "élő tabellán" igencsak megugrott a Nyíregyháza. Pedig hat után majdnem valóra váltak a fradista álmok, keleten ugyanis a 10. percben Molnár István egy szögletet épphogy fölé fejelt, azaz kis híján vezetést szereztek a vecsésiek. A hazaiak azonban egyből kapcsoltak, hogy itt bizony baj lehet, és az ellentámadásból gólt szereztek: Cornaci bal oldali beadását Montvai az ötösről fejelte a bizonytalankodó Bogdán kapujába (Nyíregyháza-Vecsés 1-0).

A 21. percben lőtt egy nagy kapufát is a Szpari, Lengyel 16-ról találta telibe a jobb oldalit.

Közben az Üllői úton is felgyorsultak az események, a 28. perc Lipcsei jobb külsővel, 17 méterről tekert centikkel a jobb kapufa mellé, majd bő tíz minutummal később Tököli lőtt közelről a kapusba. A 40. percben még közelebb került a gólszerzéshez a Fradi, ugyanis Nagy Józsefet a 16-oson belül elsodorták, a megítélt büntetőt azonban Lipcsei elhibázta: a kapus jobbra vetődött, a zöld-fehérek veterán csapatkapitánya balra lőtt, de a kapufáról kifelé pattant a labda.

Nyíregyházán (szintén) kapufával zárták a játékrészt a vendéglátók, Lippai távoli lökete a felső lécen csattant.

Budapesten a lelátón a nézők hangulata hullámzó volt, a 11-es előtt Lipcseit éltették, majd szidták, az egyik bekiabáló szurkoló szerint a focisták nem csak lassan, de az árnyékot keresve fociznak, a vendéghívek meg azt skandálták: "NB II, Keleti csoport", célozván ezzel arra, hogy fogyóban a hazai feljutási remények...

A 60. percben érkezett az (ál)hír az Üllői útra, hogy egyenlített a Vecsés Nyíregyházán, a szurkolók azonnal elkezdték biztatni a csapatukat, pár perc múlva azonban kiderült, hogy nem volt egyenlítés, a drukkerek pedig elcsendesedtek.

Ugyanitt a 65. percben Kulcsár a hosszú alsót vette célba 12-ről, de Petranics kapus védett - nem úgy tűnt, hogy a Fradi meg fogja nyerni a meccset. A drukkerek viszont ismét figyelmet kértek, egy FTC-szögletnél szépen világító füstbombák landoltak a pályán, majd a széttört és bedobált zöld és fehér színű székek darabjait szedhették össze az éppen arra járó játékosok. A 90 perc leteltével - amikor a bíró még korántsem fújta le a meccset - már legalább a pálya fele füstölt, a rendezők pedig macska-egér harcot vívtak a "21. századi" villámgyorsan cikázó rakétákkal. Rövid szünet után folytatódott ismét a meccs, a ferencvárosi drukkerek "szégyen, szégyen!" bekiabálással nyilvánítottak véleményt.

Mindeközben Nyíregyházán véget ért a meccs, a sokkal jobban futballozó hazaiak 1-0-ra győztek, a fanatikusok pedig berohantak a pályára, és óriási ünneplésbe kezdtek a játékosokkal, a csapatvezetőkkel, labdaszedővel, portással, gyúróval. Amikor a 2005-ös kiesését követően ismét élvonalbeli tagságot nyerő Gálhidi-csapat átvette a bajnoki címért járó kupát, az Üllői úton még csak akkor ért véget az amúgy is késve kezdődött találkozó, s a nagy számban felvonuló biztonságiaknak köszönhetően egyetlen drukker sem jutott be a játéktérre.

Szpari-ünneplés és nyilatkozatok - kattintson!


Mivel a magyarfociban bármi megtörténhet, a 0-0 ellenére sem biztos az FTC kudarca. A zöld-fehér együttesért szorítók még bízhatnak abban, hogy ezúttal a zöld asztal melletti tárgyalások (jelen esetben a Tatabánya esetleges visszalépése) nem kiesést, hanem feljutást érhet majd Tököliék számára.

NB II, 30. (utolsó) forduló, Keleti csoport:
Ferencváros - Baktalórántháza 0-0
Üllői út, 4 ezer néző
v.: Sápi
FTC: Kemenes - Nagy J., Nagy S., Balog Z., Buz - Bartha (Fitos, 50.), Lipcsei, Lazics, Laczkó - Tököli (Horváth D., 77.), Kulcsár.
Baktalórántháza: Petranics - Márkus, Király, Czerula, Bodnár J. - Kozma, Szűcs L., Rákóczi, Illés Gy. (Németh A., 43.) - Kozma J. (Illés L., 49.), Ádámszki.

Nyíregyháza - Vecsés 1-0
Nyíregyháza, 8 ezer néző
v.: Arany T.
Nyíregyháza:
Máthé - Miskolczi, Bagoly, Popa, Cornaci - Vukadinovic (Hegedüs, 63.), Minczér, Lippai, Madar Cs. - Montvai (Szilágyi N., 65.), Lengyel (George, 73.).
Vecsés: Bogdán - Máj Z., Hungler, Sidó, Csirinyi - Lukács Á., Szabó L. (Czipper, 61.), Molnár I., Menyhárt - Csillag, Folmer (Faragó, 74.).
gól:
Montvai (11.)

Forrás: MTI

Nyíregyházi örömünnep

További eredmények:
Jászberény - Szolnok 1-2 (0-1)
Karcag - Makó 0-0
Békéscsaba - Jászapáti 1-0 (0-0)
KBSC - Budafok 1-2 (0-1)
Kecskemét - Bőcs 2-1 (1-1)
Tuzsér - Orosháza 0-3 (0-1)

A végeredmény:
1. Nyíregyháza 69 pont, 2. FTC 65, 3. Orosháza 55, 4. Szolnok 49, 5. Bőcs 46, 6. Tuzsér 45, 7. Vecsés 42, 8. Kecskemét 40, 9. Karcag 37, 10. Baktalórántháza 33, 11. Makó 32, 12. KBSC 32, 13. Jászberény 29, 14. Békéscsaba 28, 15. Jászapáti 27, 16. Budafok 23.