Vágólapra másolva!
Az előző szezonhoz képest, ha minimálisan is, de javult a helyzet a magyar idegenlégiót illetően: a honfitársaink segítségével megszerzett bajnoki címek száma nem változott, a kieséseké ellenben csökkent, ráadásul ezúttal akadt egy-két kiegyensúlyozott, jó teljesítmény is. Összességében persze továbbra is elmondható, hogy honfitársaink nem váltják meg a világot külföldön, amire ismét csak a legeredményesebb magyar légiós neve a példa: ő ugyanis nem más, mint a német harmadik vonalban kilenc gólt szerzett Tölcséres András. A cikk olvasása közben pihenésképp a légiósokkal készített videointerjúinkat is megtekintheti!

Az összeállítással kapcsolatban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy csak azok a futballisták szerepelnek benne, akik a 2006-2007-es idényben szerepeltek külföldön, vagyis a naptári éves rendszerű pontvadászatokban futballozó magyarok hiányoznak (ők egyébként négyen vannak: Gaál Miklós az orosz Amkar Permben, Kovács Péter a norvég Strömsgodsetben, Tóth Mihály a szintén norvég Fredrikstadban, illetve Turi Géza a feröeri GÍ Gotuban szerepel).

Ráadásul ez a lista sem teljes, hiszen akiről nem tudtunk pontos adatot szerezni, annak a neve szintén nem szerepel a táblázatban, így a télen a görög másodosztályú Aszterasz Tripoliszba igazolt Bárányos Zsolté sem, aki csapatával kiharcolta a feljutást.

Azok a labdarúgók is hiányoznak a listáról, akik a harmadosztálynál lejjebb, vagy korosztályos együttesekben szerepeltek: jó példa erre a francia AS Nancy csatára, Rudolf Gergely, aki az előző szezonnal ellentétben ezúttal csak klubja második csapatában, a francia negyedik vonalban játszott. De itt említhetjük még azon fiatal honfitársainkat, akik ugyan már nagyválogatottnak mondhatják magukat, de külföldi klubjukban még nem játszottak felnőtt bajnokit (Vass Ádám a Stoke Cityből, illetve Filkor Attila az FC Internazionaléból).

Táblázatunkban így összesen 63 játékos szerepel, akik közül hárman két klubban is szerepeltek az elmúlt idényben. A 63 labdarúgóból 16-an játszanak alacsonyabb osztályokban, ami azt jelenti, hogy Magyarországon kívül Európa élvonalbeli pályáin összesen 47 honfitársunk futballozik - több-kevesebb sikerrel.

Szokás szerint kezdjük a sort a legrangosabb európai bajnokságokkal, a topligákkal, amelyeknél mindenképpen örvendetes változás volt, hogy 13 év után ismét pályára lépett egy magyar játékos az olasz élvonalban, a Serie A-ban. A Sampdoria színeiben Koman Vladimir némi meglepetésre kapott játéklehetőséget a bajnokság hajrájában, és azon a négy találkozón, amelyen pályára lépett, nem játszott rosszul - debütálása alkalmával például gólpasszt adott.

Itáliában ő volt az egyetlen honfitársunk, a francia bajnokság magyar játékos nélkül maradt ebben a szezonban, és Spanyolországban is csak a második vonalban jutott játéklehetőséghez magyar focista: a Debrecenből a Polideportivo Ejidóba szerződött Éger László az idény elején még rendszeresen helyet kapott a csapatban, de később egy sérülés miatt kikerült onnan, és már nem tudta visszaverekedni magát - így mindössze kilenc összecsapáson szerepelt.