Vágólapra másolva!
A Venezuelában zajló labdarúgó Copa Américán teljesen nyílttá vált a továbbjutás kérdése az A csoportban a szombati mérkőzések után, hiszen még egyik válogatott sem tudta beverekedni magát a legjobb nyolc közé - viszont mindegyiknek van rá esélye. A házigazdák némi játékvezetői segítséggel győzték le Perut, Uruguay pedig meglehetősen szerencsésen szerezte meg a három pontot Bolívia ellen. Ami a vasárnap esti mérkőzéseket illeti, szinte mindenki a brazilokra kíváncsi, akiknek a Mexikó elleni vereség után Chile ellen kellene javítaniuk.

Uruguay válogatottja az első mérkőzésén nagy meglepetésre súlyos vereséget szenvedett Peru ellen, és a 3-0-s fiaskó következményeként a szakvezető, Oscar Washington Tabárez kissé átgondolta addigi taktikáját, és feladta az eddig alkalmazott 4-3-3-as hadrendet a több sikerrel kecsegtető 4-4-2 kedvéért. A szinte megváltóként várt Álvaro Recoba még mindig nem épült fel sérüléséből, így a celeste megint nélküle futott ki a pályára, de az uruk kezdő tizenegye így is három helyen változott a Peru elleni találkozóhoz képest, bekerült a csapatba Andrés Scotti, Maximiliano Pereira és Cristián Rodríguez is. A bolíviaiaknál ugyanazok a focisták futottak ki a pályára, mint az első találkozón, és a csapat hozzáállása is hasonló volt, mint Venezuela ellen: játékosai igyekezték lassítani a játékot, és megtartani a labdát, minimálisra csökkentve az uruguayi támadások lehetőségét.

A celeste pedig ebben kiváló partner volt, mert Diego Forlánék nem törték össze magukat. Cristián Rodríguez ugyan megpróbálta összefogni a gárdát, de társat nem nagyon talált ehhez, így az esélyesebbnek tartott együttes maximum néhány borzalmasan kemény belépővel hívta fel magára a figyelmet, a legjobb uruguayi hagyományoknak megfelelően. A jobbhátvéd, Carlos Diogo egy alkalommal például brutálisan szállt bele Jaime Morenóba, és könnyen lehet, hogy a spanyol bajnokságban egy ilyen szabálytalanságért piros lapot kapott volna - itt csak egy sárga volt a "jutalma". A másik oldalon egy tizenegyesgyanús eset borzolta a kedélyeket, de a játékvezető továbbot intett. Kapura lövést viszont egyet sem lehetett látni az első félidőben...

A torna eddigi legrosszabb 45 percét követően egyik mester sem cserélt (bár a bolíviai szövetségi kapitány már az első félidőben lehozta Ronald Garcíát, akit Sacha Lima váltott), de az uruk azért valamelyest megemberelték magukat, és kicsit nagyobb elánnal vetették magukat a küzdelembe. Ennek jutalma az 59. percben jött el, amikor egy jobb oldali beadást a középen helyezkedő Forlán továbbította, és a bevetődő Vicente Sánchez a kapust megelőzve a hálóba pöckölte a labdát. A bolíviaiak lest reklamáltak, ám a beadást középre tekerő játékossal visszafutó hátvéd miatt Sánchez nem volt lesen. A celeste ezt követően még néhány távoli lövéssel próbálkozott, de ezek nem sok gondot okoztak Sergio Galarzának, és a hajrában az uruguayiak már csak azzal foglalkoztak, hogy megtartsák előnyüket, ám ez majdnem a visszájára sült el. Bolívia ugyanis az utolsó percekben kis híján kiegyenlített: előbb Lima távoli bombáját kellett védenie Fabián Carininek, majd a hosszabbítás perceiben bátran kivetődve hárította Gualberto Mojica közeli próbálkozását.

http://www.youtube.com/v/1QJZf4toX_s


Ezeket a jeleneteket közel 40 ezer ember látta, akik már a következő mérkőzésre látogattak ki a Pueblo Nuevo-stadionba: a házigazda Venezuela Peru ellen lépett pályára. A hazaiak egy ponton változtattak csapatukon, a balhátvéd Jorge Rojas sérülése miatt Andrés Rouga kezdett, Peru viszont ugyanabban az összeállításban játszott, mint Uruguay ellen. A venezuelaiak nagy elánnal vetették magukat a küzdelembe, és az első percekben többször is próbálkoztak távoli lövéssel, egy alkalommal pedig be is találtak a kapuba, de José Manuel Rey szabadrúgását követően a kapusról kipattanó labdát Giancarlo Maldonado hiába juttatta a hálóba, a játékvezető jogosan lest intett.

A bíró pár perccel később azonban főszereplővé vált, amikor "megette" Maldonado nagyjelenetét: a venezuelai eljátszotta, hogy Pedro García arcon könyökölte (a valóságban mindketten rángatták a másikat, és a perui maximum súrolta könyökével a venezuelai torkát), mire a játékvezető kiállította a perui focistát. A hazaiak azonban nem sokat tudtak kezdeni emberelőnyükkel, mert hiába játszottak nagy mezőnyfölényben, igazán nagy helyzetbe nem tudtak kerülni, továbbra is csak a tizenhatoson kívülről próbálkoztak, a vendégek kontrái viszont rendre veszélyt jelentettek a venezuelai kapura. A második félidő elején aztán egy pontrúgás után megtört a jég, és Alejandro Cichero egy szögletet követően szépen fejelt a hálóba, de a játék képe nem nagyon változott. Sőt: Peru egyre veszélyesebben futballozott, főleg José Paolo Guerrero volt elemében, aki a 62. percben egy elveszettnek tűnő labdát az alapvonal közeléből középre lőtt, és az érkező Claudio Pizarrót Héctor González egyértelműen buktatta a tizenhatoson belül - a bíró szerint azonban nem történt szabálytalanság...

A peruiak óriási lelki erőről téve tanúbizonyságot nem próbálták "megnevelni" a játékvezetőt (pedig az előzmények alapján akár erre is lehetett volna számítani), hanem továbbra is jól futballoztak, Guerrero azonban a legnagyobb helyzeteket is elpuskázta. A hajrában aztán felpörögtek az események: előbb Ricardo Páez kapta meg második sárga lapját, mert sípszó után elrúgta a labdát, de egy perccel később mégis a venezuelaiak örülhettek, mert a csereként beküldött Daniel Arismendi egy szép szólót követően kilőtte az alsó sarkot. A három pont sorsa ezzel eldőlt, de az utolsó percekben azért egyszer majdnem egymásnak estek a focisták a pályán, miután Cichero egy kis dekázgatással tovább szította a kedélyeket.

http://www.youtube.com/v/q2e4zdDgz5Q


A venezuelaiak így megszerezték történetük második győzelmét a Copa Américán, és a csoport élére ugrottak - a biztos továbbjutáshoz az utolsó mérkőzésen, Uruguay ellen egy döntetlen is elég a számukra. De még Bolívia sem számít teljesen esélytelennek, egy Peru elleni győzelemmel még a zöld-fehérek is odaérhetnek a legjobb nyolc közé.

Eredmények:
Uruguay - Bolívia 1-0 (0-0)
San Cristóbal, Pueblo Nuevo-stadion, 18 000 néző
v.: Toledo (amerikai)
Uruguay: Carini - Diogo (I. González, 56.), Lugano, Scotti, D. Rodríguez, M. Pereira, D. Pérez, Pablo García, C. Rodríguez (Gargano, 90.), Forlán (Estoyanoff, 82.), V. Sánchez.
Bolívia: Galarza - Hoyos, Raldes, J. M. Pena, L. Álvarez, L. Reyes (D. Pena, 71.), R. García (Lima, 29.), Mojica, Vaca (Cabrera, 62.), Arce, Moreno.
gól: V. Sánchez (59.).

Venezuela - Peru 2-0 (0-0)
San Cristóbal, Pueblo Nuevo-stadion, 40 000 néző
v.: Archundia (mexikói)
Venezuela: Vega - H. González, Rey, Cichero, Rouga (E. Pérez, 38.), Vera, M. Mea Vitali, Páez, Arango (C. González, 74.), Maldonado, De Ornelas (Arismendi, 64.).
Peru: Butrón - Vilchez, Villalta (Marino, 52.), A. Rodríguez, Galliquio (Mendoza, 76.), Acasiete, Bazalar, Pedro García, Farfán, Guerrero, C. Pizarro (Zúniga, 67.).
gól: Cichero (49.), Arismendi (79.)
kiállítva: Pedro García (14.), Páez (77.)

A csoport állása
1. Venezuela 4 pont
2. Peru 3 (3-2)
3. Uruguay 3 (1-3)
4. Bolívia 1.