Vágólapra másolva!
A Copa América csoportmérkőzéseinek utolsó két találkozója egyaránt 1-0-s végeredményt hozott, Kolumbia az USA, Argentína pedig Paraguay ellen nyert ilyen arányban Mindez azt jelenti, hogy a C csoportot az albiceleste nyerte meg, és így a legjobb négybe kerülésért elkerülte Mexikót. A torna szombaton folytatódik a negyeddöntőkkel.

A Kolumbia-Egyesült Államok találkozónak maximum a presztízs volt a tétje, és az összecsapást a jelek szerint mind a két szakvezető arra próbálta kihasználni, hogy játéklehetőséget adjon pár olyan focistájának, aki eddig keveset, vagy egyáltalán nem játszott a tornán.

A dél-amerikai gárdában a kapus Carlos Zapata, a jobbhátvéd Juan Camilo Zúniga és a csatár César Augusto Valoyes volt teljesen új ember, az Egyesült Államoknál pedig a kapus Brad Guzan, valamint a védő Bobby Boswell és Heath Pearce mondhatta el magáról, hogy most debütált a Copán. Az USA csapata azért sokkal tapasztalatlanabb volt, hiszen a kezdő tizenegyben nyolc olyan labdarúgó akadt, aki még nem érte el a tízszeres válogatosságot...

Az Egyesült Államok védelmével különösen a jobbhátvéd Drew Moore játszott rosszul, amit a kolumbiaiak hamar észrevettek, és majd minden támadásukat azon az oldalon vezették - a csatársorból Hugo Rodallega is gyakran kihúzódott a balra.

A vezető gólnál viszont Rodallega jobbról kanyarította be a labdát, amit Jaime Castrillón fejelt a kapuba. A 34. percben a dél-amerikaiak növelhették volna az előnyüket, amikor Rodallegát az amerikai kapus, Guzan a tizenhatoson belül szabálytalanul szerelte. A játékvezető csak sárgát adott a portásnak, aki ezt követően hárította a sértett rosszul helyezett, gyenge tizenegyesét. Ez már a második büntető volt, amit Kolumbia kihagyott a tornán, hiszen első meccsükön Paraguay ellen Álvaro Domínguez próbálkozását is hárította a portás.

Az USA az első félidőben egyáltalán nem volt veszélyes a kapura, és bár a második félidőben valamivel agresszívabban játszott, ekkor is csak elvétve jutott el a kolumbiai tizenhatosig.

Ekkor már a kolumbiai csapat is inkább azzal volt elfoglalva, hogy őrizze előnyét, játékosai minden lehetséges módon megpróbálták húzni az időt, és szinte az összes szerelési kísérletnél feldobták magukat. Mario Yepes azért így is kis híján gólt fejelt, de Guzan kitolta a léc alól próbálkozását, a másik oldalon pedig Kyle Beckermann talált be a hálóba - legnagyobb bánatára lesről. Az utolsó percekben aztán érdekes események történtek: a játékvezető időhúzásért sárga lapot adott a kolumbiai kapusnak, Zapatának, aki azonban korábban hasonló okból már kapott egy figyelmeztetést, így kiállították. A portás hevesen tiltakozott az ítélet ellen, és percekbe telt, mire csapattársai letuszkolták a pályáról, ráadásul mivel Kolumbia már mindhárom cserelehetőségét kihasználta, így a csatár Rodallegának kellett beállnia a kapuba.

Legnagyobb szerencséjére azonban az Egyesült Államok játékosai egyszer sem tudták próbára tenni, így nem kellett megmutatnia kapustudását, Kolumbia pedig megnyerte a találkozót. Az amerikai szövetségi kapitány, Bob Bradley veretlenül érkezett a Copa Américára, ahol aztán csapata három vereséget szenvedet.

Az Argentína-Paraguay összecsapás tétje a csoportelsőség volt, amelyhez a paraguayiaknak egy döntetlen is elég lett volna. Mind a két szövetségi kapitány úgy döntött, hogy játéklehetőséget ad néhány olyan focistájának, akit eddig többnyire mellőzött, és ez az argentinoknak öltött nagyobb mértéket, hiszen náluk a kapus Roberto Abbondanzieri, a középpályás Estebán Cambiasso és a védő Javier Zanetti kivételével senki sem maradt meg a megszokott kezdő tizenegyben - ám Zanetti sem a megszokott posztján, a védelem jobb oldalán szerepelt, hanem balhátvédként vetette be őt Alfio Basile mester.

A paraguayiaknál a védelemben Julio Manzur, a középpályán Edgar González és Julio dos Santos, a csatársorban pedig Nélson Cuevas volt új ember.

Forrás: EPA

Mascerano első válogatottbeli gólja csoportgyőzelmet ért Argentínának

Ahogy azt sejteni lehetett, az argentinok nagy mezőnyfölényben játszottak, a paraguayi csapat pedig elsősorban a kontrákra épített, és eleinte úgy tűnt, hogy ez a terv nem is olyan rossz: az albiceleste ugyanis nem tudott mit kezdeni a rendkívül fegyelmezetten védekező ellenfelével. Az első játékrészben igazán nagy lehetőség csak Pablo Aimar előtt adódott, aki azonban lemaradt Lucho Gonzálet beadásáról, míg a másik oldalon Abbondanzieri kapusnak nagy bravúrral kellett védenie Salvador Cabanas éles szögből leadott lövését.

A szünetben Basile mester alighanem felhívta játékosai figyelmét arra, hogy többször próbálkozzanak távoli lövéssel, mert a második félidőben Carlos Tévez és Roberto Palacios is a kapufát találta telibe, de a vezető gól csak nem akart megszületni. Az argentin szakvezető így a 67. percben kettős cserére szánta el magát, és beküldte Lionel Messit, illetve Javier Mascheranót, ami jó húzásnak bizoyult. Messi beállításával sokkal lendületetesebb lett a csapat játékosa, a győztes gólt pedig éppen Mascherano szerezte - természetesen a tizenhatoson kívülről. A középpályásnak egyébként ez volt az első gólja a címeres mezben, és jobban nem is időzíthette volna, hiszen Argentína ezzel a találattal megszerezte a csoportelsőséget.

Kolumbia - Egyesült Államok 1-0 (1-0)
Július 6., Barquisimeto, Metropolitano stadion, 37 000 néző
v.: Andarcia (venezuelai)
Kolumbia: Zapata - C. Zúniga, L. Perea, Yepes, Arizala, Viáfara (Marín, 55.), Banguero, Castrillón, M. Torres (Ferreira, 85.), Rodallega, Valoyes (Chitiva, 78.). Szövetségi kapitány: Pinto
Egyesült Államok: Guzan - Moor, Boswell, Pearce, Califf, Mapp (C. Davies, 65.), Beckerman, Clark, Kljestan, E. Johnson (Nguyen, 72.), H. Gómez (Gaven, 46.). Szövetségi kapitány: Bradley
gól: Castrillón (14.)
kiállítva: Zapata (87.).

Argentína - Paraguay 1-0 (0-0)
Július 6., Barquisimeto, Metropolitano stadion, 37 000 néző
v.: Larrionda (uruguayi)
Argentína: Abbondanzieri - Ibarra, Burdisso, D. Díaz, J. Zanetti, L. González (Mascherano, 67.), Gago, Cambiasso (Messi, 67.), Aimar (Ayala, 85.), Tévez, Palacio. Szövetségi kapitány: Basile
Paraguay: Bobadilla - D. Verón, J. C. Cáceres, Manzur, E. González, Vera, Santana (Santa Cruz, 81.), A. Torres, Dos Santos (Barreto, 69.), Cabanas, Cuevas (D. López, 58.). Szövetségi kapitány: Martino
gól: Mascherano (79.).

A csoport végeredménye

m

gy

d

v

gk

p

1.

Argentína

3

3

-

-

9-3

9

2.

Paraguay

3

2

-

1

8-2

6

3.

Kolumbia

3

1

-

-

3-9

3

4.

Egyesült Államok

3

-

-

3

2-8

0




A negyeddöntő párosítása:
július 7.:
Venezuela - Uruguay
Chile - Brazília

július 8.:
Mexikó - Paraguay
Argentína - Peru