Vágólapra másolva!
Mexikó válogatottja könnyed, 6-0-s győzelemmel jutott elődöntőbe a labdarúgó Copa Américán, miután a duplázó Nery Castillo vezérletével elgázolta Paraguayt a legjobb nyolc között. A közép-amerikai együttes ellenfele Argentína lesz, amely 4-0-ra győzött Peru ellen.

Ahogy azt sejteni lehetett, a mexikói válogatott szövetségi kapitánya, Hugo Sánchez visszatért az első két csoportmérkőzésen látott csapatához, a harmadik találkozón lehetőséget kapott futballisták közül csak Andrés Guardado maradt az együttesben, kiszorítva Ramón Moralest. A paraguayiaknál is a megszokott kezdő tizenegy futott ki a pályára, vagyis a csereként három gólt szerzett Salvador Cabanas megint a kispadon kapott helyet. Az Egyesült Államok ellen megsérült kapus, Justo Villar nem épült fel, így a háló előtt Aldo Bobadilla állt őrt, de mint később kiderült, nem sokáig.

A második percben ugyanis a csapatkapitány Júlio César Cáceres hazaadása rövidre sikerült, Nery Castillo lecsapott rá, és miután a tizenhatos vonaláig kifutó kapus mellett is elhúzta a labdát, a portás buktatta. A játékvezető nem tehetett mást, mint hogy tizenegyest ítélt, Bobadillát pedig kiállította, a paraguayiak így kénytelenek voltak becserélni harmadik számú kapusukat, Joel Fernando Zayast, aki korábban sohasem lépett pályára a nemzeti csapatban.

A portás jó irányban vetődött Castillo büntetőjénél, de nem tudta védeni a pontosan helyezett lövést. A kapus egyébként a középpályás Jonathan Santana helyére állt be, vagyis azt a játékost "áldozták fel", akinek elsődleges feladata az ellenfél támadásainak korai megállítása lett volna, és Santana nélkül Paraguay nem is tudott olyan hatékonyan védekezni a középpályán.

A mexikóiak pár percig még csak "kóstolgatták" emberhátrányban lévő ellenfelüket, a paraguayiak pedig még néhány támadást is tudtak vezetni, de igazán gólveszélyes helyzet teremtésére képtelenek voltak. Az El Tri ellenben játszi könnyedséggel került ziccerbe, mivel tagjai villámgyorsan játszották át a középpályát, ráadásul Cáceres alighanem élete legrosszabb formájában futballozott.

Így előbb Gerardo Torrado lőtt elemi erővel a léc alá a tizenhatoson belülről, majd Castillo pazar lövése kötött ki a hálóban, sőt, utóbbi játékos elronthatatlannak tűnő passzt adott Juan Carlos Cachónak, aki azonban óriási ziccerben a kapu mellé helyezett.

A szünetben így is 3-0 volt az állás, és alighanem mindkét fél tisztában volt vele, hogy eldőlt a továbbjutás sorsa, a piros-fehér-kékek célja maximum annyi lehetett, hogy ne szaladjanak be egy még súlyosabb vereségbe. A második játékrész első felében jó úton is haladtak efelé, hiszen nem csak hogy tartották az eredményt, de párszor még helyzetbe is kerültek, de képtelenek voltak betalálni.

A hajrában aztán a mexikóiak még egyszer beleerősítettek, aminek köszönhetően megduplázták előnyüket, és a gólok közül kettőt a cserejátékosok, Cuauhtémoc Blanco, illetve Omar Bravo szereztek - mind a ketten látványos tánccal fejezték ki örömüket.

Eredmények, Copa América, negyeddöntők
Mexikó - Paraguay 6-0 (3-0)
Maturín, Monumental-stadion, 52 ezer néző
v.: Sergio Pezzotta (argentin)
Mexikó: Oswaldo Sánchez - Israel Castro, Rafael Márquez, Jonny Magallón, Fausto Pinto - Jaime Correa, Gerardo Torrado, Andrés Guardad, Fernando Arce (Blanco, 80.) - Nery Castillo (Adolfo Bautista, 53.), Juan Carlos Cacho (Omar Bravo, 64.)
Paraguay: Aldo Bobadilla - Daíro Verón (Enrique Vera, 46.), Julio Cáceres, Paulo Da Silva - Carlos Bonet, Cláudio Morel, Edgar Barreto, Cristian Riveros, Jonathan Santana (Joel Zayas, 4.) - Roque Santa Cruz, Óscar Cardozo (Salvador Cabanas, 67.)
gól: Nery Castillo (4. 38.), Gerardo Torrado (26.), Fernando Arce (81.), Blanco (86.), Omar Bravo (91.)
piros lap: Bobadilla (2. perc)