Vágólapra másolva!
A brazil válogatottnak megint nem sikerült legyőznie Uruguayt, ám ismét kiharcolta a továbbjutást: röviden így lehetne összefoglalni a Copa América első elődöntőjének eseményeit. Az egyik reflektor meghibásodása miatt az első félidőben negyedórára félbeszakadt mérkőzésen a celeste kétszer is egyenlített a selecao ellen, de a büntetőpárbajban megint a rövidebbet húzta.

A legutóbbi kontinensviadalon ugyanebben a fázisban találkozott egymással a két gárda, és akkor a rendes játékidő 1-1-es végeredményt hozott, amelyet követően a tizenegyesúgások során Brazília jutott tovább.

A döntetlen amúgy is gyakori eredmény volt az utóbbi időben a két együttes között, hiszen az 1999-es Copa América-döntő óta lejátszott öt találkozójukból négyszer nem bírtak egymással - a brazilok tehát nyolc éve nem tudták legyőzni Uruguayt.

Az összeállítással egyik szakvezető sem lepte meg kollégáját, hiszen mindkét együttes ugyanazzal a kezdő tizeneggyel futott ki a pályára, mint a negyeddöntőben. Az sem volt váratlan, hogy az első percekben a csapatok óvatosan futballoztak, az első épkézláb akcióra majd negyedórát kellett várni - igaz, ez rögtön gólt eredményezett a brazilok számára. Júlio Baptista remekül kényszerítőzött a jobb oldalon, lapos beadását Vágner Love okosan átlépte, eltakarítva egy védőt az útból, az érkező Mineiro pedig tizenhat méterről lőtt, amit Fabián Carini ugyan még védeni tudott, de a kipattanó labdát Maicon kapásból a hálóba lőtte.

A gól után a brazilok megnyugodhattak volna, azonban a technika közbeszólt, miután a stadion egyik reflektora felmondta a szolgálatot. A kolumbiai bíró megállította a játékot, amely csak mintegy negyedóra múlva folytatódott - pedig a világítótestek még akkor sem működtek.

A kényszerszünet a selecaót zavarta meg jobban, mert ezt követően Uruguay ragadta magához a kezdeményezést. Az uruguayi középpályások ebben az időszakban rengeteg labdát szereztek, más kérdés, hogy a celeste csak pontrúgásokból tudott helyzetet teremteni. Álvaro Recoba szabadrúgásai és szögletei azonban rendre életveszélyesek voltak: a támadó háromszor is megpróbált közvetlenül kornerből gólt szerezni, de Doni mindegyik alkalommal résen volt, mint ahogyan a portás Diego Forlán lövését is nagy bravúrral védte.

Egy újabb szögletnél azonban Doni kissé röviden ütötte ki a labdát, és Forlán 14 méterről a lábak között laposan a kapuba lőtt. A szünetben mégis a braziloknál volt az előny, mert öt perccel később Maicon jobb oldali szabadrúgásánál Carini nem jött ki, és Júlio Baptista a védőket megelőzve furcsa mozdulattal a hálóba továbbította a játékszert.

Az uruguayi mester, Oscar Washingotn Tabárez kettős cserét hajtott végre a szünetben: a sérült Recobát Sebastián Abreu váltotta, a védelemben pedig Darío Rodríguez helyét Ignácio González foglalta el - utóbbinak köszönhetően az uruk a második félidőt szinte két hátvéddel játszották végig, hiszen a széleken Maximiliano Pereira, illetve Jorge Fucile teljesen feltolva futballozott.

Forrás: EPA

Pattanásig feszültek az indulatok, de szerencsére nem lett nagy balhé

Ennek köszönhetően a középpályán megint csak az uruguayiak kerültek fölénybe, ami részben azért is történhetett meg, mert a brazil gárda inkább az előny megőrzésével, mint annak növelésével foglalkozott, pedig a kissé kinyíló ellenféllel szemben nagyobb koncentrációval és kockázatvállalással könnyen bebiztosíthatta volna a győzelmet. Ehelyett Uruguay egyenlített, Cristián Rodríguez bal oldalról beküldött labdáját Forlán egy védővel a nyakán próbálta a hosszú sarokba csúsztatni, és bár a fejes mellé ment volna, az egyedül érkező Abreu estében a gólvonal mögé juttatta - még Doni kapus is beleért a lövésbe.

Dunga csak ezt követően próbálta meg frissíteni támadójátékát, becserélte Diegót, illetve Afonso Alvest, és utóbbi játékos egy alkalommal meglehetősen gyanús körülmények között esett el a tizenhatoson belül, ám a játékvezető nem adott büntetőt.

A szurkolók azonban így is láthattak tizenegyeseket, mivel a továbbjutás sorsáról azok döntöttek - és Forlán rögtön az első uruguayi próbálkozást elrontotta, középre tartó lövését Doni kivédte. Mivel Forlán előtt Robinho már belőtte a maga büntetőjét, így az előny a braziloknál volt, és ez egészen a negyedik párig így is maradt, amikor azonban Afonso Alves a kapufát találta telibe. Cristián Rodríguez kiegyenlítette az állást, majd Diego és Abreu is betalált, ami azt jelentette, hogy öt párosítás után sem dőlt el a továbbjutás. Az uruk előtt felcsillant a döntő lehetősége, miután a braziloktól Fernando is kapufát lőtt, de Pablo Garcíának nem sikerült berúgnia a maga tizenegyesét, így a küzdelem folytatódott, igaz, már csak egy körön keresztül - mert a következő párosításban Diego Lugano gyenge lövését Doni kivédte.

Az uruguayiak ugyan hevesen reklamáltak, hogy a portás még az elrúgás előtt elhagyta a gólvonalat, amiben volt is igazság, de a bíró nem rúgatta újra a tizenegyest. Kisebb tömegjelenet alakult ki a pályán, amihez az is hozzájárulhatott, hogy Luganót egykori Sao Pauló-i csapattársai (Mineiro és Josué) vigasztalni próbálták, de ezt honfitársai provokációként értelmezték, de szerencsére nagyobb balhé nem történt.

Brazília - Uruguay 2-2 (2-1), 11-esekkel 5-4
Július 10., Maracaibo, Pachencho Romero stadion, 42 000 néző
v.: Ruíz (kolumbiai)
Brazília: Doni - Maicon, Alex, Juan, Gilberto, Mineiro, Gilberto Silva, Josué (Fernando, 73.), Júlio Baptista (Diego, 73.), Vágner Love (Afonso Alves, 79.), Robinho. Szövetségi kapitány: Dunga
Uruguay: Carini - Diego Lugano, Scotti, D. Rodríguez (I. González, 46.), Pereira, D. Pérez (Gargano, 75.), Pablo García, C. Rodríguez, Fucile, Forlán, Recoba (Abreu, 46.). Szövetségi kapitány: Tabárez
gól: Maicon (13.), Júlio Baptista (45+9.), ill. Forlán (45+4.), Abreu (70.).