Vágólapra másolva!
A korábbi években rengeteg pénzt költő Chelsea FC idén nyáron sokáig csak olyan labdarúgókat szerződtetett, akik ingyen igazolhatóak voltak. Végül azonban akadt olyan focista, akiért megváltoztatták ezt a transzferpolitikát: a londoniak több mint húszmillió eurót adtak ki az Olympique Lyon középpályásáért, Florent Maloudáért, akit a legutóbbi szezonban a Ligue 1 legjobb játékosának választottak, és alapember a francia válogatottban.

A francia labdarúgás nagyon sokat köszönhet az ország tengerentúli megyéinek, hiszen az európai kontinensen kívül fekvő területekről olyan futballisták kerültek ki, mint Christian Karembeau (Új-Kaledónia), Lilian Thuram (Guadaloupe) vagy Bernard Lama (Francia Guyana).

Utóbbi labdarúgó a térség fővárosában, Cayanne-ban született, akárcsak Florent Malouda, aki 1980. június 13-án látta meg a napvilágot, mégpedig sportos családban: édesapja amatőr szinten futballozott, édesanyja pedig az egyik fő szervezője volt az első helyi női labdarúgó-bajnokságnak. Florent bátyja, Jean-Philippe is focizott, mégpedig La Jeunesse Saint-Georges nevű utánpótlás-csapatban, és egy alkalommal az öccsét is magával vitte, aki meg is ragadt a klubnál.

Az öcsi azonban sokkal tehetségesebbnek bizonyult testvérénél, így aztán hamarosan egy valamivel nívósabb egyesülethez, az USL Montjolyhoz került - ennél a csapatnál kezdte egykoron pályafutását Bernard Lama is.

A Montjolytól hamarosan a térség másik ismert klubjához, az ASC Rémire-hez igazolt, ahol az az Éric Edwige volt Malouda edzője, aki tősgyökeres cayanne-iként egyike volt az első, Francia Guyanáról származó focistáknak, akik szerepeltek a francia élvonalban: a hetvenes években az SCO Angers színeiben játszott, és az 1973-74-es szezonban 18 találatig jutott, sőt, még a gall utánpótlás-válogatottban is megfordult.

A kis Florent tehát jó kezekbe került, és hamarosan a csapat legjobb játékosa lett. Amikor 1995-ben az egyesülettel részt vett a Vichyben rendezett, korosztályos Francia Kupán, akkor tehetségkutatók egész sora figyelt fel rá, és egyikük, bizonyos Joseph Mercier fel is vette a szüleivel a kapcsolatot. Mercier egyik legjobb barátja a Chateauroux akkori edzője, Victor Zvunka volt, és a játékosmegfigyelő be is ajánlotta a trénernek a szerinte hatalmas tehetséggel bíró Maloudát, a família pedig elfogadta a francia klub ajánlatát.

Florent alig múlt 15 esztendős, amikor 1995. július 28-án leszállt a párizsi Orly repülőtéren, hogy a családjától közel nyolcezer kilométerre, teljesen egyedül megkezdje igazi futballpályafutását. A Chateauroux utánpótlás-akadémiáján gyorsan rájöttek, hogy csiszolatlan gyémánt került a kezükbe, és Malouda elmondása szerint a klub ificsapatának edzője, Roger Fleury valósággal második édesapja volt - a játékos minden nyilatkozatában igyekszik kihangsúlyozni, hogy milyen sokat köszönhet a szakembernek.

A korosztályos együttesből egyébként Malouda két legjobb barátja Ludovic Clément és Jason Mayelé voltak, akikből szintén élvonalbeli futballista lett, utóbbi játékos 2002-ben, 26 esztendősen autóbalesetben hunyt el.