Vágólapra másolva!
A nyár egyik átigazolási szenzációja Thierry Henry klubváltása volt, a francia csatár az FC Barcelona kedvéért nyolc év után hagyta el az Arsenal labdarúgó-csapatát. A támadó új csapata színeiben első mérkőzésén rögtön betalált, és miközben jó szívvel emlékszik vissza az Ágyúsokra, a Barcában is kiválóan érzi magát.

- Nehéz döntés volt elhagynia az Arsenalt?
- Elsősorban érzelmi alapon viselt meg a döntés. Különleges volt a kapcsolatom a szurkolókkal, a klub minden dolgozójával, és elsősorban az edzőnkkel, Arsene Wengerrel. Nehéz leírni, mit is jelentett a számomra az Arsenal mezének viselése. Minden hiányozni fog, még a Tottenham-szurkolók gyalázkodása is - sohasem szenvedtem ellenük vereséget az Ágyúsokkal. Hiányozni fognak a Chelsea vagy a Manchester United elleni rangadók.

- Akkor a továbbiakban is követi majd az Ágyúsok eredményeit?
- Természetesen, sőt, megőriztem a páholyomat az Emirates-stadionban, ha tehetem, átugrom majd Londonba megnézni a meccseket. Azt hiszem, mostantól kezdve igazi Arsenal-szurkolónak nevezhetem majd magam. Az biztos, hogy minden hét végén leülök a számítógép elé, és az interneten megnézem, miként szerepelt a gárda.

- Mit gondol, az ön távozásával mennyire gyengült meg a klub?
- Nem hiszem, hogy egy focista távozása olyan nagy problémát jelentene egy csapatnak, amely nem is olyan régen még BL-döntőt játszott. Az előző idényben rengetegen bajlódtak sérüléssel, ám ha mindenki felépül, akkor biztos vagyok benne, a csapat harcban lesz a bajnoki címért. A játékoskeret erőssége mellett az öltözőben uralkodó hangulat is nagyon fontos, s én tudom a legjobban, hogy az Arsenalnál fantasztikus a csapatszellem. A Dinamo Zagrebtől megvett Eduardo da Silvával és az egészséges Robin van Persie-vel az Ágyúsok akár bajnokok is lehetnek.

- Nem zavarja, hogy a Barcelonánál csak egy lesz a sok sztár között?
- Egyrészt sohasem tartottam magam sztárnak, ez a kifejezés mindig is zavart. Másrészt pedig az Arsenalnál is igazi klasszisokkal játszhattam együtt, elég, ha csak Nwankwo Kanura, Marc Overmarsra vagy Dennis Bergkampra gondol. De a francia válogatottban is fantasztikus futballisták a partnereim, ez inkább kellemes dolog, mint probléma.

- Milyen volt az első edzés a Barcánál?
- Rögtön éreztem, a beilleszkedéssel nem lesz probléma, hiszen az új csapatom is hasonló típusú futballt játszik, mint az Arsenal, sok mozgással, apró passzokkal építik fel a támadásokat. De a legfontosabb dolog, amit észrevettem, hogy a gárda nagyon együtt van.

- Frank Rijkaard milyen pozícióban szerepelteti majd önt?
- Ezt alighanem csak ő tudja megmondani. Az Arsenalnál többnyire középcsatárként futballoztam, de a válogatottban és a korábbi klubjaimnál voltam jobbszélső és balszélső is. A mai futballban amúgy is rengeteg mozgásra van szükség, nincsenek kőbe vésett posztok.

Forrás: EPA

- Hogy érezte magát első mérkőzésén a Dundee United ellen?
- Fontos volt számomra, hogy pályára lépjek, és ne sérüljek meg. Az, hogy gólt is szereztem, különösen jó jel a jövőre nézve. Természetesen még nagyon sokszor szeretnék eredményes lenni a Barca színeiben, de arról szó sincsen, hogy a mérkőzéseink Henry-show-k lesznek - inkább Barca-show-t szeretnék látni, a csapat győzelmével. Ez a legfontosabb dolog.

Forrás: Guardian