Vágólapra másolva!
Csúnya idők jöhetnek az elvadult szerbiai futballszurkolókra, ha a belgrádi parlament - várhatóan szeptemberben - elfogadja azt a tervezetet, amely alaposan átírja a jelenlegi, a sportesemények biztonságának szavatolásáról szóló szabályozást.

Az új szabályozás - anélkül, hogy ezt bárki nyíltan kimondta volna - a labdarúgó-mérkőzéseken, vagy utánuk gyakran elszabaduló erőszak megfékezésére szolgál. Szerbiában a futball még mindig össznemzeti ügy. A klubok nem panaszkodhatnak közönséghiányra, s a két legpatinásabb szerb csapat, a belgrádi Crvena zvezda és Partizan mérkőzéseit rendszeresen tízezrek látogatják. Ha nemzetközi kupameccset játszik valamelyik, például a Barcelona vagy az AC Milan ellen, akkor a szerb főváros egy jelentős részéről kitiltják a járműforgalmat - hadd vonuljanak a szurkolók! -, a város közlekedése meghal, s minden fontosabb állami vezető kötelességének érzi, hogy jelen legyen a mérkőzésen. Amely után aztán, győzelem esetén, durrannak az örömöt jelző petárdák, vagy csörömpölnek a veszteség fölötti elkeseredés miatt bevert gépkocsiablakok. Hazai rangadókon az egymásnak feszülő szurkolótáborok közti verekedések megszokottnak számítanak - az vált ki csodálkozást, ha valamiért elmaradnak.

Mindez annak ellenére alakult így, hogy 2003-ban elfogadtak egy akkor szigorúnak hitt törvényt. Azt helyzetismeretükben bízó rendőrségi szakemberek készítették elő anélkül, hogy alapos konzultációt folytattak volna büntetőjogászokkal. A szerb kormány által a napokban elfogadott új szabályozás ahhoz képest megduplázza, vagy még nagyobb mértékben növeli az erőszakos cselekményekért járó büntetéseket, s figyelemre méltóan kiszélesíti a büntetendő cselekmények körét. Erőszakért, pirotechnikai eszközök használatáért hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetést helyez kilátásba. Ha a cselekményt csoportosan követik el, akkor a résztvevők hat hónaptól három évig terjedő büntetésre számíthatnak, a "vezérek" pedig egytől öt évig terjedő időszakot tölthetnek rács mögött.

A klubok vezetői is jól teszik, ha vigyáznak, ugyanis három hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést kaphat az a "sporteseményekért felelős személy", aki nem tesz meg minden elvárható biztonsági intézkedést, s hanyagsága miatt "sok ember szenved sérülést, illetve komoly anyagi kár keletkezik".

A zsidózóknak, cigányozóknak vagy - lévén szó Szerbiáról - horvátozóknak, bosnyákozóknak, makedónozóknak is vigyázniuk kell, mert a jövőben büntethetők lesznek azok, akik "viselkedésükkel és jelszavaikkal nemzetiségi, faji és hittel kapcsolatos gyűlöletet és türelmetlenséget váltanak ki".

Azokat, akikről mindezen bűnök elkövetése feltételezhető, már a sportlétesítmény környékén megállíthatja, s visszafordíthatja a rendőrség, amely ezt eddig csak a stadion kapujában tehette - de az esetek túlnyomó többségében nem tette - meg. A rendőrség akár be is tilthat majd egy sporteseményt, ha biztonsággal kapcsolatos javaslatait az érintett klub vezetése nem veszi figyelembe.