Vágólapra másolva!
A holland labdarúgás mindig is híres volt arról, hogy szinte futószalagon szállítja a nagyobbnál nagyobb tehetségeket, és az évtized elején a németalföldi futball hívei az Ajax középpályását, Rafael van der Vaartot tartották a legnagyobb reménységnek. A focista állandó sérülései miatt eddig nem tudta befutni azt a karriert, amit tizenévesen jósoltak neki, de az utóbbi időben a Hamburger SV-ban már egykori önmagát idézte, és még mindig elég fiatal ahhoz, hogy valamelyik sztárklubban kössön ki - a legújabb hírek szerint a Real Madrid vinné.

A Hamburggal hamarosan Budapestre látogató (a Honvéd elleni UEFA-kupa-meccsre csütörtökön Újpesten kerül sor) holland középpályásnak meglehetősen érdekes gy ermekkora volt. A játékos édesanyja, Lolita egy Hollandiában vendégmunkásként dolgozó spanyol házaspár gyermeke volt, aki szülei hazaköltözése után is a Németalföldön maradt, mivel megismerkedett egy helyi fiatalemberrel, Ramon Van der Vaarttal, akivel össze is házasodott. Első gyermekük, Rafael 1983. február 11-én született meg az Amszterdamtól mintegy 25 kilométerre található Heemskerkben. Noha a családnak nem voltak anyagi problémái (az édesapa mázsálók, nagy teherbírású mérlegek készítésével és javításával foglalkozott), a família mégis egy lakókocsiban élt, és városról városra vándorolt a környéken - nyaranta pedig mindig ellátogattak a spanyolországi nagyszülőkhöz is a Cádizhoz közeli Chiclanába.

A kis Rafael legjobb szórakozása az iskola után az volt, hogy üres sörösüvegeket állított fel egy sorban, majd a labdával akkurátusan telibe trafálta őket, szinte a tökéletességre fejlesztve rúgótechnikáját. Nem sok idő kellett hozzá, hogy az egyik helyi utánpótlás-nevelő klubban, a beverwijki De Kennemersben kössön ki, ám a szülők úgy vélték, fiacskájuk elég tehetséges ahhoz, hogy magasabb szinten is kipróbálja magát. Tízesztendősen így aztán elvitték az Ajax Amsterdam egyik toborzójára, ahol az amszterdami tehetségkutatók ki is szúrták Van der Vaartot - de egyelőre csak annyit ajánlottak fel neki, hogy még két hétig látogathatja az egyesület edzéseit, mielőtt végleg döntenének a sorsáról. A srác pedig elég nagy tálentumnak bizonyult ahhoz, hogy az utánpótlásáról híres klub leigazolja.

Ahogy Brazíliában minden ügyesebb ifjoncot az új Pelének, Argentínában pedig új Maradonának tartanak, úgy Hollandiában a hetvenes évek óta a tehetséges játékosokat mindig Johan Cruyffhoz hasonlítják - és ezt az összehasonlítást Van der Vaart sem kerülhette el. Az Ajax háza táján mindenesetre nagyon sokra tartották Rafaelt, amit jól mutat az a tény, hogy alig múlt 17 esztendős, amikor már bemutatkozhatott a felnőttek között a holland első osztályban.

Pazar gólokat szerzett az Ajaxban, de amit 8:00-nál csinált, az egészen lenyűgöző:

http://www.youtube.com/v/GYujRdlyGJ8


A klub ekkor nem a legjobban szerepelt az Eredivisiében, a szezon közben edzőcsere is történt, és az ideiglenesen a kispadra került Hans Westerhoof az FC Den Bosch elleni idegenbeli találkozón némi meglepetésre a kezdők közé jelölte a fiatal tehetséget, aki a szezon hátralévő részében többször már nem lépett pályára - a következő idényben azonban valósággal berobbant a holland futballba.