Vágólapra másolva!
Az angol bajnokság hét végi fordulójában a Liverpool FC rendkívül simán verte a Derby County-t, de a 6-0-s diadalról szóló tudósítások az eredmény mellett mind kitértek arra, hogy a liverpooli egyesület másodedzője, Pako Ayestarán alighanem távozik a klubtól. Ez is jól jelzi, hogy Angliában segédedzőknek nagyon fontos szerepük van, és a Premier League csapatainál jó néhány ismerős nevet találhatunk ilyen beosztásban.

Az angol labdarúgásban elterjedt szakmai modellben a szakvezető feladatai némileg különböznek attól, mint az Európa többi részén szokásos. Nem véletlen, hogy az angol nyelvben a klubokat vezető szakembereket inkább menedzsernek nevezik, akik mellett számos "coach", azaz edző dolgozhat.

Míg a kontinensen általában a vezetőedzőnek "csak" az első csapat edzéseivel, összeállításával kell foglalkoznia, és az új emberek szerződtetése, az utánpótlás felügyelete legtöbbször egy szakmai igazgató dolga, addig Angliában a menedzsernek általában teljhatalma van, és a klub teljes szakmai irányítását ő látja el. A legjobb példa erre Sir Alex Ferguson, amikor például anno a Manchester United leigazolta a francia védőt, Mickael Silvestre-t, személyesen ő ment ki elé a repülőtérre...

Ez persze sokkal több feladatot jelent, és gyakran előfordul, hogy az európai felfogás szerinti vezetőedző nincs is jelen a csapat foglalkozásán, és a tréningek levezetése az asszisztensének a dolga - vagyis a megfelelő másodedző személyre rendkívül fontos.

A Liverpool FC-nél ezt a pozíciót Rafa Benítez mellett Pako Ayestarán töltötte be, aki immár 11 esztendeje dolgozott együtt Benítezzel. Együttműködésük még a CD Tenerifénél kezdődött, amellyel közösen jutottak fel a spanyol élvonalba; a Valencia CF két bajnoki címét és UEFA-kupa-győzelmét is együtt csinálták végig, akárcsak a Liverpool FC BL-diadalát - és a diadalokból Ayesterán is alaposan kivette a részét.

Forrás: EPA

Erős MU-stáb: Carlos Queiroz és Alex Ferguson

Az alapvetően erőnléti edzőnek számító szakember a Liverpoolnál teljesen újnak számító edzésmódszereket vezetett be, és nagy szerepe volt a Beníteznek tulajdonított "rotációs szisztémában" is: a szakvezető irodájában található táblázatot, amelyben az egyes focisták játékpercei voltak olvashatóak mérkőzésről mérkőzésre, személyesen Ayestarán vezette.

A hírek szerint azonban a nyáron megromlott a viszont a két szakember között, aminek részben az volt az oka, hogy Ayestaránt több spanyol egyesülettel is kapcsolatba hozták. Végül sem az Athletic Bilbao, sem a Valencia CF nem szerződtette a Liverpool másodedzőjét, aki azonban a napokban jelezte, hogy távozni akar a klubtól, és ezt a Derby County elleni bajnokira kiadott műsorfüzetben Benítez is elismerte.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Ayestaránnak ki lesz az utódja, de a Premier League többi egyesületét végignézve megállapíthatjuk, hogy a másodedzői pozícióban bizony nem akármilyen szakemberek ülnek. Elsőként megint csak a Manchester Unitedet kell említeni, ahol Sir Alex Ferguson segítője nem más, mint a portugál Carlos Queiroz, aki vezetőedzőként is sok helyen dolgozott.

A portugál U20-as válogatottal 1989-ben és 1991-ben is világbajnok volt, de irányította a luzitán nagyválogatottat is, akárcsak az Egyesült Arab Emírségek és Dél-Afrika nemzeti csapatát is. Klubszinten volt a Sporting CP és a Real Madrid trénere is - utóbbi klubhoz már a Manchester Unitedtől csábították el, és miután a királyi gárdánál nem tartottak rá igényt, visszatért a Vörös Ördögökhöz.

A másik manchesteri egyesületnél, a Citynél is egy olyan másodedző dolgozik, aki már szakvezetőként is letette a névjegyét. Sven-Göran Eriksson munkáját ugyanis honfitársa, a szintén svéd Hans Backe segíti, aki Dániában már három bajnoki címet is szerzett (egyet az Aalborg BK-val, kettőt pedig az FC Köbenhavnnel), de volt még az SV Salzburg és a Panathinaikosz trénere is.

Még egy olyan másodedző akad a Premier League-ben, aki már huzamosabb ideig volt vezetőedző, bár a Fulham FC-nél tevékenykedő Les Reed aligha büszke arra, hogy a legutóbbi szezonban hat héten keresztül irányíthatta a Charlton Athleticet, hiszen a londoniak ez idő alatt csak egy bajnokit tudtak nyerni.

Egy-két meccs erejéig, amolyan ideiglenes megoldásként egyébként Pat Rice (Arsenal FC), Steve Clarke (Chelsea FC - ő a Newcastle-t vezethette egy találkozón), Nigel Pearson (Newcastle United) és Chris Hughton (Tottenham Hotspur) is volt vezetőedző a Premier League-ben, a Bolton Wanderers másodedzője, Archie Knox pedig egy évig a skót U21-es válogatottat irányíthatta.

A Premier League másodedzői:
Arsenal FC: Pat Rice
Aston Villa: John Robertson
Birmingham City: Eric Black
Blackburn Rovers: Mark Bowen
Bolton Wanderers: Archie Knox
Chelsea FC: Steve Clarke és Baltemar Brito
Derby County: David Kelly
Everton FC: Alan Irvine
Fulham FC: Les Reed
Liverpool FC: Pako Ayestarán
Manchester City: Hans Backe
Manchester United: Carlos Queiroz
Middlesbrough FC: Malcolm Crosby
Newcastle United: Nigel Pearson
Portsmouth FC: Tony Adams
Reading FC: Kevin Dillon
Sunderland AFC: Tony Loughlan
Tottenham Hotspur: Chris Hughton
West Ham United: Mervyn Day
Wigan Athletic: Frank Barlow