Vágólapra másolva!
Franciaországi győzelmével a skót labdarúgó-válogatott szinte minden előzetes várakozást borított és óriási meglepetésre az Európa-bajnoki selejtezősorozat B csoportjának élére állt. A világbajnoki ezüstérmes francia csapat kvalifikációja ugyanakkor pengeélen táncol.

A skótok szinte végigvédekezték a 90 percet Párizsban, és ugyan komoly helyzetig nem jutottak el, egy bombagóllal mégis megnyerték a találkozót.

A szerdai játéknap előtt még a csoport élén álló világbajnoki ezüstérmes francia együttes számára nemcsak egyszerűen kínos a hazai vereség, de akár az Eb-szereplésbe is kerülhet. A világbajnok olasz csapat ugyanis Ukrajnában győzött, így Raymond Domenech rengeteg helyzetet elpuskázó válogatottja a csoport harmadik helyére esett vissza, két ponttal lemaradva a skót, eggyel pedig az olasz csapat mögött. A Kékek az utolsó három kvalifikációs meccsükön már egyik előttük álló riválisukkal sem találkoznak, így pontot nem tudnak tőlük rabolni, igaz, a két éllovas még összecsap egymással.

"Az utolsó három meccsünk sorsdöntő lesz, többet nem hibázhatunk, de ezt a játékosaim is tudják" - próbált inkább már a jövővel foglalkozni Domenech.

A sajtó azonban valószínűleg nem tér majd könnyen naprendre a történtek felett: "Súlyos csapás", "Micsoda rémálom", "Hidegzuhany" - ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg a csütörtöki francia lapok. A l'Equipe értékelése szerint "a francia csapat veresége, amely egy éven belül a második ugyanattól az ellenféltől, nagy csalódás, amit semmi sem jelzett előre, hacsak nem Raymond Domenech konoksága a David Trézéguet értékeire építő, 4-4-2-es formáció erőltetésével kapcsolatban".

A Libération úgy véli: "a skótok rendkívül fegyelmezett játékuknak és egy csodálatos gólnak köszönhetik sikerüket. Az Európa-bajnokság egyelőre messze van Franciaország számára" - teszi hozzá a baloldali lap újságírója. A népszerű Aujourd'hui/le Parisien állásfoglalása alapján is "a szégyenteljes vereség nagy mértékben bonyolítja a Domenech-csapat kvalifikációs esélyét".

A Figaro értékelése szerint "a franciák ugyan domináltak a mérkőzés nagy részében, de ezzel együtt is zavarba ejtő meddőségről tettek tanúbizonyságot. A mérkőzés úgy hasonlít a skóciai találkozóhoz, mint két tojás egymáshoz. A Kékek tudhatták, mi vár rájuk ...Ennek ellenére nem sikerült megtalálniuk a kulcsot a skót páncélszekrény felnyitásához. Hatból hat pontot adtunk oda a skótoknak, a kvalifikáció még távol van" - olvasható a konzervatív lapban.

A győztes fél ezzel szemben érthető módon örömmámorban úszik: "Ez minden bizonnyal a skót labdarúgás történetének eddigi legnagyobb győzelme, a gól pedig minden idők legfontosabb találata" - áradozott a meccs után Alex McLeish, a vendégek szövetségi kapitánya, aki valószínűleg álmodni sem mert korábban arról, hogy csapata kilenc meccs után élen áll majd abban a csoportban, ahol a tavalyi vb első és másodikja mellett, a negyeddöntős Ukrajna is szerepel."Nagyon nehéz mérkőzés volt, a játékosoktól speciális teljesítményre volt szükség, és ők szinte hihetetlen magabiztossággal futballoztak" - értékelt a skót szakvezető.

Az ukránok legyőzésének köszönhetően az olaszoknál is lényegesen oldottabb lehet hangulat, mint az elmúlt napokban volt. A francia gárda ellen szombaton elért hazai döntetlen után még Roberto Donadoni válogatottja volt nagyon nehéz helyzetben, hiszen kettő, illetve egy pont hátrányban állt a harmadik helyen egy könnyűnek nem nevezhető ukrajnai túra előtt. Az olaszok azonban Antonio Di Natale duplájának köszönhetően győztek, így pedig továbbra is saját kezükben tartják a sorsukat.

"A skótok sikere azt jelenti, hogy csak a legutolsó játéknapon dől el kik jutnak ki az Eb-re" - elmélkedett Donadoni.

Az első két helyről - jelenleg úgy tűnik, hogy - a most az első három helyen álló válogatott dönt, ám még Ukrajnát sem szabad végleg leírni. Andrij Sevcsenkóék hat pontra vannak ugyan a harmadik franciáktól, ám egy meccsel kevesebbet játszottak riválisaiknál és még a skót, illetve - az utolsó játéknapon - a francia válogatottal is találkoznak.

A skótok Párizsban is 1-0-ra verték a franciákathttp://www.origo.hu/sport/magyarfoci/20070912-torokorszagban-viv-europabajnokiselejtezot-a-magyar-labdarugovalogatott.html?pIdx=2