Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája első fordulójának keddi játéknapján két párosításban is két korábbi győztes csak össze: az FC Porto a Liverpool FC-t fogadja, míg a Benfica az AC Milan vendége lesz. A legnagyobb rangadónak azonban nem ezek az összecsapások számítanak, hanem a két spanyol-német párviadal, azaz az FC Schalke 04-Valencia CF és a Real Madrid-Werder Bremen 90 percek.

A címvédő milánói együttes legutóbbi két bajnokiján csak döntetlent ért el, de a hét végi, Siena elleni mérkőzésen Carlo Ancelotti több sztárját is pihentette: Andrea Pirlo és Kaká sem lépett pályára, ami meg is látszott a gárda teljesítményén. A szakvezető maga is elismerte, hogy együttese nem remekelt, ám ennek ellenére nem aggódik, hiszen mint elmondta, az mindenképpen jó jel, hogy csapata még akkor is képes a pontszerzésre, amikor rosszul futballozik.

A Benfica ellen természetesen már Kaká és Pirlo is ott lesznek a kezdőtizenegyben, és a rossonerók várhatóan a megszokott 4-3-2-1-es felállást alkalmazzák, az előretolt csatár pedig nem a gyenge formában lévő Alberto Gilardino, hanem Filippo Inzaghi lesz.

Ami a portugálokat illeti, náluk a sérült középpályás, Armando Petit biztosan hiányzik, viszont ott lesz a csapatban az a Manuel Ruí Costa, aki korábban öt évet töltött el a Milannál, és tagja volt a 2003-ban BL-t nyert együttesnek is. Külön érdekesség, hogy ez a párosítás két alkalommal is BEK-döntőt jelentett (1963-ban és 1990), és mindkétszer az olaszok nyertek.

A Liverpool FC és az FC Porto ugyan egyaránt BL-győztes, de a két együttes korábban még sohasem találkozott egymással a legrangosabb európai kupában. A Liverpool a Milanhoz hasonlóan több kulcsjátékosának is pihenőt adott a hét végén, így a Portsmouth FC elleni bajnokin Fernando Torres, Ryan Babel és Steven Gerrard is csak kispados volt, bár mindhárman beszálltak a második félidőben - a Vörösök így is csak egy gól nélküli döntetlenre voltak képesek.

E három focista Portóban alighanem ott lesz a kezdők között, de a norvég John Arne Riise és a középpályás Mohamed Sissoko egyaránt hiányzik, ők el sem utaztak Portugáliába, ellentétben a brazil Fábio Aurélióval, aki még áprilisban dőlt ki a sorból, és azóta egyszer sem játszott. Ami a Portót illeti, a Sárkányok remek formában vannak, hiszen négy forduló után százszázalékos teljesítménnyel vezetik a bajnokságot, ráadásul a portugálok abban is bízhatnak, hogy az európai porondon még sohasem szenvedtek vereséget angol csapattól hazai pályán.

A kettős spanyol-német párviadal kevésbé előtérben lévő mérkőzését Gelsenkirchenben vívják majd, ahol az FC Schalke 04 a Valenciát fogadja. A Királykékek eddig két alkalommal szerepeltek a BL-ben, és mind a két alkalommal rúgott gól nélkül veszítették el nyitómeccsüket, ami alaposan hozzájárult ahhoz, hogy egyszer sem tudtak továbbjutni a csoportból.

Most alighanem mindkét sorozattal szakítanának, amire már csak azért is megvan az esélyük, mert a Valencia hagyományosan rosszul szerepel Németországban: a spanyol egyesület még sohasem nyert nemzetközi kupamérkőzést germán földön.

A Schalke mestere, Mirko Slomka csak a lelátóról nézheti az összecsapást, mert még 2006 májusában a Sevilla FC elleni UEFA-kupa-elődöntőn kiállították. A németek úgy fogalmaztak, hogy ha tovább akarnak jutni, akkor kötelező a győzelem a számukra, a Valencia pedig alighanem egy döntetlennel is elégedett lenne - főleg, hogy a hét végén csak kínkeservesen tudta megverni az újonc Real Valladolidot.

Forrás: EPA

A Werder-játékosok edzésen már bevették a Bernabéut, kedd este élesben is erre készülnek

A másik hispán-germán találkozóra Madridban kerül sor, ahol a Real Madrid és a Werder Bremen csap össze, és a mérkőzés egyértelmű esélyesének a spanyolok számítanak. A királyi gárda három győzelemmel rajtolt a Primera Divisiónban, és a hét végi, Almería elleni találkozóhoz képest a kezdőtizenegy alighanem csak annyit változik majd, hogy a csatársorban nem Javier Saviola, hanem Ruud van Nistelrooy szerepel majd, aki szombaton pihenőt kapott, illetve az eltiltott Mahamadou Diarra helyét a középpályán Fernando Gago veszi át.

A spanyol sajtó szerint pedig még Arjen Robben bemutatkozására is sor kerülhet: a holland szélső csak a kispadon kap helyet, de Bernd Schuster megfelelő eredménynél (értsd: magabiztos Real-előny) valószínűleg becseréli. A brémaiak nincsenek valami jó formában, ráadásul rengeteg a sérültjük (Torsten Frings, Tim Borowski, Pierre Womé, Carlos Alberto és Clemens Fritz), így alighanem már a pontszerzés is remek eredmény lenne a számukra.