Vágólapra másolva!
Ismét egy tizenegyessel kapcsolatos döntés miatt került az érdeklődés középpontjába Stuart Dougal skót játékvezető, aki a Törökország-Magyarország Európa-bajnoki selejtezőn közellenség lett a magyar drukkerek körében, amikor Gera Zoltán buktatása után büntető helyett műesés miatt sárga lapot adott a magyar csapatkapitánynak, aki így a kiállítás sorsára jutott. Dougal a skót élvonalbeli Hibernian-Kilmarnock találkozón tévesen ítélt büntetőt a hazaiak javára, ezúttal azonban el is ismerte hibáját a nyilvánosság előtt.

Az ominózus szituáció a mérkőzés 29. percében, 1-0-s Hibernian-vezetésnél történt, amikor a vendégek játékosa, Frazer Wright látszólag szabályos szerelést mutatott be Clayton Donaldsonnal szemben, Dougal azonban a tizenegyespontra mutatott.

A tizenegyest Donaldson értékesítette, a csatár később még két büntetőt végezhetett el, de csak az egyiket lőtte be, igaz, így is három góllal zárta a 4-1-es Hibernian-diadallal végződő meccset. Dougal a skót szövetség honlapján, a játékvezetők számára a vitatott eseteket megtárgyaló Whistleblower rovatban, elismerte, hogy a tévéfelvételek megtekintése után kiderült számára, hogy rosszul döntött, amikor Wright becsúszását szabálytalannak ítélte.

Az UEFA által rendezett mérkőzésekkel ellentétben ugyanis a hazai bajnokik után nyilatkozhatnak a sípmesterek, sőt, kommentálhatják az egyes döntéseket. Dougal is részletesen beszámol az esetről: "A 29. percben a Hibernian egy gyors támadást vezetett, és a labda a jobb oldalon érkező Clayton Donaldsonhoz került, aki egy az egyben vezette a labdát a Kilmarnock védőjére, Frazer Wrightra.

Miközben mindkét játékos a büntetőterületen belül járt, Clayton jobbra tolta el a labdát, a teste így a védő és a labda közé került. Hátulról követtem az eseményeket, és azt láttam, hogy Wright oldalról csúszik be, de abból a szögből úgy tűnt, hogy a csatár lábát érte el előbb, és csak utána a labdát. Akkor biztos voltam benne, hogy így történt az eset, de miután megnéztem a tévéfelvételeket, kiderült, hogy Wright tisztán a labdát találta el előbb, és csak utána ért hozzá Donaldsonhoz."


A Hibernian-Kilmarnock meccs összefoglalója, benne az ominózus büntetővel

A Gera, Hakan Arikan afférhoz hasonlóan itt is felmerült az asszisztens felelősége, hiszen Dougal akkor is távolról követte az eseményeket, és kollégájának tisztán látnia kellett volna, hogy a török kapus nem a labdát, hanem a magyar csapatkapitány lábát találja el.

Dougal ezúttal megvédte az asszisztenst, mondván, ő sem láthatta, hogy Wright lába a labdát éri el előbb. "Az ítéleteink általában azon múlnak, hogy milyen szögből látjuk az esetet. Most mindketten olyan pozícióban voltunk, ahonnan az ilyen esetek többségében jól lehet látni a történéseket, ugyanakkor abból a szögből mégsem lehetett olyan tisztán megítélni, hogy nem történt szabálytalanság, mint ahogyan az a tévéfelvételen látszik."

Dougal vallomása ellenére a sárga lap, amit Wright az esetnél kapott, érvényben marad.