Vágólapra másolva!
Három válogatott csatlakozott az osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra korábban kijutott Németországhoz, a csehek éppen a Nationalelf legyőzésével váltották meg jegyüket a kontinensviadalra, a címvédő görögök a törökök isztambuli megfricskázásával biztosították be a részvételt, míg a románok a sikeres luxemburgi túrának, és a bolgárok albániai botlásának köszönhetően örömködhetnek. A portugálok megszenvedtek Kazahsztánban, az angolok kikaptak Moszkvában, a skótok optimizmusa kissé megcsappanhatott a grúziai vereség hatására, Liechtensteinben pedig minden bizonnyal nemzeti ünnepnapnak nyilvánítják október 17-ét, miután 3-0-ra elgázolták Izlandot.

A magyarok ellen barátságos mérkőzést játszó lengyelek csoportjában a portugálok Kazahsztánba látogattak, ahol a 84. percig nem tudták feltörni a hazaiak védelmét, illetve nem bírtak a remek napot kifogó Loria kapussal.

Hat perccel a rendes játékidő letelt előtt viszont a csereként beállt és első válogatottságát ünneplő Makukula Quaresma beadása után fejjel megszerezte a vezetést a luzitánoknak.

A 91. percben aztán két MU-légiós biztosította be a három pontot a portugálok számára, Nani ment el a baloldalon, beadása Cristiano Ronaldót találta meg, aki ballal a léc alá küldte a labdát. Bjakov ugyan még szépített egy fejessel, de Portugália ezzel a győzelemmel egy pontra felzárkózott a listavezető Lengyelország mögé.

Ugyanebben a csoportban a szerbek jóval könnyebben teljesítették a kötelezőt, ugyan az azeriek Tosic góljára még válaszolni tudtak, de utána beindultak Zigicék, és végül 6-1-es győzelemmel távoztak Bakuból, amivel életben tartották továbbjutási reményeiket, bár a sorsuk a lengyel, portugál duó kezében van.

Az angolok azzal a tudattal látogattak Moszkvába, hogy egy győzelemmel már készülhetnek az Eb-re, és a 29. percben az észtek ellen hosszú góltalansági sorozatot lezáró Rooney egy lépéssel közelebb hozta a szigetországiakat a kontinensviadalhoz, Owen csúsztatta tovább a labdát, amit a Manchester United csatára mellel maga elé tett, asztán kapásból a léc alá vágott 15 méterről.

A fordulópont az 58. percben következett be, amikor Kerzsakov helyén pályára lépett Pavljucsenko, aki alig tíz perccel később a Zirjanov buktatásáért megítélt büntetőt gólra váltotta (tegyük hozzá, hogy Rooney még a büntetőterületen kívül szabálytalankodott az orosszal...). A 73. percben már a hazaiak vezettek, Robinson csak kiütni tudta Alekszej Berezuckij löketét, az érkező Pavljucsenko pedig a hálóba pofozta a kipattanót.

Steve MClaren gyorsan behozta Lampardot, Downingot és Crouchot, de a hármas csere sem eredményezett változást, a 2-1-es orosz diadal pedig azt jelenti, hogy a szbornaja ugyan két ponttal továbbra is le van maradva a szigetországiaktól, azonban amíg az oroszoknak még két meccsük van hátra, addig a legyőzött riválisnak már csak egy.

Forrás: EPA

A kép önmagáért beszél: Pavljucsenko a fellegekben, Joe Cole maga alatt

Ez azt jelenti, ha Oroszország megnyeri mindkét találkozóját (Andorra és Izrael ellen is idegenben) és a horvátok szintén két összecsapásból akárcsak egyetlen pontot szereznek, akkor Anglia lemarad a kontinensviadalról. Tovább nehezíti az angolok helyzetét, hogy hátralévő mérkőzésükön az éllovas horvátokat fogadják.

A B jelű hetesben az ukránok a 40. percig csak erőlködtek a feröeriek ellen, aztán Kalinyicsenko szép egyéni alakítás végén előnyhöz jutatta keleti szomszédainkat, az északiak pedig összezuhantak, és a játékrészből még hátralévő öt percben további két gólt szedtek be. A fordulás után Kalinyicsenko húsz perc alatt teljessé tette a mesterhármast, így 5-0 lett a vége.

A listavezető skótok Grúziában vizitáltak, és bár Alex McLeish fiai kétszer annyiszor próbálkoztak, mint a hazaiak, 2-0-ra mégis a grúzok nyertek, ami azt jelenti, hogy a Tartan Armynak nyernie kell az olaszok ellen november 17-én Glasgow-ban, ha ott akar lenni az osztrák-svájci közös rendezésű viadalon.

A csoport élére a franciák kerültek, akik Nantes-ban - Kassai Viktor játékvezetése mellett - hihetetlen nyomás alá helyezték a litvánokat, de a baltiak hősiesen védték a 0-0-t, sőt egy kapufáig is eljutottak. A 80. percben viszont Ben Arfa passza után Henry megtörte a jeget, amivel egyben megelőzte Michel Platinit a francia válogatott góllövőlistájának élén, a Barcelona támadója 42. alkalommal bizonyult eredményesnek. Aztán egy perccel a 42. után jött a 43. is, ami azt jelenti, hogy jelenleg a galloknak van 25 pontja, a skótoknak 24, az olaszoknak 23, és lesz még ukrán-francia, skót-olasz és olasz-feröeri meccs. Lehet számolgatni...

Forrás: EPA

Henryra nagyon figyeltek a litván védők, de a Barca klasszisa kétszer kiszabadult a szorításból

A címvédő görögök már egészen biztosan ott lesznek az Eb-n, miután visszavágtak a tavaszi 4-1-es hazai zakóért, és 1-0-ra nyertek Isztambulban. A parázs hangulatú találkozón szinte végig a hellének játszották a jobb focit, és bár sokáig eltékozolták a jobbnál jobb lehetőségeket, de a 79. percben a lesgyanús szituációból induló Amanatidisz átpöckölte a labdát Volkan kapus fölött, ami a hálóban landolt. A félholdasok erejéből csak egy Turan-kapufára futotta, így Fatih Terim fiai nagy bajba kerültek, mivel a norvégok győztesen távoztak Boszniából, bár a következő játéknapon éppen norvég-török rangadóra kerül sor.

A magyar csoport kiscsapatai is élvezetes találkozót vívtak, a moldávok az első 45 percben háromgólos fórt hoztak össze, de Málta nagy hajrával felzárkózott, sőt, a végén emberelőnybe is került, de a hőskölteménybe illő egyenlítés már nem sikerült.

Az F jelzésú gruppban a svédek nagy ziccert hibáztak azzal, hogy odahaza nem tudták legyűrni az északíreket, igaz, így sem kell pánikba esniük, mivel a hátralévő két találkozón elég egy pontot szerezniük ahhoz, hogy elkezdjenek szállodát keresni a jövő nyárra Ausztriában vagy Svájcban. A nap legnagyobb meglepetését Vaduzban láthatták a nézők, ahol Liechtenstein csapata sima 3-0-val intézte el Izlandot, megszerezve ezzel második győzelmét ebben a sorozatban.

A németek elsőként kvalifikálták magukat az Eb-re, és most az is eldőlt, hogy a D csoportból a csehek követik a Nationalelfet, miután Münchenben 3-0-ra verték a vb-bronzérmest. Pedig a németekre nem jellemző, hogy ennyire leengedjenek, játszott is Schweinsteiger, Frings, Kuranyi vagy éppen Metzelder, de a tizenhét lövésből mindössze kettő találta el a kaput, miközben a csehek hatszor vették célba Hildebrand ketrecét, de abból öt el is találta a felületet. Csak érdekességképp egy eredmény ugyanebből a csoportból: Írország-Ciprus 1-1, úgy, hogy a zöldek a 92. percben egalizáltak a jobbhátvéd Finnan révén.

A román válogatott tagjai is hosszú nyárra készülhetnek 2008-ban, mivel a luxemburgi diadal, és a bolgárok albániai remije azt jelenti, hogy Chivuék a második helynél nem végezhetnek rosszabb pozícióban a G csoportban. A hollandoknak is jó esélyük van a továbbjutásra, ha november 17-én nyernek odahaza Luxemburg ellen, akkor már nem kell hátrafelé tekintgetniük.

Forrás: EPA

Jogos a románok öröme: megvan a továbbjutás

Ami a barátságos mérkőzéseket illeti: az osztrák válogatott egy góllal nyert Elefántcsontpart ellen, így az Eb társrendezője kilenc egymást követő vereség után győzött, idén ez volt a sógorok első sikere. Utoljára tavaly november 15-én Trinidad és Tobago ellen győztek az osztrákok (4-1).

Az afrikai gárda elleni meccsen három tizenegyest is ítélt a játékvezető, kettőt rúgtak a házigazdák. Elefántcsontpart góljait a csapat szupersztárja, Didier Drogba, a Chelsea támadója szerezte.

A világbajnok olaszok Sienában kétgólos győzelmet arattak a következő, 2010-es világbajnokság házigazdája, a Dél-afrikai Köztársaság ellen.

Európa-bajnoki selejtezők:
A csoport:
Kazahsztán - Portugália 1-2 (0-0)
gól:
Bjakov (94.), illetve Makukula (82.), Cristiano Ronaldo (91.)

Azerbajdzsán - Szerbia 1-6 (1-4)
gól:
Alijev (26.), illetve Tosic (4.), Zigic (22., 42.), Jankovic (41.), Jovanovic (75.), Lazovic (84.)

Belgium - Örményország 3-0 (0-0)
gól: Sonck (63.), Dembélé (69.), Geraerts (76.)

B csoport:
Ukrajna - Feröer-szigetek 5-0 (3-0)
gól:
Kalinyicsenko (40., 49., 64.), Guszev (43., 45.)

Grúzia - Skócia 2-0 (1-0)
gól: Mcsedlidze (16.), Siradze (64.)

Franciaország - Litvánia 2-0 (0-0)
gól: Henry (80., 81.)

C csoport:
Málta - Moldova 2-3 (0-3)
gól:
Scerri (71.), Mifsud (84.), illetve Bugajev (24., 11-esből), Frunza (31., 35.)
piros lap: Golovatenco (86., Moldova)

Forrás: [origo]
Törökország - Görögország 0-1 (0-0)
gól:

Bosznia-Herecegovina - Norvégia 0-2 (0-1)
gól: Hagen (5.), B. Riise (74.)

D csoport:
San Marino - Wales 1-2 (0-2)
gól: Selva (73.), illetve Earnshaw (13.), Ledley (36.)
piros lap: Albani (85., San Marino)

Írország - Ciprus 1-1 (0-0)
gól: Finnan (92.), illetve Okkaridesz (80.)
piros lap: Elia (94., Ciprus)

Németország - Csehország 0-3 (0-2)
gól: Sionko (2.), Matejovsky (23.), Plasil (63.)

E csoport:
Oroszország - Anglia 2-1 (0-1)
gól:
Pavljucsenko (69., 73., az elsőt 11-esből), illetve Rooney (29.)

Macedónia - Andorra 3-0 (2-0)
gól: Naumoski (30.), Sedloski (44.), Pandev (59.)

F csoport:
Liechtenstein - Izland 3-0 (1-0)
gól:
M. Frick (27.), Beck (80., 83.)

Dánia - Lettország 3-1 (2-0)
gól: Tomasson (7., 11-esből), U. Laursen (27.), Rommedahl (90.), illetve Gorkss (80.)

Svédország - Észak-Írország 1-1 (1-0)
gól: Mellberg (15.), illetve Lafferty (72.)

G csoport:
Luxemburg - Románia 0-2 (0-1)
gól: F. Petre (41.), Marica (61.)

Hollandia - Szlovénia 2-0 (1-0)
gól: Sneijder (14.), Huntelaar (88.)

Albánia - Bulgária 1-1 (1-0)
gól: Kisisev (32., öngól), illetve Berbatov (87.)

barátságos mérkőzések:
Finnország - Spanyolország 0-0

Svájc - Egyesült Államok 0-1 (0-0)
gól:
Bradley (85.)

Ausztria - Elefántcsontpart 3-2 (1-0)
gól: Kuljic (30., 11-esből), Ivanschitz (64., 11-esből), Standfest (74.), illetve Drogba (54., 90., a másodikat 11-esből)
piros lap: Gohuri (60., Elefántcsontpart)

Olaszország - Dél-afrikai Köztársaság 2-0 (0-0)
gól:
C. Lucarelli (82., 90.)

Észtország - Montenegró 0-1 (0-1)
gól: Vucinic (41.)

Japán - Egyiptom 4-1 (2-0)
gól:
Okubo (21., 42.), Maeda (54.), Kadzsi (68.), illetve Fadl (59.)