Vágólapra másolva!
Amikor három fordulót követően a Manchester United még nyeretlenül, mindössze egy rúgott góllal állt az angol bajnokságban, akkor a Vörös Ördögök fanatikusai kicsit aggódtak a csapat miatt, de Sir Alex Ferguson együttese hamar magához tért a kezdeti hullámvölgyből. A csapat előbb a védelemnek köszönhetően nyerte meg a meccseket, az utóbbi időszakban azonban a támadó részlegre sem lehet panasz, és a MU mind a Premier League-ben, mind a Bajnokok Ligájában ott van a végső győzelemre esélyesek között.

A manchesteri gárda a legutóbbi pontvadászatból elsősorban kiváló támadójátékával tűnt ki, hiszen a Vörös Ördögök messze a legtöbb gólt szerezték a Premier League 2006-2007-es idényében. Sir Alex Ferguson a nyáron inkább a középpályát igyekezett megerősíteni, de azért a csatársorba is vett egy focistát Carlos Tévez személyében, akinek megszerzése azonban nem volt egyszerű, és az argentin játékos csak közvetlenül a bajnokság rajtja előtt csatlakozhatott a gárdához.

Mindez nem jelentett volna olyan nagy problémát, ha Wayne Rooney nem sérül meg rögtön az első bajnokin, ám az angol válogatott labdarúgó kidőlésével a csatársorban Ferguson mesternek nem maradt alternatívája, és rögtön be kellett dobnia a mély vízbe Tévezt - mivel a csatárok közül Luis Saha és Ole-Gunnar Solskjaer is sérült volt, utóbbi nem sokkal később be is jelentette visszavonulását.

Ehhez jött még Cristiano Ronaldo eltiltása: a portugál szélsőt a második játéknapon állították ki, így aztán egy másik új szerzemény, Nani is rögtön a kezdők között találta magát. Alaphelyzetben Ferguson őket alighanem fokozatosan építette volna be a csapatba, de erre most nem volt lehetősége, és ez meg is látszott az együttes játékán az első fordulókban, amikor is a Manchester támadójátéka sehogyan sem állt össze.

Nyolc mérkőzés alatt a gárda mindössze hét találatot tudott szerezni, és csak egy olyan találkozó akadt, amikor egynél többször talált be - igaz, az éppen a Chelsea elleni rangadó volt.

A klub legnagyobb szerencséjére azonban a védelem maximálisan összeállt, és ennek köszönhetően egyetlen rúgott gól is elég volt meccsenként ahhoz, hogy a manchesteriek begyűjtsék a három pontot. A MU hat egymást követő bajnokin sem kapott gólt, nem véletlen, hogy a hátsó alakzat volt a legstabilabb csapatrésze. Ebben az időszakban a Wes Brown, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra négyes minden mérkőzésen a kezdő tizenegyben futott ki a pályára, igaz, Ferguson mester nagyon nem is változtathatott volna ezen a kvartetten, hiszen a keret hátvédjei közül Mickael Silvestre rendkívül súlyos sérülést, térdszalag-szakadást szenvedett, és a teljes idényre kidőlt a sorból, de John O'Shea-nek is ki kellett hagynia pár hetet.

Később ugyan Vidic és Brown is hiányzott pár találkozóról, és ekkor a spanyol Gerard Piquét, sőt, a fiatal Danny Simpsont is kénytelen volt pályára küldeni Ferguson, de addigra már a csapat támadójátéka is maximálisan összeállt.

A manchesteriek két mérkőzésen több gólt értek el, mint az első nyolc bajnokijukon összesen, és a legutóbbi négy összecsapásukon a Premier League-ben 12 alkalommal voltak eredményesek, de a BL-ben is négyet hintettek a Dinamo Kijevnek. Nagy része volt ebben Rooney felépülésének és Tévez formajavulásának is, de aligha lehet véletlen, hogy a MU azóta ilyen gólerős, amióta a szintén nyáron megvett, fiatal brazil középpályás, Anderson több játéklehetőséget kap.

Forrás: EPA

Az FC Portótól megvett focista először a Sunderland AFC elleni bajnokin lépett pályára a MU-ban, de nem nagyon ment neki a játék, és a szünetben le is cserélték. Később a ligakupában a Coventry City elleni, 2-0-ra elveszített találkozón már a jobbak közé tartozott, és amikor a Wigan Athletic ellen Vidics megsérült, Ferguson Andersont küldte be a pályára, aki azóta minden találkozón kezdő volt, és remekül futballozott.

Nagy részben neki köszönhető, hogy a MU eddig nem érezte meg a kulcsembernek tartott középpályások sérüléseit, hiszen sem Michael Carrick, sem pedig Owen Hargreaves nem állt a csapat rendelkezésére, majd pedig Paul Scholes sérült meg, és ő februárig várhatóan nem is léphet pályára.

Mint Scholes személye is mutatja, sérültekben még mindig nincsen hiány Manchesterben, de már egyre kevesebben hiányoznak a meghatározó emberek közül: az Arsenal FC ellen Hargreaves a kezdő tizenegyben szerepelt, és csereként Carrick, illetve Saha is beállt. Ráadásul lassan Gary Neville is felépült, a jobbhátvéd a múlt héten már pályára lépett a tartalékok között, és a szerdai, Dinamo Kijev elleni BL-meccsen már alighanem kispados lesz. Így aztán Ferguson mesternek sokkal több választási lehetősége lesz, ami a manchesteri szurkolóknak jót jelent, az ellenfeleknek viszont kevésbé...