Vágólapra másolva!
A Liverpool csúcsot jelentő 8-0-s sikere és a Rosenborg valenciai győzelme volt a labdarúgó Bajnokok Ligája negyedik fordulójának két legérdekesebb eredménye kedden, a játéknap után még valamennyi csoportban nyílt a továbbjutás.

Az A csoportban előzetesen legtöbbre tartott Liverpool Besiktas elleni "vérengzése" több szempontból is meglepő.

Legfőképpen azért, mert a csoportfavorit angol gárda eddigi produkciója szinte értékelhetetlen volt. Három mérkőzésen egyetlen pontot sikerült begyűjtenie Rafael Benítez két éve győztes, idén döntős együttesének, ráadásul két héttel ezelőtt Törökországban 2-1-re kikapott ugyanettől a Besiktastól.

"Rengeteg helyzetet dolgoztunk ki már a korábbi találkozóinkon is, de szinte mindet kihagytuk. Most sikerült gyorsan betalálnunk, s azt követően könnyebb dolgunk volt, csatáraink pedig remek formában játszottak" - adott egyszerű magyarázatot a csapat történelmi sikerére Benítez

A 8-0-s győzelemmel a Liverpool a Juventus Olimpiakosz elleni 2003-as, illetve az Arsenal két héttel ezelőtti, Slavia Praha felett aratott 7-0-s BL-rekordját adta át a múltnak.

"Csoportellenfeleink biztosan felkapták a fejüket erre az eredményre, sőt valószínűleg egész Európában erről beszélnek majd egy ideig. Mindezek ellenére azonban ez csak egy győzelem volt, és a hátralévő két meccsünket meg kell nyernünk a továbbjutáshoz" - nyilatkozta kimérten a tréner.

A szakember szavai jól tükrözik a Liverpool jelenlegi helyzetét. Az együttes ugyanis négy ponttal van lemaradva az éllovas FC Portótól és hárommal a második Olympique Marseille-től. Előbbi csapatot hazai pályán fogadják a Vörösök az ötödik fordulóban, míg utóbbinál az utolsó fordulóban vendégeskednek majd.

A Besiktas elnöke nem tartja kizártnak, hogy a pályára lépett játékosok közül néhánytól megválik a klub. Az isztambuli gárda első emberének szerdai reakciója egyáltalán nem meglepő, hiszen az angliai 0-8 már önmagában is nagyon megalázó. Ezen felül valószínűleg hosszú ideig mindenki úgy emlegeti majd az együttest, mint a Bajnokok Ligája legsúlyosabb vereségének elszenvedőjét.

"Valószínűleg szerződést bontunk néhány futballistánkkal. A Besiktas becsülete és hitelessége mindenek felett áll" - mondta Yildirim Demiroren, hozzátéve, hogy a kérdésben az igazgatótanács hoz majd döntést hétfőn.

A török újságok természetesen nem kímélik az együttest.

"Talán ha másodosztályú csapat lépett volna pályára Liverpoolban, akkor osztoznánk a klub szomorúságában és csalódottságában. Ám így nincs bocsánat" - áll a liberális Milliyet című napilapban, amelynek cikke csak egy a kőkemény hangvételű írások közül.

A négy forduló után három ponttal álló Besiktas ennek ellenére még akár a nyolcaddöntőbe jutást is kivívhatja az A csoportból, amelynek utolsó két fordulójában a most második Olympique Marseille (7 pont) és az éllovas FC Porto (8 pont) ellen lép pályára.