Vágólapra másolva!
Várhidi Péter szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatottnak egy mérkőzést meg kell nyernie a szombati Moldova elleni idegenbeli és a szerdai Görögországgal vívandó budapesti Európa-bajnoki selejtező közül. A szombati találkozó magyar idő szerint 18 órakor, a szerdai 20.15-kor kezdődik.

"A 2010-es világbajnoki selejtező előtt a kiemeléseket a nemzetközi szövetség világranglistája alapján készítik el" - mondta Várhidi. "Jelenleg az európai országok között a 27. helyen állunk Bosznia-Hercegovinával azonos mutatókkal. Mivel kilenc csoportot alakítanak ki, pillanatnyilag éppen beférünk a harmadik kalapba. Ezt a pozíciót számításaink szerint akkor őrizhetjük meg, ha a hátralévő két selejtezőből az egyiket megnyerjük".

A szakember hozzátette: Moldovában kemény párharcokra, rengeteg ütközésre kell számítani, a görögök stílusosabban fociznak, s erősebb a csapatuk. Várhidi elmondta: Juhász Rolandra sárga kapok miatt nem számíthat, Vass Ádám szereplése egyelőre bizonytalan.

A középpályást Magyarországon vizsgálják az orvosok, a kapitány a biztonság kedvéért Vadócz Krisztiánt is behívta a keretbe. A szakember hozzátette: a felkészülést nehezíti, hogy a rossz időjárás miatt egyelőre nem dőlt el, mikor és hol tud kezdeni a csapat.

Az [origo] kamerái előtt azt is elmondta a kapitány, hogy kíváncsi Köteles Lászlóra, a Diósgyőrből behívott újonc kapusra, aki Balogh János sérülése miatt kapta meg a lehetőséget, hogy együtt készülhet a kerettel. Várhidi ismeri a moldávokat, tudja, hogy fizikailag tökéletesen felkészített társaság vár majd a mieinkre Chisinauban, és úgy véli, hogy kevés lesz majd a játék, brusztolni kell a sikerért. A kapitányt bizakodóvá teszi a nemzeti tizenegy őszi teljesítménye, és úgy érzi, már ellenünk sem szeretnek játszani az ellenfelek.


Hajnal Tamás, a Karlsruhe légiósa úgy nyilatkozott, nagyon fontos lenne, hogy jó eredménnyel zárja a válogatott az évet. A futballista a görögök elleni hazai mérkőzésen számít a magyar szurkolók segítségére is.

A hétfői edzést Gera Zoltán, Tőzsér Dániel, Vass Ádám és Halmosi Péter is kihagyta, a magyar szövetség (MLSZ) hivatalos honlapjának beszámolója szerint Tőzsér késő este, Gera kedden érkezik meg a kerethez (végigjátszotta a West Bromwichban a Coventry ellen 4-0-ra megnyert találkozót), Vass Ádám és Halmosi Péter pedig sérüléssel bajlódik, ők orvosi vizsgálaton vettek részt. Ennek eredménye keddre várható.

Az MLSZ úgy értesült, hogy a Moldova ellen Chisinauban - magyar idő szerint - 18 órakor kezdődő mérkőzésre elővételben elkelt az összes belépő, ami azt jelenti, hogy 30 ezer néző előtt kerül sor az összecsapásra.

Igor Dobrovolszkij, Moldova szövetségi kapitánya hétfőn kijelölte keretét a Magyarország ellen Eb-selejtezőre. A magyar szövetség hivatalos honlapja szerint 18 játékossal készül a szakember a találkozóra.

A moldovaiak kerete:
kapusok: Nicolae Calancea (Zimbru Chisinau), Eugen Matiughin (Tiligul-Tiras Tiraspol)
védők: Ghenadie Olexici (Amkar Perm, orosz), Serghei Lascencov (Karpati Lviv, ukrán), Alexandru Epureanu (FC Moszkva, orosz), Semion Bulgaru (Sheriff Tiraspol), Eduard Grosu (Metallurg-Kuzbass Novokuznetsk, orosz)
középpályások: Radu Rebeja (FC Moszkva, orosz), Vitalie Bordian (Metaliszt Harkov, ukrán), Victor Comlionoc (SZKA Rosztov, orosz), Serghei Namasco (FC Tiraspol), Denis Zmeu (FC Vaslui, román), Nicolae Josan (Iskra-Stali Rabnita), Eugeniu Cebotari (Ceahlaul Piatra Neamt, román)
támadók: Viorel Frunza (Ceahlaul Piatra Neamt, román), Igor Bugaiov (Csernyomorec Ogyessza, ukrán), Denis Calincov (jelenleg nincs egyesülete), Serghei Alexeev (Sheriff Tiraspol)

Kijelölte 21 fős keretét a máltaiak és a magyarok elleni Európa-bajnoki selejtezőkre Otto Rehaggel, a görög labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is. A jövő évi kontinensviadalra már az előző körben kijutott címvédő gárdában az egyetlen meglepetés, hogy nincs ott a keretben a portugáliai Eb-döntőben győztes gólt fejelő Angelosz Hariszteasz.

A görög keret:
kapusok: Andonisz Nikopolidisz (Olimpiakosz), Kostasz Csalkasz (Arisz)
védők: Jurkasz Szeitaridisz (Atlético Madrid), Mihalisz Kapszisz (APOEL Nicosia), Szotirisz Kirjakosz (Eintracht Frankfurt), Jannisz Gumasz (Panathinaikosz), Lukasz Vintra (Panathinaikosz), Trajanosz Dellasz (AEK Athén), Vaszilisz Toroszidisz (Olimpiakosz), Krisztosz Pacacoglu (Olimpiakosz), Nikosz Spiropulosz (Panioniosz)
középpályások: Szteliosz Jannakopulosz (Bolton Wanderers), Angelosz Baszinasz (Real Mallorca), Alekszandrosz Ciolisz (Panathinaikosz), Georgosz Karagunisz (Benfica), Kosztasz Kacuranisz (Benfica)
támadók: Dimitrisz Szalpigidisz (Panathinaikosz), Teofanisz Gekasz (VfL Bochum), Joannisz Amanatidisz (Eintracht Frankfurt), Georgosz Szamarasz (Manchester City), Nikosz Liberopulosz (AEK Athén).