Vágólapra másolva!
Az olasz labdarúgást alapjaiban megrázó, hét végi tragikus eseményeknek az AC Milan szurkolói számára volt egy külön, kellemetlen aspektusa. Azzal, hogy a csapat Atalanta elleni bajnokija a kilencedik fordulóban félbeszakadt, a milánóiaknak megint legalább két hetet kell várniuk arra, hogy végre ebben a szezonban is láthassák csapatukban Ronaldót. A még januárban megvett brazil csatárt a gyengébb eredmények miatt valósággal megváltóként várják a Milannál - pedig néha úgy tűnik, hogy inkább Godot-hoz kellene hasonlítani.

A milánói gárda szereplése a jelenlegi idényben bizony elmarad a várakozásoktól. A rossonerók a Bajnokok Ligájában még viszonylag jó eredményeket értek el, hiszen eddigi négy találkozójukból hármat megnyertek, azonban a Serie A-ban már sokkal rosszabbul állnak. A bajnokságban ugyanis a csapat hazai pályán még nem tudott meccset nyerni, és 12 forduló után (igaz, csak 11 mérkőzést lejátszva) mindössze a 11. helyen áll - és a hét végén félbeszakadt, Atalanta elleni összecsapás esetleges megnyerésével is csak három pozíciót javíthatna.

A gyengébb eredményekre sok magyarázat született, de a legtöbbször a csatárok halvány teljesítményét szokták elővenni, ha a Milan idei szezonját elemzik. Tény, hogy a rossonerók a nyáron egyetlen támadót sem igazoltak, jobban mondva csak a brazil Alexandre Patót vették meg, aki viszont adminisztrációs okok miatt január előtt nem léphet pályára tétmérkőzésen.

Igaz, a nyáron még valóban úgy tűnt, hogy Carlo Ancelotti mesternek nincs szüksége több csatárra, hiszen a szakvezető által preferált szisztémában csak előretolt ék szerepel, a keretben pedig már három klasszis volt erre a posztra: Filippo Inzaghi, Alberto Gilardino és Ronaldo - vagyis három világbajnok.

Főleg Ronaldótól vártak nagyon sokat a Milan hívei, hiszen a januárban a Real Madridtól megvett brazil csatár tavasszal remekül futballozott, és 14 mérkőzésen pályára lépve hét találatot ért el - a La Gazzetta dello Sport osztályzatai alapján pedig ő volt az előző szezon legjobb futballistája a klubnál! A felkészülési időszakban a brazil jól dolgozott, azonban egy balszerencsés mozdulat következtében megsérült, és ezzel megkezdődött a vesszőfutása, ami mind a mai napig tart.

A milánói orvosok ugyanis félrekezelték a sérülését, így aztán a korai visszatérésből semmi sem lett, sőt, a következő térmérkőzésének dátuma egyre csak tolódott. Először arról lehetett hallani, hogy már szeptemberben pályára léphet, majd az októberi, Empoli FC elleni bajnoki került szóba, hogy aztán azon se szerepeljen, hanem inkább türelmet kérjen a drukkerektől.

A brazil csillag november elején aztán valóban elkezdte az edzéseket, és a Sahtar Doneck elleni, idegenbeli BL-meccsen már leült a kispadra, de a várakozásokkal ellentétben nem őt, hanem Filippo Inzgahit cserélte be Ancelotti 0-0-s állásnál - és Pippo két találatot is szerzett. Ronaldo az Atalanta elleni találkozón is ott volt a cserék között, és könnyen lehet, hogy ezúttal be is cserélték volna, ám a történtek miatt erre nem volt lehetőség.

A Milan a következő bajnokiját elméletben a Cagliari otthonában játssza, azután viszont a Juventus FC elleni rangadó következik, decemberben pedig meglehetősen feszített lesz a rossonerók programja, elvégre akkor rendezik a klubvilágbajnokságot Japánban, ahol BL-győztesként a milánóiak képviselik Európát. Éppen ezért az eredetileg csak december 11-én lejátszandó, Celtic FC elleni Bajnokok Ligája-mérkőzést már december 4-én letudja a csapat, hogy elutazhasson Tokióba - ahol Ronaldo saját elmondása szerint már mindenképpen játszani szeretne.

Ez persze még a jövő zenéje, egyelőre csak annyi biztos, hogy az új frizurával (a korábbi kopaszság helyett Ronaldo göndör fürtöket növesztett) ékeskedő csatár már nap mint nap ott van a Milan edzésein.

A Milan hívei pedig abban bíznak, hogy a brazil nem fog újabb sérülést szenvedni - pedig Ronaldo eddigi olaszországi mérlegét tekintve erre azért megvan az esély.

Érdemes összehasonlítani a támadó spanyolországi és itáliai mérlegét: a Primra Divisiónban négy és fél szezon alatt a lehetséges 214 mérkőzésből 164-en lépett pályára, ami az összecsapások több mint háromnegyedét jelenti, míg a Serie A-ban ugyanez az arány hat teljes és két fél idény alatt alig 39 százalék!

www.infosport-focivilag.hu