Vágólapra másolva!
A magyar válogatott szombaton - magyar idő szerint - 18 órakor Moldovában lép pályára Eb-selejtezőn, és bár a továbbjutás már rég elúszott Várhidi Péter együttese számára, a találkozó mégsem lesz tét nélküli, hiszen a minél jobb világranglistás helyezés, és így a vb-selejtezők sorsolásánál való kiemelés miatt fontos lenne a három pont megszerzése. Chisinauban azonban nem lesz könnyű dolga Geráéknak, hiszen akárcsak nálunk, Moldovában is egy fiatal, új csapat épül, amelynek legutóbbi eredményei figyelemre méltóak. A Moldova-Magyarország találkozó mellett további 20 Eb-selejtezőt rendeznek szombaton, a 2008-as kontinensviadalra összesen még tíz hely kiadó.

A két együttes márciusi, budapesti összecsapásán Magyarország 2-0-ra nyert, és a találkozón a hazai győzelem tulajdonképpen egyetlen percig sem forgott veszélyben.

A moldávok kispadján már akkor is az egykori sokszoros szovjet válogatott, olimpiai bajnok Igor Dobrovolszkij ült, akinek az csak a harmadik mérkőzése volt a nemzeti tizenegy élén. A fejlődés azóta töretlen: a március óta lejátszott hat összecsapáson a volt szovjet tagállam válogatottja háromszor is nyerni tudott (ebből kétszer is tétmeccsen), és csak két egygólos vereséget szenvedett, ráadásul a csoport nagyágyúitól, Görögországtól és Norvégiától. A görögök ellen csak nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy bravúrt érjenek el, elvégre a hellének csak a ráadás perceiben tudták megszerezni a győztes találatot.

Vajon mit vár a meccstől Vadócz Krisztián? Tekintse meg videónkat!


A legutóbbi három összecsapásukon pedig a veretlenek maradtak a moldávok, pedig mind a három találkozó Eb-selejtező volt. Előbb idegenben gyűjtötték be a három pontot Bosznia-Hercegovinában, ami azért is szenzációs eredmény, mert a moldávok vendégként eddig csak egyszer tudtak Eb-selejtezőt nyerni - még 1994-ben. Ezt követte a Törökország elleni hazai 1-1-es döntetlent, ahol szintén Dobrovolszkij csapata vezetett, végül pedig Máltán tudta begyűjteni a három pontot az együttes. A szigetországban a végeredmény 3-2 lett, de a moldávok 35 perc után már 3-0-ra is vezettek, hogy a hajrában majdnem elbukják a győzelmet.

A fenti eredmények pedig azt jelentették, hogy a csapat elkerült az utolsó helyről, és már kilenc ponttal rendelkezik - korábban egyetlen selejtezősorozatban sem szerzett ilyen sok pontot (igaz, ilyen sok mérkőzése sem volt egy kvalifikáció során). Nem csoda, hogy mindenki maximálisan elégedett az új szakvezető munkájával, és a szövetség a hírek szerint máris új kontraktust ajánlott fel Dobrovolszkijnak, akit eredetileg csak a selejtezők végéig kértek fel a válogatott irányítására.

Nem csoda, hogy a jó szereplést a mesternek tulajdonítják, hiszen a fiatal kapitány valóban alaposan átalakítatta az együttest, amint az a keretnél feltüntetett válogatottsági adatokból is jól játszik. A magyarok elleni meccsre meghívott focisták közül mindössze heten vannak, akik tíznél többször húzhatták fel eddig a címeres mezt, 20-nál több válogatottsággal pedig mindössze hárman rendelkeznek.

Dobrovolszkij olyan, korábban alapembernek számító labdarúgókat tett lapátra, mint a válogatottsági örökranglista harmadik helyén álló Ion Testimitanu, aki az első három Eb-selejtezőt még végigjátszotta, vagy a dán FC Midtjyllandban légióskodó csatár, Serghei Dadu, aki azzal húzhatta ki a gyufát, hogy a Málta elleni hazai találkozón a 84. percben kiállították - három perccel azután, hogy becserélték...

Fülöp Márton, Köteles László - a moldáv-magyar kapusszemmel:


A moldáv drukkerek Dobrovolszkij legnagyobb erényének azt tartják, hogy nem név, hanem teljesítmény alapján válogat (a legutóbbi, Málta elleni meccsre például szívfájdalom nélkül behívta a keretbe, és betette a kezdő tizenegybe az FC Tiligul 40 éves védőjét, Serghei Stroencót, aki évek óta nem szerepelt a nemzeti csapatban). Emellett remekül tudja motiválni focistáit, a Máltán két gólt szerzett csatár, Viorel Frunza szerint egy-két mondattal képes visszaadni a játékosok önbizalmát.

Ami a szombati mérkőzést illeti, a moldávok helyzetét jelentősen nehezíti, hogy három alapemberük is hiányzik eltiltás miatt. Az orosz FK Himki védőjét, Victor Golovatencót ugyanis kiállították Máltán, míg a Rubin Kazany középpályása, Alexandru Gatcan, illetve a Seriff Tiraspol hátvédje, Andrei Corneencov a harmadik sárga lapját gyűjtötte be. Rossz hír még a kapus Serghei Pascenco sérülése - igaz, ez nem olyan nagy probléma, hiszen Nicolai Calancea kiválóan védett korábban a törökök és a norvégok ellen is.

A hiányzók helyére egyrészt a román Ceahlaul Piatra Neamtban légióskodó Evgheni Cebotari került be (ő újonc), másrészt pedig Dobrovolszkij behívta a keretbe az orosz másodosztályú Metallurg Kuzbassz Novokuznyeck védőjét, Eduard Grosut, aki eddig egyszer szerepelt a válogatottban - még 2005 áprilisában a román B válogatott ellen, amely mérkőzést azonban a moldáv szövetség hivatalos találkozóként könyvelt el.

www.infosport-focivilag.hu