Vágólapra másolva!
Utolsó Európa-bajnoki selejtezőjén a legutóbbi kontinensviadal győztesével, Görögországgal játszott a magyar labdarúgó-válogatott, amely nagyságrendekkel jobb teljesítményt nyújtott, mint Moldova ellen, ennek ellenére 2-1-es vereséget szenvedett. Így nem jött össze az áhított győzelem, amivel a mieink kedvezőbb besorolást kaphattak volna a vb-selejtezők sorsolása előtt, de egyet lehet érteni Várhidi Péterrel, van jövője ennek a garnitúrának.

Európa-bajnoki selejtező, C csoport:
Magyarország - Görögország 1-2 (1-1)
Puskás-stadion, 32 300 néző
v.: Styles (angol)
Magyarország: Fülöp - Szélesi, Vaskó, Juhász, Vanczák - Vass, Tőzsér (Leandro, 86.) - Hajnal (Filkor, 76.), Buzsáky, Halmosi (Feczesin, 81.) - Priskin.
Görögország: Halkiasz (Nikopolidisz, 46.) - Pacacoglu, Kirjakosz, Kapszisz, Vintra - Baszinasz, Kacuranisz, Ciolisz (Szamarasz, 46.), Karagunisz - Gekasz (Amanatidisz, 83.), Szalpingidisz.
gól: Buzsáky (7.), illetve Vanczák (22., öngól), Baszinasz (56., 11-esből)
sárga lap: Tőzsér (29.), Kirjakosz (61.), Pacacoglu (70.), Vanczák (93.)

A magyar válogatottnak az utóbbi években nem sok babér termett a görögök ellen, két évvel ezelőtt, még Lothar Matthäus kapitánykodása idején a 91. percben kapott góllal maradtak alul a mieink, idén júniusban pedig pocsék játékkal szenvedett 2-0-s vereséget a Várhidi-csapat.

Fiatal nemzeti tizenegyünk azonban a nyár végén, a világbajnok olaszok legyőzésével újra maga mellé állította a közvéleményt és a szurkolókat, ősszel jöttek is az eredmények, de az elmúlt hétvégén, Moldovában megint a régi arcát mutatta meg a csapat, a vége egy csúnya 3-0-s zakó lett. Hogy azért a drukkerekből nem fogyott ki a lelkesedés a chisinaui pofon ellenére sem, azt jól mutatja, hogy a hét elejéig mintegy 24 ezer jegy fogyott el, a meccs kezdetére pedig megtelt az alsó karéj, a bizalom tehát továbbra is megvan a szurkolók részéről.

Ami az összeállításokat illeti: Várhidi Péter eltiltás miatt nem számíthatott a csapatkapitány Gera Zoltánra, visszakerült viszont a kezdőtizenegybe a chisinaui túrát kihagyó Juhász Roland, illetve Vass Ádám. A moldávok ellen becserélt Buzsáky Ákos Gera hiányában elfoglalhatta helyét a középpályán, aminek bal oldalán ezúttal Dzsudzsák Balázs helyett Halmosi Péter kapott lehetőséget.

A görögöknél a Málta ellen szombaton pályára lépett labdarúgók közül Trajanosz Dellasz sárga lapok, Vaszilisz Toroszidisz pedig megfázás miatt nem szerepelhet a Puskás Ferenc-stadionban, míg Joannisz Gumasz és Gurkasz Szeitaridisz már a máltaiak ellen sem játszott sérülése miatt. Hogy Otto Rehhagel komolyan gondolta, hogy mostantól minden mérkőzés az Eb-felkészülést szolgálta, arra példa, hogy a kapuba az eddig három selejtezőn szereplő Konsztantinosz Halkiasz állt be, a csatársorban pedig Dimitriosz Szalpingidisz lett Teofanisz Gekasz párja.

A találkozót megelőzően az MLSZ vezetői 60. születésnapja alkalmából köszöntötték Fazekas Lászlót, korábbi válogatott játékost, az Újpest legendás futballistáját.

Első félidő

Még fél perc sem telt el, amikor Priskin révén labdát szereztünk, a Watford légiósa éles szögből lőtt, Halkiaszról kipattant a labda, azonban az egyik vendéghátvéd csapattársát találta el, így Priskin ismételhetett volna, de a hellén kapus bátor vetődéssel megkaparintotta a játékszert, meg is sérült az esetnél.

A gyors helyzet után a görögök birtokolták többet a labdát, de gólt a magyar válogatott szerzett, a 7. percben Buzsáky kezdett szólóba, két görögöt is kicselezett, aztán 15 méterről lövésre vállalkozott, a labda egy védő lábán irányt változtatott, és végül a kapu jobb oldalába hullott (1-0).

Forrás: MTI

Amikor még nagy volt az öröm: a társak köszöntik Buzsákyt

Az első negyedóra végén ismét a vendégek kapujánál volt esemény, Tőzsér becsúszva mentett meg egy labdát az oldalvonalnál, aztán ballal tekerte középre, Halkiasz éppen Juhász elé ütötte, az előrehúzódó védő ballal, félfordulatból próbálkozott, de ezúttal nem célzott olyan pontosan, mint az olaszok ellen.

Egy perccel később Szalpingidsz indult el egy laposan elé tett labdára, aztán Vaskó mellett a földre került, de az angol bíró nem látott okot a beavatkozásra. Vintra nem akarta a kapuig cipelni a labdát, 22 méterről szúrta rá, de a löket egy méterrel a léc fölött zúgott el.

A hátrányban lévő Európa-bajnok ugyan fölényben volt, az egyenlítés mégis váratlanul érkezett, ráadásul magyar segítséggel. Kacuranisz ívelt a kapu elé, ahol Ciolisz Gekasz felé akarta pörgetni a labdát, de Vanczák fejjel megelőzte a német gólkirályt, csakhogy a csúsztatása meglepte Fülöpöt, aki már nem tudott menteni (1-1).

A gól után Baszinasz gondolta, hogy távolról megtréfálja Fülöpöt, de a magyar kapus leért a 30 méterről elengedett bombára. Felpörgette a tempót a görög csapat, Karagunisz játszotta át Vanczákot, aztán középre lőtte a labdát, de Juhász becsúszva megelőzte Szalpingidiszt. Hasonló szituáció alakult ki a túloldalon is, Szélesi centerezésére Priskin érkezett gatyaféken, de hiányzott tíz centi, így Halkiasz zsákmánya lett a labda.

A 33. percben Buzsáky a gólhoz hasonlóan a jobb oldalon indult meg, de lövés helyett ezúttal bedobott egy cselt, majd középre adott, Halmosi sarokkal próbálta a kapuba juttatni a labdát, de lesen állt, így akkor sem örülhettünk volna, ha bejön neki a kétségkívül látványos megoldás.

A 38. percben a fejét fogta a mintegy 300 fős görög drukkerhad, a BL-ben a Werder Bremen ellen hatalmas gólt akasztó Olimpiakosz-játékos, Pacacoglu került lövőhelyzetbe, és 24 méteres suhintása veszedelmesen közel járt a bal felsőhöz.

Tőzsér is kedvet kapott görög kollégájától, Vass labdaszerzése után 30 méterről engedte el a balost, és Halkiasz szép légiút végén bal kézzel paskolta ki a jobb sarok felé tartó bőrgolyót. Aztán a sokadik magyar szöglet után Halmosi próbált belepiszkálni a labdába a kapus és egy hátvéd szorításában, de a kaput nem sikerült eltalálnia.

Forrás: MTI

Vintra és Szalpingidisz szorongatja Halmosit

Az első félidő hosszabbításában nagyot hibázott az angol játékvezető, aki hallgatott asszisztensére, Buzsáky remek ütempassza után ugyanis sem a középen bemozduló Priskin, sem a bal oldalon kilépő Halmosi nem volt lesen, így a hatalmas ziccer helyett kifelé szabadrúgás következett...

Második félidő

A szünetben kapust cseréltek a görögök, a sérült Halkiasz helyére Nikopolidisz érkezett. A cserekapus egyből egy bravúrral kezdett, egy bedobás után Buzsáky oxival emelte át a labdát emberén, de aztán elcsúszott, érkezett azonban Hajnal, aki leheletfinoman pöckölte el a labdát egy védő mellett, majd lőtt, de Nikopolidisz nagyot védett, a kipattanó Halmosi elé került, aki jobbal a bal alsó mellé helyezett.

A nagy kedvvel játszó Buzsáky előbb jobbal, aztán ballal próbálkozott, mindkétszer a jobb sarok mellett hagyta el a labda a játékteret, de jelezte, hogy a mieink az első félidőben látott harcos futballt folytatták. Sokat volt nálunk a labda, a görögök szinte át sem jöttek a térfelünkre, egyszer azért mégis, és abból egyből baj lett: Gekasz lépett ki Vaskó mellett, aztán nagyot esett, amikor Fülöp eléfeküdt, Styles büntetőt ítélt, amit Baszinasz a bal sarokba gurított (1-2).

Magyar részről Buzsáky tért magához leghamarabb a sokkból, de lövése pontosan odakanyarodott Nikopolidisz kezéhez. Tőzsér szabadrúgása után Vanczák javíthatta volna ki első félidei hibáját, de ziccerben a léc fölé csúsztatott hat méterről. A második félidő derekán jártunk, amikor Priskin kissé magányosan akciózgatott, szerelték is 20 méterre a kaputól, de így lett jó a labda a második hullámban érkező Hajnalnak, a magyar Aranylabda idei nyertese azonban nem találta el a bal pipát, bár nem járt messze tőle.

Forrás: MTI

Vintra és Tőzsér versenyfutása a labdáért

A Tőzsér, Vanczák duó együttműködése újabb magyar lehetőséget szült, de a Svájcban profiskodó védő pont Nikopolidisz kezébe fejelt. A túloldalon Fülöpnek kellett beavatkoznia Szamarasz lövése után. A 79. percben először hibázott Nikopolidisz, elszámolta magát Tőzsér beadásánál, de Vaskó a bal sarok mellé bólintott.

Folytatódott a magyar nyomás, Buzsáky passza után Halmosi lódult meg a baloldalon, aztán Filkornak tette vissza lövésre, de a becsúszó Kapszisz nagyot mentett. Az utolsó pár percben már nem sikerült odaérni a vendégek kapuja elé, így 2-1-es görög győzelemmel ért véget a találkozó, amelyen a mieink a játék alapján rászolgáltak volna az egy pontra.

Egyetlen védelmi hiba elég volt a második félidő elején az Európa-bajnoknak, hogy megszerezze a vezetést, és utána már azt csinálhatták Rehhagel fiai, amivel négy éve felértek a kontinens trónjára, semmi látványosság, semmi kockázat, biztos bekkelés,és egy-két kapusbravúr. A magyar válogatott dicséretesen küzdött, remélhetőleg a fiatalok közül egyre többen játszanak majd rendszeresen klubcsapataikban, és akkor valóban lehet jövője ennek a garnitúrának.

Ugyanakkor szomorú tény, hogy nemzeti csapatunk a hatodik helyen végzett a hetes csoportban, korábban a negyedik pozíció volt a leggyengébb magyar eredmény egy-egy kvalifikációs sorozat végén. Arra sem volt még példa, hogy a csoportelső 19 ponttal verje meg a magyarokat. Ezúttal a görögök ennyivel gyűjtöttek többet Várhidi Péter gárdájánál.

Várhidi Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
"Büszke vagyok a játékosaimra, köszönöm nekik azt az egy évet, amit együtt tölthettünk. Az Európa-bajnok görög válogatott ellen kilenc gólhelyzetet alakítottunk ki, a fiúk ország-világnak megmutatták, hogy mit tudnak.

Otto Rehhagel, a görög válogatott szövetségi kapitánya:
"Gratulálok a magyaroknak, agresszíven, jól játszottak. Mi olyan teljesítményt nyújtottunk, amilyet az Európa-bajnoki részvétel bebiztosítása után várni lehetett tőlünk."