Vágólapra másolva!
Evo Morales bolíviai elnök szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a halálos ítéletet mondta ki az egyetemes futballra azzal, hogy 2500 méter felett rendezendő mérkőzések esetében akklimatizációs időszakot írt elő.

A FIFA december közepén jelentette be, hogy bizonyos magasságon túl csak megkötésekkel lehet nemzetközi összecsapásokat rendezni: 2500 méter felett háromnapos, 2750 m felett pedig egyhetes akklimatizációs lehetőséget javasol a nemzetközi szövetség. Háromezer méter felett ugyanakkor tilos lesz majd mérkőzéseket rendezni, hacsak két hét nem áll rendelkezésre a vendégcsapatnak a helyi viszonyokhoz történő alkalmazkodásra. Az intézkedés - mely még véglegesítésre vár - leginkább Bolíviát érinti, mivel a La Paz-i Hernando-Siles Stadion - amelyben a válogatott rendszeresen fogadja riválisait - 3576 méteren található.

"Lényegében ez egy vétó" - közölte a bolíviai elnök a helyi TVB köztelevízió egyik adásában. Morales szerint az új szabállyal a futball elvesztette integráló szerepét, s a sportág mostantól csak az elité.

A politikus egyúttal reméli, hogy a nemzetközi szövetség dél-amerikai konföderációjának vezetői, akik decemberben támogatták a bolíviaiakat, továbbra is kiállnak a magaslati sport mellett.

Közben két, a Libertadores-kupában érdekelt bolíviai klub jelezte, nem változtatja meg a mérkőzéseinek helyszínét. A San José és a Real Potosí is saját otthonában, azaz 3700 illetve 4000 méteren fogadja vendégeit.