Vágólapra másolva!
Bár jelen pillanatban a magyar labdarúgó-válogatottnak nincs szövetségi kapitánya, mivel a csapat február 6-án barátságos mérkőzést vív Limassolban Szlovákiával, a Magyar Labdarúgó Szövetség "illetékes testülete" kénytelen volt kijelölni egy 30 fős, bő keretet.

Talán nem volt véletlen, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség eredetileg úgy tervezte, hogy január 15-én megnevezi az új szövetségi kapitányt.

Nem volt véletlen, hiszen az Európai Labdarúgó Szövetség szabályai miatt ma, azaz kedden az új kapitánynak egy 30 fős keretet is meg kellett (volna) nevezni.

A kispad azonban üres, Várhidi Péter szerződése december 31-én lejárt, az MLSZ pedig egy héttel elhalasztotta a kinevezést, ezért a szövetségnek "egy emberként" kellett megneveznie azt a keretet, amelyet egyszer még szűkíthet majdan az új kapitány.

A virtuális kapitány szerepét az MLSZ "illetékes testülete" vette át. Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy a szövetségben kialakított, január 1. óta érvényben lévő, világos és áttekinthető - az MLSZ honlapján megtekinthető - hivatali rend szerint, ha nincs szövetségi kapitánya a nemzeti együttesnek, akkor a bő keret összeállítása Kisteleki István elnök és Szekeres Tamás technikai igazgató hatáskörébe tartozik. A távirati irodának arra a kérdésére, mi történik akkor, ha az edzőtábor kezdetéig sem lesz szövetségi kapitánya a nemzeti csapatnak, és ebben az esetben kinek a hatáskörébe tartozik a tréningek levezetése, a sajtófőnök annyit mondott: feltételezésekkel eddig sem foglalkozott és ezután sem fog.

A keretet összeállító grémiumnak mindenesetre nem tagja Várhidi Péter, ami ismételten alátámasztja, hogy nem számolnak vele az MLSZ-nél a felnőttcsapat kapitányaként (igaz, arra jó esélye van a drasztikus fiatalítást véghezvitt trénernek, hogy felkérik, üljön le az U21-es kispadra).

Az MLSZ honlapja egyébként igen szűkszavúan adott hírt a furcsa módon kihirdetett keretről: "Az őszi vb-selejtezőkre készülő válogatottunk idei első barátságos felkészülési mérkőzését február 6-án játssza Limassolban, Szlovákia ellen. Tekintettel az UEFA idevonatkozó rendelkezéseiben előírt határidőre, az MLSZ illetékes részlege elkészítette a 30 tagú bő keret névsorát, amelyben szerepel - az eltiltását letöltő - Huszti Szabolcs is."

A névsor érdekes, hiszen Várhidi Péter hiába távolodik egyre inkább az együttestől, a keret mégis teljesen olyan, mintha ő állította volna össze. Felmerül a kérdés, ha a szövetség, amely a kapitány tavalyi beszámolóját ugyan egyhangúlag elfogadta, ám mégsem favorizálja őt (hiszen le akarja váltani), akkor miért pont az ő játékosaiban bízik meg?

Az "illetékes részleg" egyébként végleg megbocsátott Huszti Szabolcsnak, a fegyelmezetlensége miatt eltiltott középpályás visszanyerte az MLSZ kegyét, s az új kapitány számolhat majd vele.

Aki számára - bárki is lesz a szerencsés kiválasztott (bővebben a kapitánykérdésről itt olvashatnak) - azért nem lesz könnyű a kezdet, hiszen hiába kedveli Dárdai Pált, vagy szeretné kipróbálni - tegyük fel - Tímár Krisztiánt, vagy ha - neadjisten - az egész keretet lecserélné, arra Szlovákia ellen bizonyosan nem lesz lehetősége. Kérdés, így elvállalja-e a munkát az érkező megmentő.

Az MLSZ illetékes részlegének névsora:
kapusok:
Fülöp Márton (Sunderland AFC)
Balajcza Szabolcs (Újpest FC)
Balogh János (DVSC-TEVA)
Köteles László (Diósgyőri VTK)

védők:
Szélesi Zoltán (RC Strasbourg)
Vermes Krisztián (Újpest FC)
Csizmadia Csaba (SV Mattersburg)
Balogh Béla (Colchester United)
Juhász Roland (SRC Anderlecht)
Vaskó Tamás (Bristol City)
Rodenbücher István (MTK Budapest)
Bodor Boldizsár (Roda JC)
Vanczák Vilmos (FC Sion)

középpályások:
Vadócz Krisztián (NEC Nijmegen)
Tőzsér Dániel (AEK Athén)
Vass Ádám (Brescia)
Tóth Balázs (Racing Genk)
Leandro de Almeida (DVSC-TEVA)
Filkor Attila (Internazionale)
Huszti Szabolcs (SV Hannover '96)
Hajnal Tamás (Karlsruhe)
Gera Zoltán (West Bromwich Albion)
Dzsudzsák Balázs (PSV Eindoven)
Halmosi Péter (Plymouth Argyle)
Buzsáky Ákos (Queens Park Rangers)

támadók:
Priskin Tamás (Watford FC)
Feczesin Róbert (Brescia)
Hrepka Ádám (MTK Budapest)
Farkas Balázs (Dinamo Kijev)
Rajczi Péter (Pisa)

A keretszűkítésre a találkozót megelőző héten, január utolsó, február első napjaiban kerül sor.