Vágólapra másolva!

Máshol is futballtéma a kapitánykeresgélés

A magyar labdarúgásban manapság az egyik fő beszédtéma a leendő szövetségi kapitány személye, illetve az a tény, hogy még nem született meg a döntés az ügyben. De az Eb-selejtezők befejeztével nem csak nálunk merült fel hasonló kérdés, hiszen a többi 52 UEFA-tagállam közül további tíz is leváltotta mesterét a kvalifikációs sorozat után - és háromnak még szintén nincs új edzője.

A 2008-as Európa-bajnokság selejtezőin 50 ország csapata indult el: Svájcnak és Ausztriának rendezőként nem kellett kvalifikációs mérkőzéseket játszania, míg a legújabb UEFA-tagállam, Montenegró még nem tudott benevezni a kontinensviadalra. Ebből a félszáz országból 14-en juthattak ki az Eb-re, ami elméletileg azt jelenti, hogy 36 válogatott számára a selejtezősorozatot kudarcként könyvelhették el, elvégre a csapat nem kvalifikálta magát a tornára.

Ez így ebben a formában persze nem igaz, hiszen azért jó pár helyen a reális erőviszonyokat felmérve nem a kijutás volt a cél, és a közvélemény nem várta el a válogatottól, hogy erőn felül teljesítsen. Ezzel együtt ebből a 36 országból a magyarral együtt 11 is edzőváltásban látja a megoldást.

Ezek közül az angol együttes esete a legismertebb, talán éppen azért, mert a háromoroszlánosok számára valóban hatalmas kudarcot jelentett, hogy a gárda lemaradt az Eb-szereplésről. Alighanem minden futballrajongó tudja, hogy Anglia korábbi edzője, Steve McClaren leváltását követően az olasz Fabio Capellót szerződtette a kispadra, és a világ egyik legsikeresebb klubedzőjének lesz a feladata, hogy kivezesse Frank Lampardékat a 2010-es világbajnokságra. Az angolokon kívül még három csapatot sorolhatunk abba a kategóriába, amelynek előző eredményei alapján egyértelműen csalódást jelentett, hogy nem végzett továbbjutó helyen csoportjában.

A szerbek és az ukránok is ott voltak a legutóbbi világbajnokságon, ami alapján a drukkereik joggal várhatták el az Európa-bajnokságra való kijutást - ám egyiküknek sem jött össze a dolog.

Szerbiában ennek áldozata a spanyol Javier Clemente lett, akit az utolsó Eb-selejtező után menesztettek, és már az előző év végén meglett az utódja Miroslav Djukic személyében. Djukic korábban az U21-es válogatottat is irányította, amellyel ezüstérmes lett a tavalyi korosztályos Eb-n, majd a Partizan Beograd vezetését vette át.

Ukrajnában Oleh Blohin állásába került a válogatott gyenge szereplése a selejtezőkön, és keleti szomszédunknál január 11-én nevezték ki az új trénert, Olekszij Mihajlicsenkót, aki szintén az U21-es válogatottól érkezett.

A harmadik ország, amely egyértelműen a kijutást vette célba, ám nem tudta megvalósítani a dolgot, Bulgária, de itt részben éppen a szakvezetők körüli hercehurca volt a kudarc oka, mert a selejtezősorozatban a bolgároknak három mesterük is volt. A szövetség elnöke, Boriszlav Mihajlov ugyan azt ígérte, hogy egy neves külföldi trénert keres a válogatott élére, de egyik jelölttel sem tudott megegyezni, így maradt a helyi megoldás.

Forrás: EPA

Az új edző Plamen Markov lett, aki 2002 és 2004 között már volt szövetségi kapitány hazájában, és ki is vezette a csapatot a 2004-es kontinensviadalra, de az ottani gyengébb szereplés miatt leváltották. Most megint próbálkozhat.

Az edzőt váltó országok egy másik csoportját alkotja az a három gárda, amely reálisan nem a kijutást vette célba az Eb-selejtezők során, és éppen a fejlődés érdekében keresett új trénert. Albániában a veterán horvát tréner, Otto Baric részben egészségügyi állapota miatt is távozott a kispadról, és helyére a holland Aria Haan került, akit korábban a magyar válogatottal is kapcsolatba hoztak.

Boszniában viszont nem külföldön kerestek új trénert, hanem egy hazai legendában bíznak: Fuad Muzurovics utódja az a Meho Kodro lett, aki játékosként a bosnyák labdarúgás egyik legnagyobb alakjának számít, edzői tapasztalattal viszont egyáltalán nem rendelkezik.

Forrás: EPA

Kodro (j.) játékosként kiváló volt

Az észteknél pedig a dán Viggo Jensent, aki az utolsó Eb-selejtezőkün a kispadon ült, még novemberben váltották fel Tarmo Rüütlivel, aki 2007-ben bajnokságot nyert Észtországban a Levadia Tallinnal, és a folytatásban kettős szerepkörben dolgozik majd, hiszen a klubnál is megőrizte pozícióját.

Magyarországon kívül még három olyan európai válogatott van, amelynek jelenleg nincs szakvezetője, és ebből kettő éppen a jó Eb-selejtezőbéli szereplés "áldozata" lett. A skótok és a finnek is a várakozáson felül vitézkedtek a kvalifikációs sorozatban, és ennek köszönhetően mindkét gárda trénerét az angol élvonalba csábították el.

A skótok mestere, Alex McLeish a Birmingham City ajánlatát fogadta el, és a skót szövetség egyelőre még csak ott tart az utódja megtalálásában, hogy három főre csökkentette a jelöltek listáját. Az új szakvezető ezek szerint a George Burley, Mark McGhee, Graeme Souness hármasból kerül majd ki - közülük jelenleg csak az utóbbi szabad.

Finnország kapcsán egyelőre még jelöltekről sem lehet hallani, csak annyi biztos, hogy a gárda angol szakvezetője, Roy Hodgson a Fulham FC-nél kapott állást.

A harmadik, éppen tréner nélkül álló válogatott az ír együttes, amelynél még az Eb-selejtezők alatt rúgták ki a szakvezetőt, Steve Stauntont, és az utolsó meccseken ideiglenesen megbízatással Don Givens ült a kispadon.

Ő egyébként tagja annak a háromfős bizottságnak (Ray Houghtonnal és Don Howe-val együtt), amelynek meg kellene találni az új szövetségi kapitányt, de az első jelöltek (David O'Leary és Steve Coppell) egyaránt nemet mondott. A fogadóirodák szerint Gerald Houllier vagy Terry Venables lehet a végső megoldás.

www.infosport-focivilag.hu