Vágólapra másolva!
A francia bajnokságban ugyan még mindig az Olympique Lyon áll az élen, de a listavezető előnye már csak három pont a második helyezett Girondins Bordeaux előtt. Utóbbi gárda immár hat forduló óta veretlen, és Laurent Blanc-nal a kispadon látványos támadófutballt játszik - ami az elmúlt években nem volt jellemző a csapatra.

A bordeaux-i együttes a legutóbbi szezonban "csak" hatodik lett, viszont megnyerte a ligakupát, egy évvel korábban pedig ezüstérmet nyert a Ligue 1-ben, vagyis az eredményességre nem panaszkodhattak a csapat szurkolói, akik azonban mégsem voltak maradéktalanul elégedettek az együttesel.

A szakvezető, Ricardo Gomes ugyanis a stabil védekezésre és a szervezettségre fektette a hangsúlyt, és így a csapat nem játszott valami látványos mérkőzéseket, bár kétségtelenül hatékony volt. Amikor aztán a szakvezetőt a nyáron elcsábította az AS Monaco, a drukkerek abban bíztak, hogy egy másfajta felfogású mester érkezik a kispadra, és reményeik meghallgatásra is találtak.

A Girondins új mestere ugyanis az egykori kiváló védő, Laurent Blanc lett, akinek kinevezése rizikós lépésnek számított, elvégre Blanc korábban sehol sem dolgozott vezetőedzőként. A szükséges papírjai azonban megvoltak a munkához, és a Bordeaux elnöke, Jean-Louis Triaud úgy vélte: személye megéri a kockázatot.

A presidente ugyan rögtön a felkészülési időszakban konfliktusba keveredett az új edzővel a kért erősítéseket illetően, de végül sikerült kompromisszumra jutniuk. Ennek megfelelően az együttes az utolsó pillanatokban még leigazolta az Olympique Lyon védekező középpályását, Alou Diarrát, illetve a Charlton Athletic szenegáli védőjét, Souleymane Diawarát, akiket a szakvezető villámgyorsan be is épített a kezdők közé.

A Bordeaux szezonrajta meglepően jól sikerült ahhoz képest, hogy új tréner került a kispadra, és a keretben is nagy változások történtek, de amikor a tizedik fordulóban az együttes hazai pályán 3-1-re kikapott a Lyontól, akkor minden jel arra mutatott, hogy a csapat maximum a dobogós helyekért lehet majd harcban a Ligue 1-ben.

Főleg, hogy a Girondins az UEFA-kupában is érdekelt volt, és a nemzetközi porondon is sikerült helytállnia: első helyen végzett a csoportjában, mégpedig 100%-os teljesítménnyel, pedig az utolsó meccsen a görög Panioniosz otthonában Blanc szinte a tartalékcsapatot küldte pályára. A fiatalok azonban éltek a lehetőséggel, ami egyben azt is jól mutatja, hogy a szakvezető egyik fő erénye a motiváció, és hogy maximális önbizalmat tud plántálni focistáiba.

A játékosok elmondása szerint ez éles ellentétben áll a korábbi mesterrel, Ricardo Gomessel. Ahogy a France Football újságírója megfogalmazta: "Blanc-on látszik, hogy fejben még mindig focista", vagyis hogy sokkal inkább labdarúgóként gondolkozik, mint edzőként. A jelek szerint azonban ez most pozitívumnak számít, hiszen a Girondins játékosai sokkal felszabadultabban futballoznak.

"Úgy érezzük, hogy végre megint játszhatunk a pályán. Amíg Ricardo itt volt, még a csatárok is védők voltak" - mondta a gárda védője, David Dzsemmali. A tények mindenesetre azt mutatják, hogy a gárda hat forduló óta veretlen a bajnokságban, legutóbbi három találkozóját megnyerte, és fel is jött a második helyre a tabellán. Ráadásul amíg a legutóbbi pontvadászatban 12 csapat is több gólt szerzett a Bordeaux-nál, addig jelenleg csak az Olympique Lyon eredményesebb a Girondins-nél.

Taktikai szempontból Blanc nem találta fel a spanyolviaszt, csapata a klasszikus 4-4-2-es felállásban játszik, általában két védekező középpályással, és két támadó szellemű szélsővel. A védők közül eddig egyedül Marc Planus volt eredményes (a saját nevelésű bekk az AJ Auxerre ellen karrierje első találatát szerezte, a 151. bajnokiján), de a középpályások és a csatárok annál gólerősebbek.

A korábban a Manchester Unitednél is megfordult támadó, David Bellion például már 11 gólnál jár, amivel második a góllövőlistán (az előző két idényben összesen 12 találatot szerzett), és az Afrika-kupára elutazott marokkói Maruan Csamakot is tökéletesen sikerült pótolni az argentin Fernando Cavenaghival, aki a legutóbbi két bajnokin három gólt ért el.

Az, hogy a francia bajnokságban jelenleg a Bordeaux a legsportszerűtlenebb csapat (a gárda eddig már 47 sárga és öt piros lapot is kapott), és hogy az együttes kapusa, Ulrich Ramé az osztályzatok alapján a liga egyik legrosszabb kapusa, nem nagyon érdekli a szurkolókat. A lényeg az, hogy a csapat látványosan futballozik, a meccsein nem lehet unatkozni, és ez ráadásul egyelőre jó szerepléssel jár együtt.

www.infosport-focivilag.hu