Vágólapra másolva!
Az első mérkőzések után mind a négy válogatott ugyanannyi ponttal áll a D csoportban az Afrika-kupán, mivel a szerdai játéknap mindkét találkozóján döntetlen született. Közös volt még a 90 percekben, hogy az egyik fél mindkét összecsapáson a hajrában egyenlített egy óriási bombagóllal. Csütörtökön már a csoportmérkőzések második fordulója kezdődik, és a házigazda Ghána akár be is biztosíthatja helyét a legjobb nyolc között - ehhez csak a torna leggyengébb csapatának számító Namíbiát kell legyőznie.

A szenegáli válogatott a 2004-es kontinensviadal óta "pikkel" a tunéziaiakra, hiszen akkor az észak-afrikai együttes a negyeddöntőben egy erősen vitatott góllal győzte le Teranga Oroszlánjait, akiktől ráadásul El Hadji Dioufot reklamálás miatt ki is állították. Nem csoda, hogy a Bolton Wanderers csatára nagyon fogadkozott a mérkőzés előtt, és a szenegáliak jól is kezdték az összecsapást, nagy mezőnyfölényben játszottak.

Igaz, ehhez az is kellett, hogy a tunéziaiak láthatóan a gyors kontrákra számítottak, és elképzelésük be is jött, hiszen első kapura lövésükből megszerezték a vezetést Iszam Dzsoma révén. A 2004-es kontinensbajnok lestaktikája remekül működött, hiába futott fel rendszeresen a szenegáli jobbhátvéd, Habib Beye, beadásai rendre pontatlanok voltak, így a tunéziai kapusnak nem volt semmi dolga. Végül aztán éppen a legrutinosabb tunéziai védő, Rasid Dzsaidi hibázott nagyot közvetlenül a szünet előtt, így Szenegál egyenlített, és Dioufék a második félidőben már sokkal veszélyesebben futballoztak.

Az Olympique Marseille támadója, Mamadou Niang elronthatatlannak tűnő helyzetet hagyott ki, és a szenegáliak végül teljesen megérdemelten jutottak vezetéshez, még ha ehhez egy újabb kapitális bakira is volt szükség az észak-afrikai védelem részéről. Semmi jel nem mutatott arra, hogy Roger Lemerre együttese egyenlíthet, azonban a hajrában Medzsi Traui teljesen váratlanul, mintegy 25 méterről elemi erővel kilőtte a felső sarkot, ezzel pontot mentve csapatának.


Érdekesség, hogy a mérkőzést követő sajtótájékoztató botrányba fulladt, mivel a szenegáli zsurnaliszták kis híján összeverekedtek egymással - Lemerre ki is vonult a teremből, anélkül, hogy bármit is mondott volna.

A csoport másik két együttese, Angola és Dél-Afrika szintén döntetlent játszott egymással, és az egy pontnak a Bafana-Bafana örülhetett jobban. A 2010-es világbajnokság házigazdájának szereplését nagy érdeklődés kíséri, részben azért, mert a csapat kispadján a brazil Carlos Alberto Parreira ül - ő az első olyan szakvezető az Afrika-kupa történetében, aki már nyert világbajnokságot. A dél-afrikaiak erősen megfiatalított kerettel érkeztek a kontinensviadalra, és ez meg is látszott a csapat játékán, amely rendkívül lendületes, ugyanakkor kissé szertelen volt.

Az angolaiak valamivel higgadtabban futballoztak, és félóra elteltével meg is szerezték a vezetést: a minap a Manchester Unitedbe igazolt csatár, Manucho egy látványos csukafejessel talált be. Dél-Afrika elsősorban az angolai hálóőrben, Lamában bízhatott, aki többször is rendkívül bizonytalanul mozdult ki kapujából, és az egyik ilyen kavarodást követően mintha a labda átjutott volna a gólvonalon - de a védők azonnal mentettek, és a játékvezető továbbot intett. Végül azonban ez a találkozó is döntetlenre végződött, mert a Banafa-Bafana cserejátékosa, az FC Bruges-ben légióskodó Elrio van Heerden egy pazar távoli lövéssel egyenlített.

D csoport
Tunézia - Szenegál 2-2 (1-1)
Tamale, Tamale Sports stadion
vezette: Nicsimura (japán).
Tunézia: Kaszraui - Felhi, Bekri, Dzsaidi, Haggui, Zuagi (Ben Difallah, 80.), Mnari, Traui, Dzsoma (Mikari, 87.), Santos (Zajem, 62.), Sihaui. Szövetségi kapitány: Lemerre.
Szenegál: Sylva - Beye, S. Diawara, Diagne-Faye, Ndaw, D. Kamara, F. Mendy (H. Camara, 61.), Ndoye (P. B. Diop, 62.), Sall, Diouf, Niang (B. Gueye, 88.). Szövetségi kapitány: Kasperczak.
gól: Dzsoma (9.), Traui (84.), ill. Sall (45+1.), D. Kamara (66.).

Dél-Afrika - Angola 1-1 (0-1)
Tamale, Tamale Sports stadion, 15 000 néző
vezette: Coulibaly (mali).
Dél-Afrika: Josephs - Masilela, Mhlongo, A. Mokoena, Morris, Moon, Tshabalala, Moriri (Chabangu, 75.), Modise, Pienaar (Van Heerden, 71.), Zuma. Szövetségi kapitány: Parreira.
Angola: Lama - Marco Airosa (Loco, 88.), Kali, Ruí Márques, Asha, Mendonca, Figueiredo (Zé Kalanga, 52.), André, Gilberto, Flávio, Manucho. Szövetségi kapitány: Goncalves.
gól: Van Heerden (88.), ill. Manucho (30.).

Csütörtökön kezdetét veszi a második forduló a csoportkörben, és a házigazdáknak jó esélyük van arra, hogy máris biztosítsák helyüket a legjobb nyolc között. Ghána ellenfele ugyanis az a Namíbia lesz, amely az első mérkőzésén 5-1-es vereséget szenvedett Marokkótól. A ghánai együttesnek ugyan kényszerű okokból változtatnia kell a védelmén, hiszen John Pantsil biztosan, John Mensah pedig valószínűleg nem léphet pályára, ám a namíbiaiak eddigi teljesítményét látva a hátsó alakzatnak aligha lesz túl sok dolga az összecsapáson.

Annál izgalmasabbnak ígérkezik a csoport másik összecsapása, ahol a nyitómérkőzést elveszített Guineának nyernie kell Marokkó ellen ahhoz, hogy maradjon továbbjutási esélye. Az észak-afrikai csapatból viszont hiányozni fog a Namíbia elleni találkozó hőse, a mesterhármast szerzett Szofian Alludi, aki az első összecsapáson megsérült. A helyét a csatársorban az ősszel még az MSV Duisburgban futballozó, de januárban a katari Al-Rajjanba szerződött Juszef Moktari foglalhatja el.

www.infosport-focivilag.hu