Vágólapra másolva!
A Hamburger SV még mindig három trófeáért van versenyben ebben a szezonban, és bár a bajnoki cím megszerzése utópiának tűnhet a hamburgiak számára, a német kupában és az UEFA-kupában akár még be is futhat végső győztesként a gárda. A klubtól a nyáron biztosan távozó vezetőedző, Huub Stevens mindenesetre szeretne valamilyen trófeával búcsúzni, és ezzel végleg beírná magát az egyesület történetébe, hiszen a HSV az 1987-es DFB-kupa-győzelem óta csak egy ligakupát nyert.

Amikor tavaly novemberben kiderült, hogy Stevens családi okok miatt (a szakember felesége súlyos beteg, egy eindhoveni kórházban kezelik) a szezon végén távozik a hamburgi egyesülettől, és a PSV mestere lesz, a német gárda a harmadik helyen állt a Bundesligában, és hátránya csak egy pont volt a listavezető Bayern Münchennel szemben.

Érdekes módon a szakvezető bejelentése óta az együttes egyetlen bajnokin sem tudott győzni, és így immár négy forduló óta nyeretlen a Bundesligában. Ez kevésbé tudható be a leendő edzőváltás keltette bizonytalanságnak: az utolsó három őszi fordulóban mutatott gyengébb teljesítmény inkább annak köszönhető, hogy a csapat az év végére nagyon elfáradt.

A hamburgiak számára ugyanis az idény már július 21-én megkezdődött, hiszen a gárda indult az UEFA-Intertotó-kupában. Innen be is verekedte magát az UEFA-kupa csoportkörébe, és mindez azt jelentette, hogy az előző esztendő második felében a HSV összesen 29 tétmérkőzésen lépett pályára. Ráadásul mindezt a Bundesliga egyik legszűkebb keretével hajtotta végre: az ősz során a csapatban mindössze 21 futballista lépett pályára, ennél kevesebb játékost csak a Karlsruher SC alkalmazott - de Hajnal Tamáséknak csak a bajnokságra kellett koncentrálniuk, míg a Hamburg a nemzetközi porondon és a német kupában is helytállt.

Ehhez képest tehát a harmadik pozíció, illetve a két kupasorozatban való továbbjutás kiváló eredménynek számított, amit a legtöbben elsősorban Stevensnek tulajdonítottak - hiszen majdnem ugyanez a csapat a holland mester érkezése előtt kieső helyen állt a pontvadászatban. Nem csoda, hogy a tréner távozásának hírek kissé megijesztette a szurkolókat, arról nem is beszélve, hogy a télen egyre biztosabbá vált: a csapat kulcsjátékosa, a holland középpályás, Rafael van der Vaart az idény végén szintén elhagyja a klubot.

A játékmester már a nyáron is közel állt a távozáshoz, de akkor nem tudta "kiprovokálni" az eladását, és az ősszel remek játékkal próbálta feledtetni "trükközését". A focista szerződése azonban 2010-ig érvényes, és az egyesület hiába tette meg az ajánlatát az új kontraktusra decemberben (a leendő szerződés 2012-ig szólt volna, évi négymillió eurós fizetéssel), a focista nemet mondott.

Mivel a jelenlegi kontraktusban szerepel egy záradék, amely alapján Van der Vaart 2009 nyarán potom másfélmillió euróért távozhat, így szinte bizonyos, hogy idén nyáron jó pénzért eladják őt. Érdeklődőben nincs hiány, és az olasz Juventus FC sportigazgatója, Alessio Secco nemrégen Hamburgban járt, hogy jelezze hivatalos vételi szándékát a HSV-nél - bár konkrét ajánlatot még nem tett.

A hírek szerint a németek legalább 17 millió eurót szeretnének kapni Van der Vaartért - a kérdés már csak az, hogy ez kompenzálja-e az a veszteséget, amit a holland távozása jelenthet. Mert a csapat támadójátéka jelenleg szinte teljesen a karmestertől függ: a középpályás a bajnokságban, az UEFA-kupában és a német kupában összesen 23 mérkőzésen szerepelt, és ezek közül csak négy olyan volt, ahol ne szerzett volna gólt vagy ne adott volna gólpasszt.

Van der Vaart esetleges pótlásával mindenesetre még nem foglalkoznak Hamburgban (bár máris megszerezték a következő idényre a másodosztályú SC Freiburg Burkina Fasó-i középpályását, Jonathan Pitroipát, aki azonban más karakterű játékos), hiszen a vezetőség először az új szakvezetőt szeretné megtalálni. A januári elnökségi ülésen határozottak alapján legkésőbb március végéig kellene megszületnie a végleges megoldásnak az edzőkérdésben, és a német szaksajtó szerint két szakember a legesélyesebb a posztra: Jürgen Klopp és Fred Rutten.

Utóbbi Stevenshez hasonlóan holland, sőt, ugyanaz a menedzsere, mint a mostani trénernek. Rutten jelenleg az FC Twenténél dolgozik, korábban pedig éveken keresztül volt a PSV Eindhoven pályaedzője. Klopp neve már ismerősebbnek csenghet hazánkban, a Németországban rendkívül népszerű tréner 2001 óta irányítja az FSV Mainzot, amely jelenleg a másodosztályban szerepel. A televíziós szakkommentátorként is tevékenykedő Klopp szerződése a nyáron lejár a mainziaknál, és a hírek szerint szívesen kipróbálná magát egy patinásabb egyesületnél - ami akár a Hamburger SV is lehet.

www.infosport-focivilag.hu