Vágólapra másolva!
Noha a szezon közben többször is úgy tűnt, hogy veszélybe kerül az Olympique Lyon újabb bajnoki címe, egyre valószínűbb, hogy a lyoni gárda idén megszerzi sorozatban hetedik bajnoki címét Franciaországban. Ezzel együtt a szakvezető, Alain Perrin helyzete korántsem ideális, elvégre a Bajnokok Ligájában neki sem sikerült bravúrt végrehajtania, és a személye meglehetősen sok feszültséget okoz a csapaton belül - többek között az ifjú titánnal, Karim Benzemával is összekülönbözött.

A nyáron a lyoniak kispadjára került mestert kis híján már szeptemberben menesztették, hiszen a bajnoki címvédő pocsékul kezdte az idényt, és ezért elsősorban a szakvezetőt tették felelőssé. A tréner ugyanis szakított a szinte az OL védjegyévé vált 4-3-3-as taktikával, és a 4-4-2-es formációt erőltette, ami nem nagyon feküdt a csapatnak. Ehhez társult még néhány kulcsember súlyos sérülése (a középhátvéd Cris és a kapus Grégory Coupet is hosszú időre kidőlt a sorból), aminek az lett az eredménye, hogy veszélybe került Perrin pozíciója. Az edző azonban képes volt belátni tévedését, és az AS Saint-Etienne elleni derbit megelőzően visszatért a megszokott taktikai sémához, a csapat pedig ismét elkezdte nyerni a meccseket.

Ráadásul a régi-új rendszer lehetővé tette, hogy a két fiatal tehetség, Karim Benzema és Hatem Ben Arfa együtt játsszon (előbbi középcsatárként, utóbbi balszélsőként), és a 2005-ben francia színekben U17-es Európa-bajnokságot nyert futballista a sokadvirágzását élő Juninho Pernambucano segítségével ismét az élre segítette a Lyont. Sőt az OL nem csak a Ligue 1-ben vette át a vezetést, hanem a BL-ben is továbbjutott csoportjából, pedig a Rangers FC elleni hazai vereség után ez sem tűnt túl valószínűnek. Már kérdés, hogy a legjobb nyolc közé kerülésért a Manchester Unitedet sorsolták a lyoniak ellenfeléül, ami nem sok jót ígért a klub számára, pedig az egyesület elnöke, Jean-Michel Aulas a hazai egyeduralom megszerzése után a nemzetközi porondon való sikert tűzte ki célul maga elé.

A téli átigazolási időszakban mindenesetre a Lyon a szokottnál jobban is átalakította keretét, ami részben annak a beismerése volt, hogy a nyári erősítések bizony nem a legjobban sikerültek. Az egyik szezon előtti igazolástól, Nadir Belhadzstól rögtön meg is váltak, kölcsönadták az RC Lens-nak, de nem tartottak igényt a cseh csatárra, Milan Barosra, illetve a brazil középpályásra, Fábio Santosra sem. Utóbbi távozásával felszabadult egy EU-n kívüli focistának járó hely a keretben, amit rögtön be is töltöttek az argentin César Delgadóval - őt a mexikói Cruz Azultól vették meg. Az ő szerződtetése még érthető volt (hiszen sokszoros válogatottról van szó), a barcelonai középpályás, Marc Crosas kölcsönvétele már kevésbé - ő ugyanis az ősszel pályára lépett a BL-ben a Barca színeiben, vagyis a lyoniak már nem nevezhették be a sorozatba.

Annál világosabb volt viszont, hogy miért vették meg a Juventus FC francia középhátvédjét, Jean-Alain Boumsongot - a centerhalfok ugyanis mintha el lettek volna átkozva ebben a szezonban Lyonban. Az idény során három lyoni középső védő is térdszalagszakadást szenvedett: még szeptemberben Patrick Müller és Cris, majd januárban az utóbbi pótlására megvett brazil Anderson is. Boumsong három és fél évre írt alá az OL-nél, és rögtön be is került a kezdő tizenegybe - a másik két új szerzemény, azaz Crosas és Delgado viszont pár meccs után kikerült onnan, és azóta is csak elvétve léptek pályára.

Mindez egybeesett a gárda téli "mini krízisével", amelynek során a korábban biztosnak tűnő előny a Girondins Bordeaux-val szemben minimálisra csökkent. Amikor január 12-én a Lyon 3-2-re legyőzte az FC Sochaux-t, akkor a csapat hat ponttal vezetett a riválisa előtt - bő egy hónappal később pedig a fór már csak egy egységnyi volt. A listavezető ez idő alatt kikapott a Lens-tól és a Le Mans csapatától, ráadásul mindez közvetlenül a Manchester United elleni BL-nyolcaddöntő előtt történt. A Vörös Ördögök ellen nem is jött össze a továbbjutás, bár a lyoniak a vártnál jobban megnehezítették az angolok dolgát (végül csak minimális, 2-1-es összesítéssel estek ki), azóta viszont sorozatban öt bajnokit nyertek - köztük a Bordeaux elleni rangadót, így az előny szinte behozhatatlanná, kilencpontossá nőtt.

Igen ám, de mindez nagy részben egy olyan személyi váltásnak volt köszönhető, ami éppen a legnagyobb sztárnak, Benzemának nem tetszik. Perrin egyrészt visszatette a kezdők közé a sérülés miatt a fél szezont kihagyott Fredet, mégpedig a középcsatár posztjára - ami azt jelenti, hogy Benzema a bal szélre, Ben Arfa pedig a kispadra került. A húzás ugyan maximálisan bejött, hiszen Fred öt meccsen hat gólt ért el, és a gárda támadójátéka is sokkal jobb lett, de Benzema meglehetősen ingerülten fogadta, hogy balszélsőt játszatnak vele. Ugyan a pályán ez nem látszott rajta, és a teljesítményére sem lehetett panasz, de lecserélésekor (mert Perrin mind az öt fordulóban lehozta, és csak egyszer kényszerű okból, sérülés miatt) vagy "elfelejtett" kezet fogni a helyére beküldött focistával, vagy a kispadon vágott le kisebbfajta hisztit. A külföldi sztárkluboknál pedig alighanem dörzsölték a tenyerüket: egy elégedetlen focistát könnyebb elcsábítani jelenlegi klubjától, márpedig Benzemát többek között a Manchester United, a Real Madrid és az FC Barcelona is szeretné megszerezni.

Állás a 30. forduló után:
1. Olympique Lyon 64 pont
2. Girondins Bordeaux 55
3. AS Nancy Lorraine 52
4. Olympique Marseille 46
5. OGC Nice 43
6. Le Mans UC 43
7. OSC Lille 42
8. FC Lorient 42
9. AFC Valenciennes 41
10. Stade Rennes 41
11. AS Saint Etienne 40
12. SM Caen 39
13. AS Monaco 37
14. AJ Auxerre 37
15. Racing Strasbourg (Szélesi Zoltán csapata) 35
16. FC Sochaux 35
17. RC Lens 34
18. Paris Saint Germain FC 32
19. Toulouse FC 31
20. FC Metz 18