Vágólapra másolva!
Idei első hazai mérkőzésén 1-0-s vereséget szenvedett a magyar labdarúgó-válogatott Szlovéniától Zalaegerszegen. Várhidi Péter csapatából ugyan hiányzott Gera Zoltán, Halmosi Péter, Hajnal Tamás és Dzsudzsák Balázs is, de ez sem mentség arra, hogy miért játszott ennyire rosszul a nemzeti tizenegy. A támadójátékban nem volt semmi elképzelés, a szlovén kapus alig találkozott a labdával, a szintén gyenge teljesítményt nyújtó vendégek sem vezettek viharos rohamokat, de kihasználtak egy hatalmas védelmi hibát.

barátságos mérkőzés:
Magyarország - Szlovénia 0-1 (0-0)
v.: Messner (osztrák)
Magyarország: Fülöp - Szélesi, Tímár, Juhász, Vanczák - Vass (Csizmadia, 80.), Tőzsér (Vadócz, 74.), Zsidai (Tisza, 38.) -Buzsáky (Ferenczi, 46.), Huszti - Priskin (Orosz, 63.).
Szlovénia: Handanovic - Brecko (Ilic, 70.), Jokic, Mörec, Suler - Kirm (Matic, 88.), Stevanovic, Sisic, Zlogar - Birsa (Jukan, 53.), Novakovic (Dedic, 77.).
gól: Sisic (58.)
sárga lap: Brecko (40.)

Nem zajlott zökkenőmentesen a magyar nemzeti tizenegy felkészülése az idei második mérkőzésre, hiszen az újdonsült apa, Gera Zoltán külön kérte Várhidi Pétert, hogy tekintsen el a beválogatásától, a szövetségi kapitány ráadásul nem számíthatott Hajnal Tamás és Halmosi Péter szolgálataira sem, és a meccs előtti napon Dzsudzsák Balázs és Buzsáky Ákos szereplése is kérdéses volt.

Kettőjük közül végül a QPR pazar formában lévő középpályása fájós bokával is vállalta a játékot, de a PSV balszélsőjének továbbra is sajgott a sarka, így helyette az MTK-s Zsidai László került be a kezdőbe, és Huszti Szabolcs visszatért eredeti posztjára, a bal oldalra.

Elöl a hétvégén új klubjában, a Prestonban először eredményes Priskin Tamás dolga volt a labdák megtartása és a védők lekötése, pedig az előzetes hírek még arról szóltak, hogy a hosszú idő után behívott Ferenczi István vagy az újonc Orosz Péter lesz a csúcsék. A védelem tengelyében egy új fiú kapott helyet Juhász Roland mellett, a Plymouth légiósa, Tímár Krisztián először húzhatta magára a meggypiros mezt.

A másik oldalon is volt gond bőven, egy vírusfertőzés miatt négy szlovén játékos is ágynak dőlt, kedd este mindössze 12 egészséges embere volt Matjaz Kek kapitánynak, de végül az orvosi stáb és pár telefon megoldotta a létszámhiányt.

Első félidő

A szlovén csapat kezdte a mérkőzést, az első percek a szokásos ismerkedés jegyében teltek el. Eltelt az első tíz perc, különösebb esemény nélkül, egyedül Birsa balos lövését lehet megemlíteni, amely jó egy méterrel kerülte el Fülöp kapujának bal alsó sarkát.

Bár Várhidi Péter előzetesen azt ígérte, hogy hazai pályán a támadásokon lesz a hangsúly, eleinte nagyon keveset volt a mieinknél a labda, igaz a szlovénok sem rohamoztak, de Fülöpnek azért a 14. percben volt dolga, amikor Birsa elől szedte fel a labdát egy hosszú indítás után.

A 17. percben megint a magyar egyesnek volt randevúja a labdával, ezúttal egy szabadrúgást ölelt magához magabiztosan. A 19. percben futott végig az első ígéretes hazai akció, de Vanczák beadását egy védő kibólintotta a berobbanó Priskin elől, majd az ellentámadásnál Tímár gurította szűken haza a labdát, így Fülöpnek meleg helyzetben kellett tisztáznia.

Fél óra elteltével feljegyezhettük az első magyar lehetőséget, Huszti keveredett ki a jobb oldalra, ballal adott középre, ahol Priskin egy védővel a nyakán fejelt, de a magas ívben érkező labdát Handanovic könnyen tette magáévá. Pár szurkoló reményteljesen dörzsölgette a tenyerét, amikor 40 méterre a szlovén kaputól szabadrúgáshoz jutott csapatunk, magas embereink előre is mentek, de Tőzsér beívelése nem lett jó Juhásznak.

Várhidi Péter már a szünet előtt megunta, hogy a támadójátékunk totálisan csődöt mondott, és a labda még Buzsákyig sem jutott el, nemhogy Priskinig, lehozta a három védekező középpályás egyikét, név szerint Zsidait, helyére pedig az újpesti gólfelelős, Tisza érkezett. Így a Várhidi-érában megszokott 4-2-3-1-es felállásra módosította a kapitány a szerkezetet.

Forrás: MTI

Buzsáky sérülten is vállalta a játékot, de neki sem ment igazán

Az első félidőről mindent elmond, hogy a csapatokat füttyszó kísérte az öltözőbe. Az mindenesetre nagyon látszott, hogy Hajnal, Gera, Dzsudzsák és Halmosi hiányában komoly gondjaink vannak a támadások kidolgozásával, persze a szlovénok sem nőttek fölénk, a két csapat egyetlen kapuralövést sem tudott összehozni az első játékrészben.

Második félidő

Cserélt a magyar válogatott, Ferenczi állt be Buzsáky helyére. A fordulás után a vendégcsapat dolgozta ki az első helyzetet, a Bundesliga 2 góllövőlistáját vezető Novakovic lépett ki, de a lövés pillanatában Juhász közbelépett.

Kabaréba illő jelenet végén szerzett vezetést a szlovén gárda: labdát szerzett a magyar válogatott, a középkörben Vass és Tőzsér is a másikra várt, így Zlogar elvitte a bőrgolyót, és három vendégjátékos tört kapura két magyarral szemben. A szlovén csapatkapitány balra tolta a labdát Novakovicnak, aki önzetlenül továbbtette Sisicnek, neki pedig az üres kapuba kellett csak passzolnia (0-1).

A kiugrani készülő Ferenczit tévesen állította meg lesen a játékvezető, aztán új csatártársat kapott a Barnsley légiósa, mert a 63. percben Priskin helyett az újonc Orosz Péter lépett pályára. Újabb védelmi hiba eredményezett szlovén ziccert, Vass fordult a labdával a saját kapuja felé, Novakovic elvette tőle a játékszert, majd egy az egyben mehetett Fülöpre, de a kapus bravúrral hárított. A másik oldalon Suler kényelmeskedett, így Orosz csaphatott volna le a labdára, de a hátvéd elgázolta a 16-osnál, meglepetésre az osztrák bíró nem adott lapot, pedig a piros sem lett volna túlzás.

A 76. percet jól jegyezzük meg, egy magyar játékos ugyanis végre lövéssel próbálkozott! Vanczák Vilmos volt ez a hős honfi, aki jó 26 méterről ugyan vagy egy méterrel a léc fölé bombázott, de legalább megpróbálta. Sőt, Ferenczi már a kaput is eltalálta, Vadócz lekészítése után 17 méterről lőtt, azért Handanovic nem kapott szívrohamot, mert a labda vagy háromszor lepattant, mire a kapusig eljutott.

Forrás: MTI

Vass küzdött, harcolt, de a gólnál hatalmasat hibázott

Az utolsó tíz perc kezdetén Vadócz is aktívkodott egyet, 18-ról elvállalta, de ez is elzúgott a léc fölött. Tisza 27 méteres szabadrúgása is csak addig tűnt ígéretesnek, amíg neki nem futott a labdának a cserejátékos, nagyon gyatra kísérlet volt. Huszti éles szögből elengedett lökete már egészen közel volt a bal alsóhoz, fájdalom, az asszisztens már lest jelzett.

Három percet hosszabbított a bíró, Huszti a 91. percben szépen fordult rá a labdára, de egy védőről szögletre pattant a labda. A kornert a Hannover légiósa adta be, a rövid saroknál Ferenczi robbant be, de fejese elkerülte a kaput.

Vége, nyertek a szlovénok.

"A mai magyar futball Gera és Hajnal nélkül nehezen létezik, nemzetközi szinten kellenek olyan játékosok, akikben van erő, most ez nem volt meg mindenkiben. Fél óra után lehetett érezni, hogy messze vagyunk a támadójátéktól. A második félidőben muszáj volt kockáztatni, gyakorlatilag négy csatárral játszottunk. Egyszerűen ma nem volt minőségi játékunk" - nyilatkozta a találkozó után Várhidi Péter szövetségi kapitány.

Nem csak a felnőtt csapat, hanem az U21-es gárda is vereséget szenvedett, a fiatalalok a horvátoktól kaptak ki 3-1-re.

U21-es barátságos mérkőzés:
Horvátország - Magyarország 3-1 (1-1)
gól:
Gusic (5., 11-esből), Kalinic (82.), Ilicevic (87.), illetve Szalai Á. (37., 11-esből)