Vágólapra másolva!
Pavol Durica, az FC Fehérvár szlovák légiósának Debrecen elleni hihetetlen megmozdulása ráirányította a figyelmet a futballpályák pechvogeljeire, akik előtt az elmúlt évek legmeghökkentőbb öngóljaiból készült összeállítással tisztelgünk. Van itt minden, mint a búcsúban: a legendás Tokody-féle csavarás, góllal végződő bedobás, saját hálójába bólintó kapus, mindenkit meglepő félpályás hazaadás, hiszen mégiscsak a legszebb öröm a gólöröm. Vagy a káröröm?

Kezdjük a legfrissebb élménnyel, a Magyar Kupa negyeddöntőjében a Debrecen 2-1-re vezetett a Fehérvár ellen, ha így maradt volna, következett volna a hosszabbítás.

Ám Dombi rutinja és Mohl fegyelmezetlensége miatt büntetőhöz jutott a Loki, a labda mögé Takács állt, Sebők viszont megérezte az irányt, és gyors vetődéssel hárított. A csereként beállt szlovák Duricát viszont nem nyugtatta meg a kapus bravúrja, és parádés lövéssel vette be saját kapujának bal felső sarkát, amivel végül a Debrecen ment tovább.

175301outform.html400350


Durica előtt sokáig Tokody Tibor nevét emlegették, ha emlékezetes öngól került szóba, a Győr jelenlegi, az Újpest egykori játékosa még a liláknál kereste a kenyérrevalót 2001 tavaszán, amikor a Dunaferr elleni találkozó második félidejének elején a Lengyel lövése után Bíró Szabolcsról kipattanó labdát előbb átvette, majd feltekerte a bal felsőbe.

Később elismerte, hogy egy pillanatra megzavarodott, azért sikerült összehozni ezt a nem mindennapi mutatványt, szerencséjére az Újpest végül otthon tartotta a három pontot, de így is állandó beszédtémát jelentett az öngól.

175302outform.html400350


Mindenképpen itt a helye annak a gólnak, amivel a magyar válogatott utoljára ért el egy világverseny kapujába, 1997-ben Finnországban játszotta utolsó vb-selejtezőjét a Csank János irányította nemzeti tizenegy, és egy döntetlen már továbbjutást, vagyis pótselejtezőt ért volna. Sumiala góljával az északaiak sokáig vezettek, de amikor már mindenki a hármas sípszót várta, csoda történt!

Egy szögletet követően Keresztúri, Halmai, Sebők útvonalon haladt a labda. Sami Hyypiä kétségbeesetten menteni akart, de Oroszt találta el. Az MTK csatáráról a finn kapu felé pattanó labdát Mahlio próbálta meg kivágni, de pont az előtte bukdácsoló Moilanent találta el, akinek a hátáról a kapuba vánszorgott a labda. Az 1-1-es döntetlen pedig azt jelentette, hogy a csoport második helyén Magyarország végzett, így a mieink játszhattak pótselejtezőt, akiben nem sok köszönet volt, de ez már egy másik történet.

175303outform.html400350


Szintén volt magyar érdekeltsége a 2000 februárjában a belga élvonalban játszott Charleroi-Geel találkozón esett öngólnak, mert a vendégeknél négy honfitársunk, Fehér Csaba, Szekér István, Lendvai Miklós és Preisinger Sándor is pályára lépett, utóbbi be is talált a Charleroi kapujába.

A 93. percben 2-1-re vezetett a Geel, amikor Kere, a hazaiak védőkje labdát vesztett a saját térfelén, Daelemens észrevette, hogy Lecomte kapus kinn áll, és egyből kapura ívelt, a portás azonban a 16-oson kívül kézzel hárított. A bíró mégsem fújt a sípjába, de ezt a bosszús védő nem észlelte, és mérgesen a hálóba bikázta a labdát. Ekkor viszont már jelzett a sípmester, így született meg a Geel harmadik gólja, a vendégjátékosok látványosan meg is ünnepelték a gólszerzőt, éppen Szekér az egyik, aki a felvételen is látható.

175304outform.html400350


Néha egy ártatlannak induló bedobás is nagy galibát okozhat, 2002 szeptemberében a birminghami rangadón a City és az Aston Villa csapott össze, és a derbi a finn kapus, Peter Enckelman hibája miatt maradt emlékezetes. Mellberg, a Villa svéd védője gyorsan elvégzett egy bedobást, majd elindult felfelé, hiszen ilyen mozdulat rutinmunka minden futballpályán, Enckelman is már azt nézte, hogy mit kezdjen a labdával, de az elsuhant a lába alatt, és a kapuban kötött ki. A góltól eksztázisba került City-drukkerek közül többen is a pályára rohantak, persze nem azért, hogy vigasztalják a bakizó kapust, akit azonban az obszcén mutogatás sem mozdított ki letargiájából, üveges tekintettel tűrte a megalázó jelenetet.

175305outform.html400350


Paul Robinsont, az angol válogatott kapusát a zágrábi Maksimir-stadionban tréfálta meg egy fűcsomó, Gary Neville hazagurítása után ugyanis a szigetországi egyes elrúgott a labda alatt. Bár a horvátok ekkor már 1-0-ra vezettek az Eb-selejtezőn, ez a gól végleg összetörte az angolokat, és nem tett jó Robinson lelkének sem, akit az sem vigasztalt, hogy hivatalosan Neville öngóljaként került a jegyzőkönyvbe a találat, és a kínos jelenet után látványosan bosszút állt az őt megfricskázó gyepdarabon.

175306outform.html400350


És még mindig a kapusok főszerepben, a kínai Qingdao hálóőre sem találta meg a helyes irányt, előbb egy nagy bravúr után a lécre imádkozta a labdát, majd pillanatnyi zavarában elfelejtette, hogy neki kézzel is szabad érinteni a labdát, és fejjel akart menteni, pechére túl közel volt a saját kapuja.

175307outform.html400350


Térjünk vissza a futball őshazájába, ahol igazi gyöngyszemeket lehet még találni, akár a harmadosztályban is. Normál esetben a Darlington-Bury mérkőzés nem bír jelentős médiaérdeklődéssel, de a videómegosztó oldalaknak hála elég sokan megismerték Chris Brass nevét, aki a meccs elején felszabadítás gyanánt egyszerűen orrbarúgta magát a labdával, és a bizarr mozdulatsor vége az lett, hogy vezetéshez juttatta a Darlingtont. Nem semmi a kommentár szövege sem: Ronaldinho, nézd ezt, és tanulj...

175308outform.html400350


De akkor mit mondjunk Jamie Pollock magánszámára? A Manchester City játékosa előbb kiosztott egy esernyőt, majd átbólintotta a labdát a kapus fölött, apró szépséghiba, hogy mindezt a saját kapujánál követte el. Ráadásul ennek a gólnak nagy szerepe volt abban, hogy a City története során először a harmadosztályba került, míg a Queens Park Rangersnél imába foglalták Pollock nevét, mivel a nyugat-londoniak így bennmaradtak a második vonalban. Hogy a QPR-drukkereknek mennyit jelentett ez a gól, azt jól mutatja, hogy egy szavazáson, amely az elmúlt 2000 év legbefolyásosabb személyét kereste, Pollock a Rangers-fanatikusok akciójának köszönhetően Jézust megelőzve az élen végzett...

175309outform.html400350


Egy sztárcsapatban játszó hátvédnek sem mindig lehet jó napja, Marco Materazzit amúgy is sokszor, sok helyen támadták már a néha a brutalitás határát súroló belépői miatt, de most nem emiatt került be az összeállításba, hanem a 2006 áprilisában összehozott öngólja miatt. Az Inter 0-0-ra állt a kiesés elől menekülő Empoli otthonában, amikor a 89. percben Mátrix majdnem a félpályáról haza akarta adni a labdát, csak éppen nem vette észre, hogy a kapus közben elhagyta állomáshelyét. A toszkán kiscsapat ezzel kulcsfontosságú három ponthoz jutott, míg a milánóiak elvesztették a második hely megszerzésének esélyét, igaz, később a bundabotrány miatt így is megkapták a bajnoki címet a Juventus és a Milan kizárása miatt.

175310outform.html400350