Vágólapra másolva!
Nem sok hiányzott a Borussia Dortmundnak a bravúrhoz a német kupa döntőjében, hiszen a BVB hosszabbításra kényszerítette a Bayern Münchent, ám a bajorok végül megnyerték a mérkőzést. A sárga-feketék a fináléba kerüléssel ugyan kiharcolták a nemzetközi kupaszereplést, ám ez sem feledteti pocsék bajnoki szereplésüket, ami miatt veszélyben van Thomas Doll edző állása - akivel pedig februárban hosszabbítottak szerződést.

A dortmundi egyesület az elmúlt időszakban messzire került az 1990-es évek második felének eredményeitől, amikor a gárda nemzetközi szinten is élcsapatnak számított (1996-ban például BL-t nyert, de még 2002-ben is döntőt játszott az UEFA-kupában), ráadásul a felelőtlen gazdálkodás eredményeképpen a csőd is fenyegette az egyesületet. Ebből mostanra sikerült kilábalni, és a jelenlegi pontvadászat előtt a dortmundiaknak már arra is volt lehetőségük, hogy némi pénzt költsenek a játékospiacon.

Ezzel együtt a szezonra vonatkozó célkitűzés az volt, hogy a gárda stabilizálja a helyét a középmezőnyben, lehetőleg annak az első felében, ám a nemzetközi kupaporondra való kijutás inkább csak vágyálomnak, mint realitásnak tűnt.

Amikor aztán öt forduló után a csapat a negyedik helyen állt a tabellán, a vérmesebb drukkerek már az európai szereplésről beszéltek, ám a csapat gyorsan kiábrándította őket. Az ősszel a Borussia volt a legkiszámíthatatlanabb csapat a Bundesligában: Thomas Doll együttese képes volt arra, hogy 3-0-ra legyőzze a Werder Brement, vagy hatot rúgjon az Arminia Bielefeldnek - ugyanakkor otthon 3-0-s vereséget szenvedett a Hamburger SV-től, vagy Wolfsburgban beleszaladt egy 4-0-s zakóba. Ennek köszönhetően a csapat féltávnál a tizedik helyen állt a tabellán, ami többé-kevésbé megfelelt a várakozásoknak - az viszont mindenképpen pozitívumot jelentett, hogy a Német Kupában még versenyben volt a gárda.

A téli szünetben pedig tovább folytatódott a keret megerősítése. A dortmundiak 2,5 millió euróért megvásárolták a szerb válogatott jobbhátvédet, Antonio Rukavinát a Partizan Beogradtól, illetve kölcsönvették a Bayern München fiatal védőjét, Mats Hummelst is.

A harmadik kiszemelt az Arsenal FC kapusa, Jens Lehmann volt, akivel szintén nagyon közel kerültek a megállapodáshoz, ám a rutinos portás (aki Londonban kevés játéklehetőséget kapott, ezért merült fel a klubváltás lehetősége) az utolsó pillanatban visszalépett a transzfertől. Ezzel együtt a vezetőség úgy ítélte meg, hogy a szakmai stáb megfelelő munkát végzett, hiszen előbb a sportigazgató, Michael Zorc szerződését hosszabbították meg 2009-ig, majd pedig a tréner, Thomas Doll is új szerződést írt alá: ő 2010-ig kötelezte el magát.

A gond csak ott volt, hogy a bajnokságban tavasszal egyre rosszabbul teljesített a gárda, és 12 mérkőzésből mindössze kettőt tudott megnyerni - ráadásul olyan kínos vereségek is érték, mint az örök rivális FC Schalke 04 elleni hazai 3-2-es kudarc, vagy a Bayern München elleni 5-0-s fiaskó. Doll egyetlen szerencséje az volt, hogy a kupában bejutott a döntőbe a csapat (és ehhez azért tényleg kellett Fortuna is, elvégre a sárga-feketék a negyed- és az elődöntőben is másodosztályú csapattal találkoztak, ráadásul hazai pályán), és mivel ott éppen a szinte biztosan bajnok Bayern volt az ellenfél, így aztán a fináléba kerülés egyben a nemzetközi kupaszereplés kiharcolását jelentette.

Ám a hírek szerint lehet, hogy ez sem menti meg a szakembert, akinek sorsáról az utolsó öt forduló dönthet. Mert ha nem vigyáznak, a dortmundiak még a kiesési zónába is visszacsúszhatnak: a jelenleg a 13. pozícióban álló BVB előnye már csak hét pont a 16. Hansa Rostockkal szemben.

A gyenge szereplés első számú oka kétségtelenül a védelem, hiszen a Dortmund kapta a legtöbb gólt a Bundesligában: 29 forduló alatt összesen 53-at, ami rengeteg. Ez persze csak részben Doll hibája, de sokat elárul az a tény, hogy a szakvezető 29 mérkőzés alatt 19 különböző összeállításban küldte pályára a hátsó alakzatot!

A legbiztosabb pont még a balhátvéd Dedé volt, és az ő teljesítményére nem is nagyon lehetett panasz, bár érdemes hozzátenni, hogy a brazil védőiskolának megfelelően ő sem annyira a védekezésben, mint inkább a támadásban jeleskedett: tíz asszisztjával ő áll a Bundesliga gólpasszlistájának élén! A többi hátvéd viszont egymást múlta alul, főleg a középső emberek: Robert Kovac vagy Christian Wörns felett látványosan eljárt az idő, mégis többnyire inkább ők kaptak lehetőséget, mint a fiatalabb Markus Brzenska vagy Martin Amedick.

Nem csoda, hogy a következő szezonra szóló erősítési tervekben legalább egy, de ha lehet, inkább két középhátvéd áll az első helyen - a dortmundiak elsősorban a francia Le Mans UC szerb bekkjére, Mirko Basára fenik a fogukat. De az sem véletlen, hogy máris megszerezték a Karlsruher SC magyar irányítóját, Hajnal Tamást, hiszen ezen a poszton az egy évvel korábban szintén a KSC-től leigazolt Giovani Federico finoman fogalmazva is csődöt mondott, a horvát Mladen Petric pedig inkább csatárként vált be (13 találatával ő a klub házi gólkirálya).

Ezeket az igazolásokat a Zorc, Doll páros próbálja tető alá hozni, és bár a német sportsajtóban egyre többet cikkeznek a tréner esetleges leváltásából, ha az utolsó öt fordulóban nem omlik teljesen össze a gárda, akkor a szakvezető alighanem kap még egy lehetőséget.

Persze ha nem sikerül valamelyest javítania a csapat helyezésén a szezon hátralévő részében, akkor a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása mellett is az övé lesz az a kétes dicsőség, hogy az elmúlt 20 év legrosszabb bajnoki szereplését futja a BVB-val - amely utoljára 1988-ban végzett az első tízen kívül a Bundesligában.

www.infosport-focivilag.hu

Kupát nyert a Bayernhttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20080419-a-topligak-szombati-eredmenyei.html?pIdx=4