Vágólapra másolva!
Az 1994-es világbajnok brazil labdarúgó-válogatottra épülő Brazil Masters94 6-4-re nyert a Honvéd bajnokcsapataiból összeállított együttes ellen a Bozsik-stadionban rendezett gálamérkőzésen.

gálamérkőzés:
Honvéd Champions - Brazil Masters 94 4-6 (3-3)
Bozsik-stadion, 5000 néző
v.: Puhl
Honvéd: Andrusch - Sallai, Nagy A., Garaba, Varga J. - Sikesdi, Gyimesi, Détári - Bodonyi, Dajka, Esterházy. cserék: Disztl P., Vincze I., Cseh, Csábi, Bánfi, Kovács K., Hamar, Pisont, Illés, Halmai, Márton G., Matthäus.
edző: Supka Attila
Brazil Masters 94: Gilmar - Josimar, Aldair, Ronaldao, Lira - Ricardo Rocha, Valber, Valdo, Bebeto - Viola, Donizete. cserék: Wagner, Torres, Djalminha, Joao Paulo, Edmar.
edző: Carlos Alberto Torres
gól: Détári (14.), Hamar (35.), Pisont (42.), Bodonyi (52.), illetve Donizete (4.), Viola (11., 26.), Lira (75.), Bebeto (82.), Joao Paulo (89.)

A többek között Garaba Imre, Sallai Sándor, Bodonyi Béla, Détári Lajos, Kovács Kálmán, Vincze István, Illés Béla nevével fémjelzett Honvéd Champions ötezer néző előtt olyan egykori világsztárokkal mérte össze a tudását, mint Bebeto, Aldaír, Gilmar, Josimar, Viola vagy Ronaldao.

A Honvéd Championsban pályára lépett egy vendégjátékos is, Lothar Matthäus világbajnok, korábbi magyar szövetségi kapitány személyében.

A közönség már a negyedik percben gólnak tapsolhatott, Bebeto vette mellre a labdát a kezdőkörnél, aztán fordulásból emelt a védők mögé, Donizete rajtolt a labdára, bevezette a 16-oson belülre, aztán jobbal elgurított Andrusch mellett (0-1).

Nem sokkal később a kispesti lescsapdát kijátszva három brazil mehetett a hazaiak kapujára, végül Viola volt az, aki szemtelen csellel leültette Andruscht, aztán a hálóba gurított (0-2). Három perc múlva jött a Honvéd válasza: Sallai adott be jobbról, Détári jobbal felpörgette a labdát, amit Bodonyi fejelt vissza elé, Döme pedig ballal emelt a léc alá (1-2).

Aztán a 86-os vébén jobbhátvéd létére két pazar bombagólt szerző Josimar villant, Andrusch bravúrral tolta ki a labdát a jobb felső saroknál, a túloldalon Bodonyi lökete is centikkel kerülte el a kaput. Majd a 26. percben jött az igazi brazil varázslat: Donizete emelt középre, ahol Viola előbb mellrevette a labdát, majd ballal káprázatos ollózós gólt szerzett, a labda a léc aljáról vágódott a gólvonal mögé (1-3).

A kispestiek német vendégjátékosa, Matthäus is megmutatta magát, a fénykorában rá jellemző megindulás után Hamart ugratta ki, aki "poborskysan" löbbölt át a kifutó kapus fölött, ez is gyönyörű gól volt (2-3). És még nem volt vége, a 90-es évek kispesti futballjának két királya játszott össze, Illés készítette le a labdát Pisontnak, aki 20 méterről, belsővel helyezett a bal alsóba (3-3).

Lendületbe jöttek a honvédos legendák, és bár Bebeto ziccerével indult a második félidő, de aztán a meccs folyamán először megszerezték a vezetést a hazaiak: Vincze sarokkal passzolt Bodonyi elé, aki jobb külsővel lőtt a jobb sarokba (4-3). Sőt, növelhette volna előnyét a Honvéd, de Illés és Hamar addig passzolgatott ziccerben, míg egy brazil védő visszaért.

Forrás: MTI

A nézőknek integető Viola szerzett egy szemtelen és egy szenzációs gólt

A kihagyott lehetőség a 75. percben megbosszulta magát, akkor Lira 22 méteres szabadrúgása Halmai fején változtatott irányt, így Disztl Péter tehetetlen volt (4-4). A brazilok láthatóan nagyon komolyan vették a gálameccset, és meghajtották a végét is, Disztlnek egy percen belül két bravúrt is be kellett mutatnia, hogy konzerválja a döntetlent.

A 82. percben Joao Paulo passza után Bebeto maradt üresen, és a világbajnok csatár ennél jóval nehezebb helyzetből is betalált már, most sem hibázott (4-5). A végén a Disztlt megelőző és kicselező Joao Paulo állította be a 6-4-es végeredményt, de az eredménynél sokkal fontosabb volt, hogy igazi örömfocit mutatott be mindkét csapat, és jó volt újra látni a 80-es, 90-es évek magyar futballjának meghatározó alakjait.

A találkozót Puhl Sándor vezette, aki az 1994-es vb-döntőt is dirigálta. A dél-amerikai együttest Pellady Péter cége, a kispesti csapat marketing partnere, a Permiras Kft. hozta létre azzal a céllal, hogy népszerűsítse a 2014-es brazíliai világbajnokságot. A tervezett sorozatnak a kispesti mérkőzés lesz az első állomása. Az összecsapás nyereségét a Magyar Futballakadémia kapja meg.