Vágólapra másolva!
A Chelsea hosszabbítás után 3-2-re nyert a Liverpool ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján, és 4-3-as összesítéssel bejutott a sorozat moszkvai fináléjába, ahol a Manchester United lesz az ellenfele. 

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Chelsea - Liverpool 3-2 (1-0, 1-1, 3-1)
London, 42 500 néző
v: Rosetti (olasz)
Chelsea: Cech - Essien, Carvalho, Terry, A. Cole - Makelele, Lampard (Sevcsenko, 119.), Ballack, J. Cole (Anelka, 91.) - Drogba, Kalou (Malouda, 71.)
Liverpool: Reina - Arbeloa, Carragher, Skrtel (Hyypia, 23.), Riise - Mascherano, Xabi Alonso - Kuyt, Gerrard, Benajun (Pennant, 78.) - Torres (Babel, 99.)
gól: Drogba (33., 105.), Lampard (98. - tizenegyesből), illetve Torres (64.), Babel (117.)
sárga lap: Xabi Alonso (41.)
továbbjutott: a Chelsea, hosszabbítás után, 4-3-as összesítéssel

A Chelsea az elmúlt három évben kétszer is elődöntőt játszhatott a Bajnokok Ligájában a Liverpool ellen, de egyik alkalommal sem jutott be a fináléba. Most azonban a londoniak voltak kedvezeőbb helyzetben, hiszen az Anfielden elért 1-1 után hazai pályán játszhatták a visszavágót.

A Vörösöknek tehát gólt kellett szerezniük, ettől azonban nem feltétlenül estek kétségbe, hiszen a legutóbbi kilenc BL-meccsük mindegyikén betaláltak. Más kérdés, hogy a Stamford Bridge-en eddig mintha béklyó lett volna a máskor oly biztos liverpooli lábakon, Rafael Benítez irányítása alatt ugyanis egyetlen gólt sem lőttek a Chelsea otthonában az elődöntő előtt.

A Mersey-partiak nyolc összecsapás óta voltak veretlenek a Bajnokok Ligájában, a Chelsea viszont 2006 februárja óta semmilyen sorozatban nem kapott ki hazai pályán, és ebben a BL-szezonban egyedül a Rosenborg tudta bevenni a kapuját a Stamfordon.

A visszavágó mintegy felvezetéseként pár órával a kezdő sípszó előtt a hazaiak támadója, Didier Drogba "vágott vissza" Beníteznek, miután a Liverpool menedzsere azzal vádolta meg az elefántcsontpartit, hogy színészkedett az első mérkőzésen, továbbá azt is állította, hogy egész gyűjteménye van Drogba műeséseiből. "Nagyon tiszteltem Benítezt, egészen mostanáig. Nagyot csalódtam benne. Egy topedzőnek sohasem lenne szabad így megtámadnia egy játékost. Talán csak keresett valamit, amivel kizökkenthet minket a mérkőzés előtt" - reagált a kritikára Drogba.

A mérkőzés előtti legnagyobb kérdés az volt, pályára lép-e az édesanyját gyászoló Frank Lampard. A középpályás végül vállalta a játékot, az első meccsen kezdő Malouda helyén pedig ezúttal Kalou kapott lehetőséget a Chelsea-ben. A Liverpool két helyen változott az egy héttel ezelőtti tizenegyhez képest, Babel helyett Benajun, míg a sérült Fábio Aurélio helyett az odavágó negatív hőse, Riise került a csapatba.

Szakadó esőben kezdődött a találkozó, melynek első lövését Drogba eresztette kapura az 5. percben. A kellemetlenül pattanó labdát Reina kitolta, hogy aztán a szöglet után Essien is odapörköljön, ekkor azonban nem kellett közbeavatkoznia a vendégkapusnak.

Forrás: getty Images

A 10. percben Torrest találta meg kecsegtető helyzetben Gerrard átadása, a szőke csatár pedig - akárcsak az első meccsen - kissé balra sodrodva a kivetődő Cech-be püffölte a labdát.

A Chelsea ugyan nem alakított ki ilyen nagy helyzetet az első negyedórában, Benítez mindazonáltal elkönyvelhette magában, hogy talán kár volt Drogbát felpaprikáznia, a csatár ugyanis szemmel láthatóan gólra volt élesítve, ráadásul Skrtel is belesérült a leszerelésébe.

A 19. percben Drogba igyekezete egy helyzet formájában nyerte el jutalmát, a balösszekötő helyéről azonban elgurított a hosszú sarok mellett, noha a másik oldalon tisztán érkező Joe Cole-hoz is passzolhatott volna. Aztán Essien próbálkozott ismét, Reinának megint igyekeznie kellett, hogy odaérjen a jobb sarokra, majd a 25. percben Ballack löketét öklözte a mezőnybe.

A 33. percben góllá érett a Kékek fölénye: Kalou lépett ki, becsapta Hyypiát, majd 15 méterről lőtt, Reina bravúrral védett, de a labda az érkező Drogba elé került, aki a kapus hóna alatt jobbal, keményen a bal alsóba küldte azt.

A 42. percben pár centin múlt, hogy nem nőtt tovább a Chelsea előnye, Ballack jobb kapufa mellett eltekeredő szabadrúgására el sem indult Reina.

Forrás: MTI

A szünet után a Liverpool a térféllel együtt harcmodort is cserélt, amennyiben egy percen belül kétszer is nagy zavart keltett a Chelsea tizenhatosán belül. Előbb Gerrard fejelte vissza a labdát Kuytnak, akinek közeli lövését Cech spárgázva hárította, a szöglet után pedig Drogba mentett hasonló hősiességgel Torres elől.

Ám hamar rendezte a sorait a Chelsea, és az 52. percben már igazi ínyenceknek való támadást vezetett: Drogba beadása után Ballack elegánsan tette le a labdát Lampardnak, aki 17 méterről lőtt, Reina védése azonban véget vetett a bemutatónak.

Olyannyira, hogy a 64. percben egyenlített a Liverpool: a második félidőre a Kuyttel helyet cserélő Benajun jobbról indulva átkígyózott a Chelsea védelmén, majd Torreshez játszott, a spanyol pedig 10 méterről estében bal alsó sarokba kanalazta labdát.

A 79. percben Essien szinte az egész jobb oldalt végigszólózta, minek végén éles szögből a jobb oldali oldalhálóba tűzte a labdát.

A rendes játékidő végére az iram és a küzdelem szemernyit sem csökkent, de érthető módon egyik gárda sem rohamozta fejveszte a másik kapuját, így jöhetett a hosszabbítás, amelyben már annál inkább egymásnak estek a csapatok.

A 92. percben egy szöglet után Hyypia fejelt hajszállal a kapu mellé, majd a másik oldalon az egyszer már kicselezett Carragher szerelte becsúszva az utolsó pillanatban Drogbát. Essien lövése után már a hálóban táncolt a labda, a bíró azonban les miatt nem adta meg a gólt.

A 98. percben tizenegyeshez jutott a Chelsea, Ballackot buktatta a rossz ütemben becsúszó Hyypia. A büntetőt Lampard vállalta, aki a jobbra vetődő kapus mellett biztos lábbal a bal sarokba lőtt, majd arccal a fűre borulva elsírta magát.

Forrás: Getty Images

A Chelsea pedig most már nem adta meg az esélyt a Liverpoolnak, hogy még egyszer kiegyenlítsen, a "harmadik félidő" végén Drogba újra betalált, és ezzel gyakorlatilag eldöntötte a párharcot: Anelka jobbról érkező, lapos beadásából, Riisét megelőzve, 10 méterről verte be a labdát a bal alsó sarokba.

Az utolsó felvonás mégis izgalmasan alakulhatott volna, ha Rosetti játékvezető megad a Liverpoolnak egy jogosnak tűnő büntetőt, ám a vendégeknek az utolsó két percre így is sikerült visszajönniük a meccsbe, Babel ugyanis vagy 35 méterről hatalmas gólt lőtt Cech-nek, aki már csak a hálóba tudta segíteni a labdát.

A Chelsea 3-2-re, összesítésben 4-3-ra nyert, és története során először játszhat a Bajnokok Ligája döntőjében.