Vágólapra másolva!
Nem szokás előre ünnepelni egy kupadöntőt, a skótok azonban inkább diktálják, semmint követik a divatot. Egy nappal a szerdai Rangers-Zenit labdarúgó UEFA-kupa-finálé előtt a glasgow-i csapat drukkerei ellepték Manchestert, és azóta is kedvenc dalaikat éneklik, közben persze megállás nélkül söröznek, és megálmodták, hogy Barry Ferguson magasba emeli a trófeát. Egyetlen ellenségük a papírforma, ami orosz sikert ígér. Ki nyer ma?

Juha Pál helyszíni tudósítása Manchesterből

Sokan egy legyintéssel elintézik az idei, manchesteri UEFA-kupa-döntőt, mondván: a Bajnokok Ligája mögött erősen lemaradva csak második sorban álló kupasorozat presztízse nem elég nagy, ráadásul a fináléba jutott Zenit és a Rangers egyike sem (igazi) sztárcsapat. Ha viszont megnézzük, miképp - és milyen csapatokat búcsúztatva - jutott el a két idei döntős a manchesteri ki-ki meccsre, máris árnyaltabb a kép.

Tény, több ismerős játékost lehetne felfedezni, ha mondjuk Bayern München-Fiorentina, netán Bayern-PSV fináléra kerülne sor (Dzsudzsák Balázs a magyar, Luca Toni és Adrian Mutu az európai futballínyenceket hozhatná lázba), a papírforma azonban gyakran, de nem mindig érvényesül.

Így történt ez a 2007/2008-as UEFA-kupa-szezonban is: végül a sokak szerint antifutballal előrukkoló Rangers és a nyugat- és közép-európai fül számára ismeretlen nevekből összerakott Zenit jutott el a csilivili trófea közvetlen közelébe. Talán pont a váratlan párosítás miatt lesz pazar találkozó a szerda esti?

A Rangers a Bajnokok Ligájából - a sikertelen csoportselejtezőt követően - került át az UEFA-kupa legjobb 32 csapata közé, s a görög Panathinaikoszt, a német Werder Brement, a portugál Sporting Lisboa, majd végül az elődöntőben az olasz Fiorentinát is elütötte a továbbjutástól - úgy, hogy a skótok legnagyobb sztárja, a csapatkapitány Barry Ferguson 210 perces gólcsend után a 11-es párbajban elpuskázta a saját kísérletét, ám társai végül "kisegítették". A gólszerzés nem kenyere Walter Smith csapatának, igaz, ezt Nacho Novo kikéri magának - a spanyol Rangers-csatár múlt szombaton duplázott a skót bajnokságban a Dundee United ellen, az egyik gólja ráadásul szépségdíjas volt.

Túlzásokba persze ne essünk, azért nem valószínű, hogy megismétlődik a 2001-es finálé végeredménye (Liverpool-Alavés 5-4), s túl sok gólt még a skót újságírók sem várnak a glasgow-i célfocit játszó csapattól. "Hosszú éjszaka lesz ez a Rangers számára, 11-esekre fog játszani. Most úgy érzem, 3 vagy 4-0-ra győz a Zenit, de korábban mindig rámcáfolt a csapat" - osztotta meg érzéseit az [origo] helyszíni tudósítójával az egyik skót újságíró, aki ennyivel azért nem érte be. "Figyeld majd meg, ez lesz a legvédekezőbb csapat, amit valaha láttál! Várhatóan most is négy védővel és két védekező középpályással szerepel majd a Glasgow, s ott van még a cséká Barry Ferguson, aki szintén a bekkelés nagymestere. Elöl csak egy csatár lesz, akinek egyedül kellene feltörnie az ellenfél védelmét. Nos, nem jellemző a szép játék a Rangersre, s úgy vélem, a Zenit túl gyors lesz a mieink számára..."

Fotó: Juha Pál [origo]

Apró futballdíszecske az erkélyen

A Zenit talán még a Rangersnél is rögösebb utat bejárva jutott el a ManCity-stadionba. Az UEFA-kupa selejtezőjéből startolt és lépegetett előre, remek játékkal és feltartóztathatatlanul. A 32-es táblán az azóta spanyol bajnoki ezüstérmet nyert Villarrealt búcsúztatta óriási bravúrral, majd bátran fogadták Dick Advocaaték a sztárcsapatok kihívásait. A francia Olympique Marseille ugye 93-ban még BL-t is nyert, a német Bayer Leverkusen nem egyszer szerepelt mát európai kupadöntőben, majd jött a legnagyobb szenzáció: a müncheni 1-1 után Szentpétervárott 4-0-ra kiütötték Pavel Pogrebnyakék a német Bundesliga első számú kirakatcsapatát. Pogrebnyak "mindössze" azért kesereghet, mert sárga lapos gyűjtögető életmódja miatt nem szerepelhet a fináléban, helyette elsősorban Andrej Arsavintól várják a "gazpromos" csodát.