Vágólapra másolva!
Nagy volt az öröm a bajnokság végeztével az Atlético Madridnál, hiszen a csapat szokásával ellentétben nem bukott el az utolsó akadályok valamelyikében, és BL-selejtezős helyet harcolt ki a bajnokságban. Javier Aguirre vezetőedző már két héttel ezelőtt megkezdte a munkát a tovább erősödött kerettel annak érdekében, hogy a Matracosok minél jobban bírják majd az őszi iramot.

Tavasszal még csak feltételes módban mertünk értekezni az Atlético Madrid esélyeiről a Bajnokok Ligája-indulást érő bajnoki pozíció elérésével kapcsolatban, májusban aztán egy jobbfajta hajrával (sorban három győzelem után csak az utolsó fordulóban a Valencia CF elleni idegenbeli mérkőzésen kapott ki a gárda) Diego Forlánék megcsípték a negyedik helyet a Primera Divisiónban, amivel kipipáltak egy régóta megoldhatatlannak tűnt feladatot.

Innentől két szálon futottak az események: Javier Aguirre a vezetőséggel karöltve az új keret kialakításán dolgozott tovább, míg csapata (leendő) tagjainak nem kis része az Európa-bajnokságon szerepelt: a jelenlegi keretből spanyol mellett a portugál, a görög, a holland, a cseh és a francia nemzeti együttesben is akadt futballista a kontinensviadalon. Közülük az Ajax Amsterdam játékosával, Johnny Heitingával már tavasszal megegyeztek, de például Grégory Coupet-ról akkortájt csak annyit lehetett tudni, hogy elhagyja az Olympique Lyont, hogy aztán az Eb után aláírjon az Atléticóhoz.

Készülvén a magasabb célok elérésére, a gárdánál fel sem merült, hogy stabil csapattagok eligazoljanak, ellenben a gyengébb láncszemekkel a mexikói tréner nem volt kíméletes, ebből a sorból a legkomolyabb nevek talán a portugál hátvéd, Zé Castro és az egykori válogatott csatár, Mista - mindketten az RC Deportivóhoz kerültek. Minden csapatrészre ráfért némi erősítés, így érkezett a kapusposztra Leo Franco mellé Coupet (Christian Abbiati kölcsönszerződése lejártával visszatért az AC Milanhoz), a védelembe Heitinga mellett a cseh válogatott Tomás Ujfalusi.

Miután neki a Fiorentinánál lejárt a szerződése, ez a transzfer nem járt különösebb pénzmozgással, akár csak a védekező középpályás Paulo Assuncao megszerzése, akit az FC Porto engedett el. A 28 éves brazil is kellő BL-tapasztalattal rendelkezik, ami nyilván fontos válogatási szempont volt, és a sorba beleillik a Recreativo Huelvától megszerzett csatár, Florent Sinama-Pongolle is, aki Sergio Agüero alternatívája lehet a támadósorban - a francia még a Liverpool FC színeiben mutatta meg magát a nemzetközi porondon, most pedig a Recreativót hagyta ott a fővárosi egyesületért.

A keret bővítése továbbra is aktuális kérdés, a jól értesültek Olaszországból várják az újabb futballistát, a portugál Tiago a középpálya közepét erősíthetné tovább, míg az FC Internazionalénál létszámfelettivé vált Santiago Solari a kreatív részlegben biztosíthatna további alternatívát. Ők még nem, azonban a feljebb említettek mind elutaztak Mexikóba még 11-én, Aguirre ugyanis szülőhazájában készíti fel csapatát az új idényre.

A barátságos mérkőzéseken ennek megfelelően tízezrek előtt lépnek pályára a Matracosok, akiknek a kemény helyi ellenfelekkel szemben eddig nem termett sok babér: előbb a Pueblától, majd a Cruz Azultól szenvedett 1-0-s vereséget az együttes. Az UANL ellen aztán végre megtört a gólcsend, Heitinga fejesével és Forlán újabb találatával már 2-0-ra is vezetett a gárda, azonban a Tigres játékosai nem hagyták annyiban a dolgot, és a hajrában egyenlítettek. Aguirre ezzel együtt dicsérte tanítványait, akik elmondása szerint sok területen fejlődtek, külön kiemelte a gólhelyzetek kialakításában történt előrelépést - ezzel valóban nincs nagy baj, a védekezésen azonban a meccs összefoglalóját látva van még mit javítani.


A menetrend szerint szerdán a Tolucával mérkőzik meg az együttes, csütörtökön pedig visszatér Spanyolországba, hogy ott folytassa felkészülését az új idényre. Egy sajnálatos esemény árnyékolta csak be a napokban ezt a folyamatot, jelesül Leo Franco sérülése: az argentin hálóőr már az előző szezonban is gyakran hiányzott a gárdából, és úgy néz ki, 35 éves váltótársára, Coupet-ra sem a második számú kapusok nyugodt, stresszmentes élete vár Madridban.

www.infosport-focivilag.hu