Vágólapra másolva!
Három hét múlva, az augusztus 15-17-i hétvégén rajtol a német labdarúgó-bajnokság 2008/2009-es idénye. A Bundesliga egyből rangadóval indít, hiszen a bajnok Bayern München a tavalyi negyedik Hamburgot fogadja. Az újonc Hoffenheim (Lőw Zsolt csapata) Cottbusba látogat, Huszti Szabolcs Hannovere a Schalkénél vizitál, míg a Dortmund, immáron Hajnal Tamással az irányítóposzton Levekusenben lép pályára. Összeállításunkban áttekintettük a német játékospiac legfontosabb nyári történéseit.

A tavalyi nagybevásárlás után kifejezetten passzívan szemlélte a piacot a Bayern München. Amíg a bajor csapat 2006-ban 21,5, 2007-ben pedig 43 millió eurót költött erősítésre, addig idén Jürgen Klinsmann vezetőedző úgy döntött, inkább a kerethez szabja a taktikát.

Ennek megfelelően a Dortmund elleni Szuperkupa-döntőben saját bevallása szerint kétféle formációt is kipróbált. A 4-4-2-es felállásban azt tesztelte, hogy középpályások gyémántalakzatban (azaz egy védekező és egy támadó játékossal) hogyan funkcionálnak, majd 3-5-2-re váltott.

A csapatból két kapus távozott - Oliver Kahn és Bernd Dreher is visszavonult -, várhatóan az érkező Hans-Jörg Butt veheti át az egyes számú mezt, de helyes lesz a brémai középpályásnak, Tim Borowskinak is. Jan Schlaudraff hannoveri üzlete még bevételt is hozott, kétmillió euróval gazdagodott a bajorok kasszája.

A játékospolitikát még a klub elnöke, Karl-Heinz Rummenigge is kritizálta, mondván, a Real Madridnál, a Chelsea-nél vagy a Milannal annyival szegényebbek, hogy képtelenek sztárjátékosok megszerzésével felvenni a versenyt. Klinsmann persze azonnal reagált, az egykori csatárcsillag úgy nyilatkozott a Süddeutschen Zeitungnak, munkafilozófiája nem eurómilliókért igazolt világsztároktól függ.

Ránézésre a Werder Bremen sem erősödött, sőt... A brémaiak ugyanis mindössze három labdarúgót igazoltak, ám első ránézésre nem a Sebastian Prödl, Niklas Andersen, Said Husejinovic trió fogja megváltani a világot.

A veszteséglista sokkal nagyobb: a már említett Tim Borowski mellett ugyanis többek közt távozott Ivan Klasnic (Nantes), Pierre Womé (Köln), illetve Patrick Owomoyela (Dortmund). Per Mertesacker térdsérülés miatt másfél hónapra kidőlt, ráadásul a szakvezetés még mindig nem tudja, számolhat-e az első két fordulóban az olimpiára készülő brazil Diego játékával.

Nem véletlenül nyilatkozta Thorsten Frings a Kickerben, hogy csatárt kell igazolni, mert a Hugo Almeida, Markus Rosenberg, Boubacar Sanogo hármas nem tudja megoldani egész szezonban a problémákat.

Erősített viszont a tavalyi bronzérmes Schalke, amely egy meghatározó játékosát veszítette el - Zlatan Bajramovicra nem tartott igényt Fred Rutten vezetőedző -, érkezett viszont 10 millió euróért a PSV csatára, Jefferson Farfán, illetve 6,5 millióért a Twente holland válogatott középpályása, Orlando Engelaar.

Forrás: Getty Images

Jefferson Farfán

A legtöbbet a Wolfsburg költötte a játékospiacon, a Farkasok már 26 millió euróval szegényedtek, ennyibe kerül ugyanis a két válogatott olasz játékos, Andrea Barzagli (Palermo, 14 millió) és Cristian Zaccardo (Palermo, 8 millió), illetve a bosnyák Zvjezdan Misimovic (Nürnberg, 4 millió) megszerzése.

Ezek után mi más lehetne a célja Felix Magath együttesének, mint felzárkózni az élmezőnyhöz, s ha már dobogóközelbe kerül az együttes, akkor akár az aranyéremért folytatott ádáz küzdelem sem elképzelhetetlen.

Forrás: Getty Images

A Wolfsburg új szerzeményei (balról jobbra): Daniel Adlung, Mahir Saglik, Christian Zaccardo, Felix Magath edző, Rodrigo Alvim, Alexander Esswein, Zvjezdan Misimovic

Jól áll viszont a Stuttgart, amely az ötmillió euróért eladott Fernando Meira (Galatasaray) helyére ugyanennyiért megszerezte a Chelsea holland válogatott védőjét, Khalid Boulahrouzt, s miután Andreas Beckért (Hoffenheim) 3,5 milliót, Antonio da Silváért (Karlsruhe) pedig 1 milliót kaszált, néhány olcsóbb játékos megvételével is közel négymilliós haszonnál jár.

A Bundesliga 1. fordulójának párosítása:
Augusztus 15., péntek
20.30: Bayern München - Hamburg

Augusztus 16., szombat
15.30: Schalke 04 - Hannover
15.30: Wolfsburg - 1. FC Köln
15.30: Bayer Leverkusen - Dortmund
15.30: Karlsruhe - Bochum
15.30: Cottbus - Hoffenheim
15.30: Bielefeld - Werder Bremen

Augusztus 17., vasárnap
17.00: Frankfurt - Hertha
17.00: Mönchengladbach - Stuttgart